MILIONER I VRHUNSKI SPORTISTA: Obesio se čaršavom u zatvoru!
Aron Ernandez, igrač američkog fudbala, ubica i samoubica, Foto: EPA/Stiven Senne

MILIONER I VRHUNSKI SPORTISTA: Obesio se čaršavom u zatvoru!

Sa samo 23 godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan 40 miliona dolara. Drogirao se "anđeoskom prašinom", bešćutno ubijao i krio svoju homoseksualnost

Objavljeno: 10:04h

Amerika je zemlja snova. Za nas male ljude. Srbe, Balkance, Evropljane, ma ceo svet. O ostvarivanju svojih snova maštao je i Aron Hernandez. Proslavljeni igrač američkog fudbala koji se ponosio svojim portorikansko-italijanskim poreklom. Svoje snove u Americi je ostvario. Ali po kojoj ceni?

Aron je mogao da bude najveća zvezda Nju Ingland Pejtriotsa. Rođen je u Bristolu u Konektikatu, gde je i odrastao. Američki fudbal počeo je da igra u srednjoj školi Bristol Central. Bio je jako uspešan. Karijeru je nastavio i tokom studiranja, pa je postao zvezda na univerzitetu Florida.

Neverovatan talenat mu je obezbedio petogodišnji ugovor vredan 40 miliona dolara koji je potpisao sa samo 23 godine. Cvetao mu je i privatni život, Imao je verenicu Šajenu Dženkins i ćerku. Činilo se kao da ima sve. Ljubav svog života upoznao je u srednjoj školi. Započeli su vezu, ali su uskoro raskinuli da bi se kasnije pomirili, kad je Aron krenuo na fakultet. Nakon što su obnovili vezu, Šajena je rodila devojčicu Aviel, a odmah po dolasku malene na svet sportista je kupio i kuću od 650 kvadrata u Masačusetsu za 1,3 miliona dolara. Iako je izgledalo sve savršeno, danas se o njemu zna da je bio gej.

Aron Ernandez je krio da je gej
Aron Ernandez je krio da je gejfoto: EPA/CJ Gunther

O njegovom privatnom životu, osim veze, zna se da je njegov otac, koji je umro kad je Hernandez imao 16 godina, zlostavljao njega, brata i majku. Njegov brat je izjavio kako je Hernandez priznao da je potajno gej.

- Arona su privlačili muškarci, ali veza sa Šejenom bila je potpuno iskrena. Voleo je i mislio je da je ona njegova srodna duša - rekao je jedan izvor.

I bila je. Jedina je ona ostala uz njega kad mu je bilo najteže. Zbog toga se udaljila i od sestre Šaneje. Zašto? Šta može naterati nekoga da se okrene protiv sopstvene porodice? Ubistvo. Aron je ubio verenika njegove sestre.

Telo poluprofesionalnog sportiste Odina Loda pronađeno je 17. juna 2013. godine u parku nedaleko od kuće gde je živeo Hernandez. Svega nekoliko dana kasnije, preko medija, mogli smo da vidimo kako policija odvodi Hernandeza iz njegovog doma u lisicama. Optužen je za ubistvo prvog stepena. Njegova ekipa Pejtriotsi je uskoro otpustila Hernandeza, i to manje od dva sata nakon hapšenja. Uskoro su mu i svi sponzori otkazali ugovore.

U međuvremenu su se pojavile i druge optužbe protiv Hernandeza. Aleksander Bredli optužio je Arona Hernandeza da ga je upucao nakon svađe u noćnom klubu. Bredli je izgubio oko, a slučaj je pao na sudu zbog pogrešne papirologije. Otvorili su novi slučaj, a Hernandez i Bredli su se nagodili.

Šejena Dženkins, verenica Arona Ernandeza
Šejena Dženkins, verenica Arona Ernandezafoto: EPA/JOHN TLUMACKI

Danas se zna da je godinama konzumirao drogu "anđeoska prašina" koja se koristila kao anestetik na operacijama. Bio je sklon rizičnom ponašanju. Voleo je društvo osuđenih kriminalaca. A upravo zbog droge se paranoično bojao da mu je život u opasnosti. Zato je i stalno nosio Glok 45 zakačen za pojas.

Hernandez nije bio tipični ubica kog očekujete da vidite u dokumentarcima. Nije Ted Bandi. Aron je potekao iz mešovite porodice, bio je homoseksualac koji je u detinjstvu pretrpeo brojna zlostavljanja, zlatni dečko američkog fudbala koji mu je zapravo uništio mozak. Otkriveno je kako je Hernandez patio od teškog oblika degenerativnog poremećaja mozga, za koji su karakteristični impulsivno i nasilno ponašanje, ispadi besa, paranoja i emotivna nestabilnost. Dokazano je da od tog poremećaja pate sportisti, vojnici i veterani koji su imali konstantnu traumu glave u dužem periodu. Lekari su rekli da je za Hernandeza utvrđeno da ima najteži oblik bolesti koji su ikad videli kod 27-godišnjaka.

Njegova priča podstakla je maštu autora Džejmsa Petersona koji je objavio studiju o njegovom životu. Nakon nalaza obdukcije porodica bivšeg sportiste tužila je NFL i Pejtriotse jer, kako tvrde, i liga i klub znali su da američki fudbal može prouzrokovati ovaj poremećaj koji utiče na rad mozga i podstiče agresivno ponašanje, a koji se može dijagnostifikovati isključivo “post mortem”.

Bostonski univerzitet nedavno je objavio studiju u kojoj su pronašli znakove degenerativnog poremećaja mozga na 110 od 111 bivših igrača američkog fudbala. Hernandeza su 2010. godine u četvrtoj rundi drafta uzeli Nju Ingland Pejtriotsi, najbolja NFL ekipa u istoriji, koja je u "Superbolu" nastupila devet puta osvojivši pet titula. Hernandez je stigao sa univerziteta na Floridi, bio je perspektivan “tajt end”, pozicija koja je u američkom fudbalu hibrid između napadača i krilnog hvatača.

Aron Ernandez na izricanju presude
Aron Ernandez na izricanju presudefoto: EPA/Dominic Reuters

S Robom Gronkovskim činio je najdominantniji tandem lige, prvi koji je postigao najmanje pet tačdauna dve sezone u nizu nastupajući za isti tim. Hernandez je 2017. pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru Souza Baranovski u Masačusetsu. Obesio se pomoću čaršava. Služio je četvrtu godinu doživotne kazne zbog ubistva poluprofesionalnog igrača američkog fudbala Odina Eljoda, a uhapšen je u avgustu 2013. godine i pola godine kasnije dobio je doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Na sudu je izjavio da nije kriv.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Express.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.