HAMILTON PRE HAMILTONA: Nuvolari se vratio u srpsku prestonicu!
Konferencija za medije povodom otkrivanja originalnog trofeja iz 1939. godine, Foto: Espreso.co.rs

BEOGRAD JE NEKAD BIO SVET

HAMILTON PRE HAMILTONA: Nuvolari se vratio u srpsku prestonicu!

"Kružna trka oko Kalemegdana" bila je poslednja trka tadašnje Formule 1 pre Drugog svetskog rata, pobedio je italijanski vozač Tazio Nuvolari

Objavljeno:
Sofija Vrebac

Početkom svakog septembra ljubitelji istorije automobilizma u Srbiji podsećaju se na "Kružnu trku oko Kalemegdana" održanu 3. septembra 1939. godine.

"Kružna trka oko Kalemegdana" bila je poslednja trka tadašnje Formule 1 pre Drugog svetskog rata, pobedio je italijanski vozač Tazio Nuvolari, a trci je prisustvovalo 75.000 gledalaca u Beogradu koji je tada imao 300.000 stanovnika.

Orginalni trofej, koji je legendarni Italijan osvojio 3. septembra 1939. godine kao pobednik "Prve beogradske velike nagrade", poznatije kao "Kružna trka oko Kalemegdana" prikazan je u petak u hotelu "Amsterdam" u Beogradu.

Trofej je prikazan pred ambasadorom Republike Italije u Srbiji Karlom Lo Kasiom, predsednikom ACI Mantova Alberto Marenđijem i direktorom Muzeja automobila Beograd Bratislavom Petkovićem, inicijatorom celog događaja, direktorom "Motor Heritage" Đorđom Adrijanom, predsednikom Srpske federacije oldtajmera Daliborom Ružićem, predsednikom udruženja istoričara automobila Srbije Nebojšom Đorđevićem, predstavnikom "Scuderia Tazio Nuvolari Mantova" Đan Paolom Benedinijem, kao i organizatorom događaja "24 sata elegancije" Aleksandrom Đorđevićem i Bogdanom Čarapićem iz organizacije "TenFore - Drumska strela".

Trofej je u Beograd stigao u organizaciji Automobilskog kluba Mantova (ACI), koji je vlasnik dragocenog objekta "Museo Tavizo Nuovolari", mesta gde se čuvaju orginalana sećanja na Nuvolarija.

- Ovo je najbolji način da doprinesemo sećanju na našeg vozača i na način na koji će biti prisutan u Beogradu, mestu gde se dogodila poslednja velika nagrada pre Drugog svetskog rata - rekao je predsednik ACI Mantova Alberto Marenđi.

Trofej je u Beograd stigao u pratnji članova grupe prestižnog udruženja "Scuderia Nuvolari", koji je ovom prilikom izložio odabrane sportske automobile koji im pripadaju.

Ambasador Italije Lo Kasio istakao da mu je zadovoljstvo što je njegova ambasada ima priliku da učestuje u obeležavaju jednog važnog događaja u kojem je učestvovala legenda kao što je Nuvolari, koji je pobedio na trci pre 80 godina.

Inicijator celog događaja i direktor "Motor Heritage" Đorđo Adrijan rekao je da srećan što je organizvao ovaj događaj.

- Moja vizija je da dobra priča nema kraja. Ja sam srpski zet i za ovaj grad sam vezan iz porodičnih razloga. Kao Italijan srećan sam što sam organizovao ovaj događaj i ovo je moj skromni doprinos proslvali 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije i 10 godina starteškog partnerstva između dve zemlje - rekao je Adrijan.

1 / 17 Foto: Espreso.co.rs

U čast povratka Nuvolarijevog trofeja, grupa automobila učestovaće u oživljavanju trke 1939. godine i voziće trku oko Kalemegdana u subotu u 12 sati. Ljubitelji četvorotočkaša moćiće da vide automobile i na promenadi ispred Beograda na vodi u subotu tokom celog dana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.