SLAVNI HRVATSKI SPORTISTA POZITIVAN NA KORONU: Povređena su mi osnovna ustavna prava!
Jelica i Rađa, Foto: Instagram

BAŠ SE NALJUTIO

SLAVNI HRVATSKI SPORTISTA POZITIVAN NA KORONU: Povređena su mi osnovna ustavna prava!

- Mi zaraženi smo se jako zbližili. Nažalost, nemamo gde da se družimo pa se dovikujemo preko balkona - istakao je

Objavljeno:

Marijo Šivolija-Jelica prošle decenije bio je viceprvak Evrope i sveta u boksu u poluteškoj kategoriji, Hrvatsku je predstavljao na Olimpijskim igrama, a zatim je bio i selektor bokserske reprezentacije ove zemlje. Koronavirusom se zarazio u Londonu, gde je išao da pomogne Toniju Filipiju na kvalifikacionom turniru za OI u Tokiju.

- Kad smo došli u London sve je bilo u redu. Par dana kasnije svi smo se u strahu razletjeli kućama. Kad smo početkom prošlog meseca otišli u London, opasnost od korone i njena prisutnost u ostalim evropskim zemljama, osim naravno u Italiji, bila je neuporedivo manja nego danas. Međutim, tokom našeg boravka u Engleskoj i dok je trajao turnir situacija se toliko radikalno pogoršala da je prvo donesena odluka da se mečevi odvijaju bez gledatelja, a zatim je turnir prekinut i svi smo požurili da se vratimo u svoje zemlje - priseća se Šivolija-Jelica na početku razgovora za Index kako je pokupio virus.

- Odmah po dolasku u Hrvatsku otišao sam u samoizolaciju kako članove svoje porodice, ali i bilo koga drugog s kim bih mogao doći u kontakt, ne bih zarazio time da sam eventualno pokupio koronavirus tako što sam bio u Londonu kada je buknula pandemija - objašnjava kako se ponio odgovorno po povratku kući.

- Jedini simptom tokom samoizolacije bila mi je blago povišena, jedva primetna temperatura, ali i ona je trajala samo dva dana. Ni sa kim nisam imao nikakav kontakt tokom boravka u samoizolaciji iz koje sam izašao 13. dan, ali samo kako bih otišao da se testiram u bolnicu u Rijeci. Učinio sam to zato što sam nakon prvih 11 dana u karantinu, toekom kojih nisam imao nijedan od simptoma bolesti, osetio blago povišenu temperaturu, ali ona je trajala dva dana i bila je tek 37,1. Ne želeći ništa da prepustim slučaju i kako bih bio do kraja odgovoran, otišao sam se samoinicijativno testirati. To je bilo 1. aprila i test je bio pozitivan. Tada su me ostavili na otorino-odelu riječkog KBC-a - opisuje Šivolija-Jelica početak borbe s koronom i situaciju u kojoj je doznao da je obolio od bolesti od koje strepi cijeli svijet.

- Mi zaraženi smo se jako zbližili. Nažalost, nemamo gde da se družimo pa se dovikujemo preko balkona. Mene i još nekoliko covid-19 pozitivnih pacijenata hospitalizirali su na spomenutom odelu riječke bolnice. Osoblje je prema nama bilo krasno i za svaku pohvalu, ali hrana je bila dosta loša. Zatim su nas prebacili u izolaciju u Crikvenicu, u Talasoterapiju, specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije. Uslovi ovde su jako dobri, hrana sjajna, ali nažalost nas 19 zatočenih, koje nas je velika nevolja prilično zbližila i koji smo još u riječkoj bolnici silom prilika postali baš dobri, u Crikvenici nemamo ono što smo imali u Rijeci - prostoriju za druženje. Tako bi nam lakše prolazilo vreme i imali bi taj socijalni momenat koji nam fali. Tako da bez te zajedničke prostorije komuniciramo dovikivanjem preko balkona. Vreme kratimo tipkajući po telefonima, kojima komuniciramo s najbližima, a oni nam donose, primera radi, literaturu ili nešto drugo čime se zabavimo u ovim našim samicama. Međutim, to što mi oboleli ne možemo da se družimo i nije toliki problem. Postoji jedan veliki problem, koji tišti svih nas 19 zatočenih ovde i zbog kojeg smo već na rubu, prilično napeti - požalio se proslavljeni hrvatski bokser i otkrio razlog zbog kojeg su njegovi sapatnici i on nervozni.

- Nama, asimptomatskim pacijentima, ovom prisilnom hospitalizacijom povređena su ustavna prava. Važno je naglasiti da smo nas 19 izolovanih u Crikvenici asimptomatski pacijenti i da smo prisilno hospitalizirani, uprkos jasnom uputu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u skladu s kojom se izolacija asimptomatskih potvrđenih pacijenata provodi kod kuće. Ostali oboleli hospitalizovani ovde i ja smatramo da su nam navedenom prisilnom hospitalizacijom, koja nažalost još uvek traje, povređena ustavna prava, a pravo slobodnog kretanja iz članka 32. Ustava Republike Hrvatske, ali i pravo iz članka 22. Ustava Republike Hrvatske, koje se odnosi na nepovredivost slobode te mogućnost njenog ograničavanja samo kad je to određeno zakonom, a o čemu odlučuje sud - kaže bokser.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.