NOVI DETALJI ŠUMAHEROVOG OPORAVKA: Tajna je u ugradnji mikročipa u glavu!
Mihael Šumaher, levo, Foto: EPA/Oliver Berg

ŽELIMO MU ČUDO!

NOVI DETALJI ŠUMAHEROVOG OPORAVKA: Tajna je u ugradnji mikročipa u glavu!

Takođe, "Le Parisien" tvrdi kako se Šumaher već u dva navrata lečio u pariskoj bolnici, ali svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom

Objavljeno: 10:30h

Bivši višestruki prvak Formule 1 Mihael Šumaher (50) pri svesti je, preneli su pomalo senzacionalno francuski mediji. Navodno je to rezultat lečenja matičnim ćelijama u pariskoj bolnici Žorž-Pompidu u koju je primljen u ponedeljak.

Podsetimo, Nemac je 2013. doživio stravičnu nesreću na skijanju na Alpima udarivši u stablo. Ima teške povrede mozga, a neko vreme bio je u indukovanoj komi. Prema navodima francuskih medija, Šumiju je bolje...

- Da, zadužena sam za Šumahera, a budite sigurni kako je on pri svesti - kazala je jedna od medicinskih sestara spomenute bolnice.

Takođe, "Le Parisien" tvrdi kako se Šumaher već u dva navrata lečio u pariskoj bolnici, ali svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom.

Šumaherova porodica vešto skriva informacije o njegovom stanju, ali još 2014. pričalo se o jednoj hrvatskoj opciji koja je potencijalno mogla spasiti penzionisanog nemačkog vozača. Naime, ugledni hrvatski neurohirurg prof. dr. sc. Darko Čudi imao je ideju kako da probudi Šumahera iz vegetativnog stanja.

Doktor Čudi je poslednjih nekoliko godina u medicini izgradio ime mikročipovima koje je ugrađivao u mozak unesrećenih koji su bili bez svesti.

Mihael Šumaher
Mihael Šumaher foto: EPA/Valdrin Xhemaj

U Veroni je pre nekoliko godina tada sedamnaestogodišnjoj devojci koja je doživela saobraćajnu nesreću i završila u komi, ugledni neurohirurg nakon višesatnog zahvata ugradio u mozak mikročip koji joj je pomogao da dođe svesti.

Nagađalo se tih godina da je doktora Čudija kontaktirala Šumijeva familija, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo direktnog kontakta, ali čuo sam se sa Šumaherovom portparolkom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su pre par godina, bili smo i u Njujorku, za njih zna ceo svet - počeo je Čudi pa dodao:

- Nisam na kraju otišao da pogledam Šumahera. Ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Zbilja ne želim da nagađam, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

A ima li mu spasa?

- Ponavljam još jednom, ne želim da nagađa jer ne znam u kakvom je stanju. Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo se nešto preduzeti unutar godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže priznati neurokirurg.

Čudijevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu da probude mozak. Na njihovoj primeni dosta se radilo u Japanu, nekakvo iskustvo imaju i Francuzi, a puno takvih operacija radi upravo Čudi. One zahtevaju veliku koncentraciju i preciznost.

Naravno, većini pacijenata neke posledice ipak ostanu, ali bude i poboljšanja. Nakon nekog vremena, pacijentima se stimulator izvadi iz glave.

Šumaherov boravak u pariskoj bolnici izazvao je veliku pažnju javnosti, pa njega sve vreme čuvadesetak agenata. Porodica je Šumija prijavljivala pod lažnim imenom.

Leči ga profesor Filip Menaš (69), kardiohirurg, koji je specijalizovao lečenje matičnim ćelijama i 2014. bio je prvi hirurg u svetu koji je presadio tuđe matične ćelije u srce pacijenta.

Mihael i dalje ne može da hoda ni stoji. Sudeći prema izjavama bivšeg menadžera Ferarija Žana Tota od ove godine, njegovo stanje ide nabolje, ali još ne može da komunicira.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.