SAD JE SVE JASNO: Šta je potrebno Srpkinjama da uđu u polufinale SP, a šta za kvalifikacije za Olimpijske igre?
Srpkinje imaju šansu i za polufinale i za kvalifikacije za Olimpijske igre, Foto: EPA/Franck Robichon

mogući raspleti

SAD JE SVE JASNO: Šta je potrebno Srpkinjama da uđu u polufinale SP, a šta za kvalifikacije za Olimpijske igre?

Uslov svih uslova u oba slučaja jeste da se pobedi Danska u poslednjem kolu

Objavljeno:

Odigrani su svi mečevi 2. kola u Grupi 1 na Svetskom prvenstvu za rukometašice i sada je situacija daleko jasnija oko toga šta je potrebno Srbiji da bi se domogla i polufinala i mesta u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Teorijska šansa da se srpske rukometašice nađu u borbi za odličje postoji, ali nažalost i dalje deluje kao nemoguća misija, uprkos pobedama nad Južnom Korejom i Nemačkom.

Međutim, trijumf Norveške nad Južnom Korejom nije išao na ruku izabranicama Ljubomira Obradovića, iako su nas pre toga obradovale Dankinje trijumfom nad Holandijom.

Tako sada situacija u grupi izgleda da je Nemačka prva sa 5 bodova, a tri reprezentacije imaju po 4 - Holandija, Norveška i Srbija, s time da naša selekcija ima najlošiji međusobni skor u tom trouglu.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Najvažniji uslov svih uslova je da u poslednjem kolu najpre Srbija pobedi Dansku što je važno ne samo zarad plasmana u polufinale, već i borbe za mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ukoliko se to dogodi, onda je moguće nekoliko scenarija po kojima bi Srpkinje završile na jednoj od prve dve pozicije u grupi.

Najpre je potrebno da Južna Koreja priredi iznenađenje i da trijumfuje ili makar odigra nerešeno protiv Holandije, a taj meč je prvi na progremu u sredu i to je takođe uslov svih uslova uz obaveznu pobedu Srbije nad Danskom.

Srpske rukometašice moraju da pobede Dansku
Srpske rukometašice moraju da pobede Danskufoto: EPA/Franck Robichon

Time bi Holanđanke ispale iz borbe za polufinale i onda bi se čekao konačan ishod duela Nemačka - Norveška i tu bi naše rukometašice navijale za Norvežanke, makar da izvuku i nerešeno.

U ostalim slučajevima ako Srbija bude imala isti broj bodova kao Norveška i Holandija ili Holandija i Nemačka, to nam ne bi išlo na ruku jer imamo lošiji međusobni skor i najslabiju gol razliku.

Što se tiče borbe za mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre, gde vode pozicije od 2. do 6. u konačnom plasmanu, ona deluje mnogo realnije za Srbiju.

Našim devojkama je potrebno da zauzmu treće mesto u grupi, ali postoji mogućnost da idu u kvalifikacije i ako budu četvrte, jer je pravilo takvo da kontinent čije reprezentacije budu najuspešnije na Svetskom prvenstvu dobije i dva dodatna mesta u kvalifikacijama, a to će skoro pa sigurno biti Evrope.

U svakom slučaju je potrebno da naša reprezentacija ne izgubi od Danske u poslednjem kolu da bi dobila priliku da se kroz jedan od tri kvalifikaciona turnira bori za mesto na Olimpijskim igrama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.