BAJERNE, SEĆAŠ LI SE PLAVE ČIGRE?! Mnogi su zaboravili koji je prvi Srbin koji je igrao za velikana iz Minhena!
Miloš Milutinović je bio prvi srpski fudbaler koji je nosio dres Bajerna iz Minhena, Foto: Wikipedia

bio je jedan od najvećih

BAJERNE, SEĆAŠ LI SE PLAVE ČIGRE?! Mnogi su zaboravili koji je prvi Srbin koji je igrao za velikana iz Minhena!

Nažalost, nije to bio više isti igrač posle operacije i boravio je tamo samo jednu sezonu

Objavljeno:

Slavni Bajern iz Minhena gostovao je ove nedelje u Beogradu. Igrao je protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona i naneo joj najubedljiviji poraz na domaćem terenu.

To je bila prilika da se ovdašnja sportska javnost priseti i nekiih srpskih fudbalera koji su nosili dres slavnog bavarskog kluba, ali osim Radmila Mihajlovića koji je krajem 80-tih prošlog veka bio član Bajerna, nisu mogli da se sete drugih.

Ali to nije tako, jer su zaboravili da je član najvećeg nemačkog kluba bio jedan od dvojice najboljih fudbalera koje je Srbija ikada imala u svojoj istoriji.

To je "Plava čigra" Miloš Milutinović, legenda Partizana, i igračka i trenerska, čovek koga je legendarni Santjago Bernabeu nazvao svojom jedinom nikada ostvarenom željom.

Ali to je istina, posle Bora, Partizana i OFK Beograda, Milošu Milutinoviću (za one neupućene stariji brat jednog od najlegendarnijih svetskih trenera Bore Milutinovića), prvi klub u inostranstvu je bio upravo velikan iz Minhena.

Međutim, njegov odlazak u Bajern bio je posledica životnih okolnosti i nažalost bolesti koja je počela da nagriza njegova pluća, što je bilo jasno kada se iz čista mira srušio na utakmici OFK Beograda posle čega je otišao na odmor od fudbala na neodređeno.

Dugo se ništa nije čulo o njemu, pogotovo u evrospkim okvirima, pa je onda jedan sudbinski susret industrijalca iz Zapadne Nemačke i predsednik Bajerna, Ronalda Endlera i jednog od najvećih jugoslovenskih sportskih pisaca Vasu Stojkovića na Nekar stadionu u Štutgartu.

Bilo je finale Kupa šampiona, Real - Rems. Nemac je pitao našeg izveštača – člana čuvenog trilinga sportskih novinara one stare države Zvone Mornar (Sportske novosti)–Ljuba Vukadinović (Politika)–Vasa Stojković (Večernje novosti) – šta je sa Milošem, zašto ne igra mesecima. Taj čovek bio je veliki obožavalac Plave čigre. Čak je više puta dolazio u Beograd samo zbog njega, da ga gleda. Vasa mu je rekao istinu. Da niko u zemlji ne želi da plati operaciju koja košta 5.000 dolara. Endler je bio u šoku, ali dovoljno pribran da odmah ponudi pomoć. Za početak, pregled u svetski poznatoj klinici u Minhenu. Imao je samo jedan uslov: Ako Miloš ozdravi da obuče dres Bajerna! Ruka ruci i džentlmenski sporazum je sklopljen. Pred put u Nemačku Ofkovci su se potrudili da dodatno zagorčaju život svojoj prvoj vedeti. Pretili su mu oduzimanjem pasoša, ubeđivali ga da treba da nastavi karijeru. Intervenisao je jedan visoki funkcioner ministarstva odbrane. Izlazak iz zemlje za M.M. odobren je uz obrazloženje: Potrebno lečenje u inostranstvu.

Konačno, u Minhenu jedna lepa vest: "Gospodine Milutinoviću, imate sreće. Vaš proces je u samom vrhu levog plućnog krila. Hirurškim putem to može da se otkloni. Uputiću vas kod mog kolege, doktora Brunera".

Miloš Milutinović vratio se fudbalu u sezoni 1960/61. U dresu Bajerna odrađivao je dug prema svom meceni Ronaldu Endleru. Za njegov povratnički meč Bavarci su organizovali specijalni turnir. Pored Gordane, na tribinama je i doktor Bruner. U utakmici protiv gradskog rivala Minhena 1860 glavni akter postiže gol.

- Mi u podmlatku oduševljavali smo se njegovim majstorstvom, nedostižnim za sve nemačke fudbalere tog doba. Zvali smo ga Majster Miloš - ispričao je legendarni Franc Bekenbauer koji je tada bio u pionirima bavarskog kluba koji će tek desetak godina kasnije pod vođstvo Zlatka Čajkovskog izrasti u evropskog velikana i klub kakav poznajemo danas.

Nažalost, Bavarci nikada nisu videli pravu "Plavu čigru" i svu raskoš umeća i talenta koji je posedovao, jer bolest ga je skroz promenila, bio je to sada drugi igrač.

Samo godinu dana se zadržao u Bajernu i na 20 utakmica postigao 5 golova.

Dakle Miloš Milutinović je bio prvi fudbaler iz Srbije koji je igrao za slavne Bavarce, tek posle njega skoro tri decenije kasnije je stigao Radmilo Mihajlović.

U međuvremenu još jedan srpski igrač je igrao za njih, ali nije uspeo da ostavi trag. U pitanju je Miloš Pantović, momak rođen u Nemačkoj koji je prošao kroz sve mlađe kategorije Bavaraca i debitovao kod Gvardiole u prvom timu, ali nije uspeo da se u paklenoj konkurenciji izbori za svoj status. Upisao je nekoliko utakmica za mladu reprezentaciju Srbije, a trenutno je član Bohuma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.