UMRO SEM JANKOVIĆ: Jedan od najznačajnijih Srba u američkom sportu! Bio je velika zverka u Nju Ingland Pejtriotsima
Sem Janković je preminuo u 85. godini, Foto: Printscreen/Youtube/Montana Sports

In memoriam

UMRO SEM JANKOVIĆ: Jedan od najznačajnijih Srba u američkom sportu! Bio je velika zverka u Nju Ingland Pejtriotsima

Jedan je od najuspešnijih rukovodilaca kada je reč o univerzitetskom sportu u SAD

Objavljeno:

Američki sport tuguje zbog smrti jedne od znajčajnijih ličnosti kada je koledž sport u pitanju, ali i američki fudbal uopšte. Sem Janković preminuo je u 85. godini.

Rođen je u Butu (Montana) 1934. godine u porodici srpskih iseljenika i pokazao je talenat za američki fudbal zbog čega je dobio stipendiju za Montana Stejt univerzitet, ali je tada zaradio tešku povredu kolena zbog čega je morao da prekine karijeru.

On je želeo čak da vrati svoju stipendiju koju je dobio, ali je tadašnji trener univerzitetskog tima Džeri Vilijams to odbio, pa je Janković uspeo da diplomira posle čega je postao trener srednjoškoske ekipe u rodnom gradu i osvojio je dva državna prvenstva.

Ubrzo mu je stigao poziv da bude asistent na Montana Stejt univerzitetu, da bi se potom preselio i na Vašington Stejt u istoj ulozi.

Potom je napustio trenerski posao i počeo da se bavi funkcionerskim poslom, pa je prvo postao pomoćnik direktora za sport na Vašington Stejtu, da bi potom postao i generalni direktor.

Istu funkciju je potom obavljao i na Univerzitetu Majami u južnoj Floridi, gde je pod njegovim patronatom gotovo svaka sportska sekcija počela da beleži velike uspehe kakve nije decenijama.

Njegov neumorni rad u univerzitetskom sportu doneo mu je poziv da 1990. godine postao izvršni direktor Nju Inglanda u NFL i na toj poziciji je proveo dve sezone.

Kasnije je radio kao konsultant u mnogim korporacijama i na univerzitetima i radio je pri Olimpijskom komitetu SAD. Na kraju je postao predsednik i generalni menadžer las Vegas Gladijatorsa u Arena fudbal ligi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.