VELIKI SPORTISTI SU NAS NAPUSTILI U 2019. Šekularac, Rejes, Benks, Lauda... Planeta je plakala za Emilijanom Salom!
Foto: EPA, AP, Profimedia, Saša Pavlić Koky

sportske smrti u 2019. godini

VELIKI SPORTISTI SU NAS NAPUSTILI U 2019. Šekularac, Rejes, Benks, Lauda... Planeta je plakala za Emilijanom Salom!

Nekoliko velikih sportskih imena nije dočekalo 2020. godinu

Objavljeno:

Ušli smo u Novu 2020., a godina iza nas ostaće upamćena po nekoliko smrti velikih sportista koji su obeležili svoju eru

Za nas u Srbiji, sigurno je najveća tragedija bila smrt Dragoslava Šekularca, dok je ljubitelje sporta širom sveta ostavio u šoku i odlazak Hoze Antonia Rejesa, Gordona Benksa, Niki Laude, Emilijana Sale.

Pa, krenimo redom...

foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

Ipak, pre svih, podsetićemo se legendarnog Šekija koji je preminuo 5. januara prošle godine od posledica moždanog udara.

Dragoslav Šekularac rođen je 8. novembra 1937. godine u Štipu i svojim igrama i golovima u Zvezdinom dresu zaslužio je da se nađe u najužem izboru najboljeg igrača našeg kluba svih vremena.

foto: Stefan Kojić

Jedan od najboljih driblera na ovim prostorima za prvi tim Crvene zvezde debitovao je 1955. godine. Za 11 godina u klubu odigrao je 470 utakmica i postigao 119 golova, osvojio je sedam titula državnog prvaka i pet kupova. Kao trener je osvojio duplu krunu, a tim sa Marakane koji je ostavio svom nasledniku u prvoj sezoni posle njegovog odlaska postao je šampion Evrope i sveta. „Kralj driblinga“, druga Zvezdina zvezda odmah iza Rajka Mitića, reprezentativac kada je Jugoslavija bila olimpijski pobednik, četvrta u svetu i druga u Evropi. Za državni tim je odigrao 41 utakmicu i dao šest golova.

foto: AP

Tragedija u kojoj je život izgubio 29-godišnji fudbaler Emilijano Sala zavila je ceo fudbalski svet u crno. Argentinac je nastadao u padu aviona, a njegovo telo je pronađeno posle 17 dana potrage.

Posle obdukcije obelodanjeno je od čega je preminuo nesuđeni fudbaler Kardifa. Naime, kako su naveli istražitelji kobne su bile povrede glave i trupa, a do kojih je došlo posle pada letilice u Lamanš.

Tragedija se dogodila kada se Sala zajedno sa pilotom Dejvidom Ibotsonom vraćao iz Nanta u Kardif, da bi letilica nestala sa radara, posle čega je započeta potraga z anjima dvojicom.

Potraga policije nije dala rezultata, pa je zato pokrenuta privatna. I tokom nje su pronađene olupine aviona na 63 metara dubine kanala Lamanš i u njemu je bila jedna osoba. Ta osoba je bio Emilijano Sala, dok Dejvid Ibotson nije pronađen.

Podsetimo, Emilijano Sala je neposredno pre tragedije potpisao ugovor sa Kardifom, koji ga je doveo za rekordnih 17 miliona evra. Nažalost, ovaj fudbaler nikada nije zaigrao za tadašnjeg člana Premijer lige.

Niki Lauda
Niki Lauda foto: Profimedia

Legendarni automobilista i vlasnik nekoliko avio kompanija Niki Lauda preminuo je 20. maja u Beču u 70. godini, devet meseci posle transplantacije pluća

Za većinu on je lice Formule 1, i to lice puno ožiljaka od nesreće na Velikoj nagradi Nemačke na stazi "Nirburgring" 1976. Tada mu se posle udara u ogradu zapalio bolid (Ferari) i to na trci koju je želeo da izbegne zbog slabog obezbeđenja na stazi.

Samo šest nedelja kasnije, propustivši tek dve trke oporavljujući se od teških opekotina, vratio se na stazu na trku u Monci.

Tri puta je bio svetski prvak u F1, 1975, 1977. i 1984. vozeći za Ferari i Brabham Alfu.Iako je bilo uspešnijih vozača za mnoge je Lauda simbol najvećeg trkača ikada, jer je imao idealnu kombinaciju veštine, inteligencije i hrabrosti.Najveće rivalstvo imao je sa britanskim vozačem Džejmsom Hantom za kojeg ga je vezivalo i veliko prijateljstvo izvan staze.

Uz automobilizam letenje mu je bila druga strast i često je sam pilotirao putničkim avionima svojih kompanija.

foto: EPA/Alberto Martin

1. jun 2019. godine ostaće upamćen kao jedan od najtužnijih dana u Evropi, jer je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći život izgubio nekadašnji španski reprezentativac Hoze Antonio Rejes.

Preminuli Rejes ostao je upamćen kao rekorder u Sevilji, jer je najmlađi debitant u istoriji ovog kluba. Prve minute u dresu "berbera" upisao je sa 16 godina, što nikome pre, a ni posle njega nije pošlo za rukom.

Rejes je domovinu napustio 2004. godine, kada je odlučio da ode u Arsenal, gde je igrao u istoj ekipi sa Tjerijem Anrijem, Patrikom Vijerom, Fredijem Ljungbergom... Igrao je godinu dana dok je bio član "tobdžija" i za Real, pre nego što se 2007. i definitivno vratio u Španiju, obukavši tada dres Atletika.

Nakon četiri godine u dresu "jorgandžija" odlučio je da se vrati u Sevilju, za koju je nastupao do 2016. godine, potom je igrao za Espanjol, Kordobu, kineski Sinkjang i Ekstarmaduru, koja mu je poslednji klub u karijeri.

Osvajao je sa Seviljom Ligu Evrope u tri navrata, na startu karijeri i špansku Segundu, dok je sa Arsenalom bio prvak Engleske 2004. godine, osvojio je i FA kup i Komjuniti Šild, sa Realom je podigao trofej u Primeri, sa Atletikom osvojio još dve titule u LE, kao i u UEFA Superkup, dok je sa Benfikom osvojio Kup Portugalije.

foto: AP

U februaru 2019. preminuo je i čuveni engleski golman - Gordon Benks.

On je po mišljenju mnogih bio najbolji golman u istoriji fudbala na Ostrvu, a status legende je dobio kada je 1966. godine sa reprezentacijom Engleske osvojio Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Benks je igračku karijeru počeo u Česterfildu, a onda je 1959. prešao u Lester i u dresu tog kluba izborio se za mesto standardnog golmana reprezentacije. U dresu Engleske debitovao je 1963. protiv Škotske.

Engleski navijači pamte ga i po tome što je na Svetskom prvenstvu 1966. godine odigrao sve utakmice, a vrhunac je bila pobeda od 4:2 nad Nemačkom posle produžetka u finalu na Vembliju.

Benks je u Lesteru proveo osam godina, a onda je 1967. prešao u Stouk. U gradu na reci Trent ostao je do kraja profesionalne karijere, a 1972. godine izgubio je vid na desnom oku usled posledica saobraćajne nesreće.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.