CEO SVET JE ČEKAO DA ČUJE: Prva reakcija Vladimira Putina zbog izbacivanja Rusa sa sportskih takmičenja!
Vladimir Putin se oglasio o nesvakidašnjoj kazni za ruske sportiste, Foto: EPA/Ludovic Marin

Obratio se javnosti

CEO SVET JE ČEKAO DA ČUJE: Prva reakcija Vladimira Putina zbog izbacivanja Rusa sa sportskih takmičenja!

Predsednik Rusije je između ostalog poručio da je ovo bila politička odluka

Objavljeno:

Svi su sa nestrpljenjem čekali obraćenje Vladimira Putina povodom presedana u svetu sporta i nesvakidašnje kazne koja je izrečena ruskim sportistima od strane Svetske antidoping agencije.

WADA je u ponedeljak izrekla četvorogodišnju zabranu takmičenja ruskim sportistima zbog sistematskog dopinga koji je trajao godinama i to nakon što su manipulisali laboratorijskim podacima koje su predali u januaru istražiteljima.

Vladimir Putin je poručio da je kazna direktno kršenje Olimpijske povelje
Vladimir Putin je poručio da je kazna direktno kršenje Olimpijske poveljefoto: EPA/Charles Platiau

- Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda se ona mora takmičiti pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da njihove odluke krše povelju i imamo temelje za žalbu - poručio je Putin na konferenciji za medije u Parizu gde boravi na sastanku Normandijske četvorke.

Ruskim sportistima je zabranjeno da učestvuju na velikim takmičenjima do 2023. godine, a moći će da učestvuju samo oni koji dokažu da je njihovo ime neokaljano i da nisu imali veze sa dopingom koji se sprovodio, ali tada neće moći da se takmiče pod zastavom svoje zemlje, niti će moći da bude intonirana ruska himna, već će nositi neutralna obeležja.

Vladimir Putin ističe da je ovo bila politička odluka
Vladimir Putin ističe da je ovo bila politička odlukafoto: EPA/Charles Platiau

- Ako neko donese odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnog sporta nego politička odluka koja nema nikakve veze sa interesima sporta - jasan je bio predsednik Rusije.

Ova kazna se odnosi i na zabranu prisustva i ruskih zvaničnika, pa i samog Putina na najvećim sportskim događajima tokom naredne četiri godine.

Rusija ima rok za žalbu od 21 dan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.