UBILA SE OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA: Nije mogla više, odabrala je EUTANAZIJU!
Marijeke Vervurt je okončala svoj život eutanazijom, Foto: AP

Tuga

UBILA SE OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA: Nije mogla više, odabrala je EUTANAZIJU!

Marijeke Vervurt je još pre dve godine najavila da će na ovaj način okončati svoj život, jer joj ponestaje snage u daljoj borbi

Objavljeno:

Tužne vesti stižu iz Belgije! Olimpijska šampionka Marijeke Vervurt je okončala svoj život eutanazijom.

Belgijska paraolimpijka donela je najtežu odluku još pre dve godine posle Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kada je saopštila javnosti da više ne može da se bori sa depresijom koja je prouzrokovana njenim fizičkim stanjem.

Kako je tada govorila, sport joj je davao razlog da i dalje živi, međutim, istakla je da joj borba sa samom sobom sve teže pada usled stanja u kome se nalazi i da je spremna na smrt.

- I dalje uživam u svakom malenom trenutku. Ali kada dođe momenat, kada imam više loših nego dobrih dana, imam spremne moje papire za eutanaziju. Ali još nije vreme za to - rekla je svojevremeno 2016. godine.

Eutanazija je u Belgiji zakonski dozvoljena i ona je to pravo iskoristila.

Vervurtovoj je sa 14 godina dijagnostikovana degenerativna bolest mišića i kičme koja je prouzrokovala ogromne bolove zbog kojih nije mogla da spava, kao i paralizu nogu. Život joj je postao mučenje, prema njenim rečima.

Međutim, ona nije odustajala i bavila se sportom, tako je igrala košarku u kolicima, plivala i takmičila se u triatlonu.

Bila je olimpijska šampionka na 100 metara u kolicima u Londonu i srebrna na 200 metara, dok je u Riju 2016. osvojila bronzu na 10 metara i srebro na 400 metara.

Posle tih Igara je otkrila da joj se stanje pogoršalo i da sada ima i epileptične napade i poručila da je završila karijeru.

Ona je papire za eutanaziju potpisala još 2008. godine, a kako je sama govorila to što ima pravo na to joj je davalo snagu da se bori sa bolešću koliko može i insistirala je da to nije nikakvo ubistvo ili samoubistvo.

U trenutku kada je izvršila eutanaziju imala je 40 godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.