Rusi opet ne učestvuju na Olimpijskim igrama?
Logo Olimpijskih igara, Foto: EPA/Ian Langsdon

DOKLE VIŠE?

Rusi opet ne učestvuju na Olimpijskim igrama?

I u Tokiju bez našeg bratskog naroda, bar ako je suditi po rečima iz Moskve

Objavljeno: 12:47h

Ruskim sportistima možda neće biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov.

Pozdnjakov je naveo da je „situacija vrlo ozbiljna“, pošto je izvršni odbor VADA po ubrzanoj proceduri inicirao pitanje o statusu agencije RUSADA.

Organizacije odgovorne za prenos baza podataka za tri nedelje moraju ili da dokazima odbace sumnje u bilo kakve manipulacije, ili da preduzmu sveobuhvatne mere kako bi identifikovale umešane u taj slučaj, dodao je on.

Pozdnjakov je naglasio da su uloženi ozbiljni diplomatski napori u vraćanje poverenja međunarodne sportske zajednice, kao i u neograničeno učešće ruskih sportista na olimpijskim takmičenjima.

- Međutim, sada postoji rizik da se ponovo suočimo sa različitim ograničenjima iz razloga sa kojima nemamo nikakve veze - dodao je on.

Olimpijski komitet Rusije
Olimpijski komitet Rusije foto: EPA/Sergey Ilnitsky

Takođe je izrazio nadu da će „kolege ovlašćene da se bave tim problemom brzo izaći na kraj sa teksturom na kojoj se zasnivaju pitanja VADA i dati ubedljive odgovore“.

U ponedeljak je objavljeno da je VADA pokrenula proceduru oduzimanja agenciji RUSADA statusa usaglašenosti sa globalnim anti-doping kodom. Rusija se sumnjiči za manipulisanje podacima Moskovske anti-doping laboratorije koji su upućeni agenciji VADA početkom 2019. godine. Pritom, VADA zahteva da Rusija u naredne tri nedelje odgovori na te okolnosti.

Na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu ruski sportisti su nastupali pod olimpijskom zastavom i imenom olimpijski sportisti iz Rusije.

Prema pravilima VADA, koja su stupila na snagu u aprilu 2018. godine, ako nacionalna anti-doping agencija nije usklađena sa pravilima VADA, biće zabranjeno učešće nacionalnog olimpijskog komiteta i nacionalnog paraolimpijskog komiteta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

BONUS VIDEO: :

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.