UMRLA LEGENDA JUGOSLOVENSKE ODBOJKE: Ceo region se oprašta od velikana!
Stevan Pališaški, Foto: OSS/Privatna arhiva

VEČNA MU SLAVA

UMRLA LEGENDA JUGOSLOVENSKE ODBOJKE: Ceo region se oprašta od velikana!

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je preko 120 utakmica

Objavljeno:

Stevan Pališaški, nekadašnji odbojkaški reprezentativac i trener, preminuo je u petak u Zagrebu u 82. godini.

Stevan Pališaški je rođen 9. novembra 1938. godine u Bačkoj Palanci. Nakon završene osnovne i srednje škole, upisuje Pravni fakultet u Beogradu, ali se ipak odlučuje za DIF (Državni institut za fizičku kulturu), kojeg upisuje, takođe u Beogradu, 1958. godine.

Odbojku je počeo da igra već u osnovnoj školi. Posle sjajnih igara u odbojkaškim klubovima iz Bačke Palanke i Bačkog Maglića, Steva je došao u odbojkaški klub Jugoslaviju iz Beograda. Za nju je odigrao preko 250 utakmica a za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije preko 120 utakmica.

Za sedam godina igranja u ovom klubu, nije dobio ni dinar stipendije, niti novac za hranarinu. Zato može da se kaže da je odbojku igrao iz čiste ljubavi.

Tokom studija stanovao je u Studentskom domu, gde se u njihovom restoranu i hranio. Izgarao je na treninzima i utakmicama i dao veliki doprinos uspesima ovog kluba, koji je u svoje vreme gajio najlepšu odbojku. Bilans ostvaren na međunarodnoj sceni bio je veoma impresivan – od 54 odigrane utakmice OK Jugoslavija je pobedila čak 41 put uz samo 12 poraza, uz impresivnu set razliku: 135:57.

Na beogradskom DIF-u sreo je i životnu saputnicu Silvu sa kojom se oženio. Izgubili su pravo na studentski dom, pa su stanovali godinu dana u svlačionici fudbalskog kluba OFK Beograd. To ih je nateralo da se presele u Zagreb, a iz odbojkaškog kluba Jugoslavija nikad nisu zamerili što ga je napustio.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.