STRAŠAN SKANDAL POTRESAO SAD: Sportisti popili suspenzije! Zbog ovoga neće učestvovati na OI u Tokiju!
Olimpijski krugovi/Ilustracija, Foto: EPA/Aleksandar Plavevski

UPOZORILI IH

STRAŠAN SKANDAL POTRESAO SAD: Sportisti popili suspenzije! Zbog ovoga neće učestvovati na OI u Tokiju!

Američki sportisti su potpisali izjavu da neće praviti nikakve političke, religiozne i rasne proteste tokom Panameričkih i Olimpijskih igara

Objavljeno:

Šefovi američkog olimpijskog tima saopštili su sportistima koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju da nije poželjno da tokom takmičenja u Japanu iznose političke poruke i da bi zbog toga mogli da snose posledice.

Upozorenje je došlo posle Panameričkih Igara u Limi kada su mačevalac Rejs Imboden i atletičarka Gven Beri protestovali zbog socijalne nepravde prilikom dodele medalja. Oni su prilikom intoniranja američke himne kleknuli na pobedničko postolje baš kao što je uradio i igrač američkog fudbala Kolin Kapernik. Zbog toga su oboje dobili zabranu takmičenja u trajanju od godinu dana.

Šef američkog olimpijskog komiteta Sara Hiršland je rekla da poštuje viđenje sportista, ali da se ne slaže sa trenutkom i načinom na koji su sportisti izneli svoje stavove. Američki sportisti su potpisali izjavu da neće praviti nikakve političke, religiozne i rasne proteste tokom Panameričkih i Olimpijskih igara.

- Neko mora da ustane protiv svih nepravdi koje se dešavaju u Americi i protiv predsednika koji sve to pogoršava. Previše je važno da bi se ovo prećutalo - rekla je Gven Beri za "USA Today".

Sličnog stava je bio i njen kolega Rejs Imboden.

- Ove sedmice sam bio počastvovan da predstavljam američki tim na Panameričkim igrama i da nosim kući zlato i bronzu. Moj ponos je bio smanjen zbog mnogih mana moje zemlje koja mi je draga. Rasizam, nošenje oružja, tretman imigranata i predsednik koji širi mržnju na sve to. Žrtvovao sam svoj trenutak danas na vrhu podijuma kako bih obratio pažnju na ove probleme za koje mora da se zna - izjavio je Rejs Imboden u videu na Tviteru.

Zbog svojih ispada u Peruu, Rejs Imboden i Gven Beri neće biti članovi američkog olimpijskog tima dok ostali sportisti neće smeti da protestuju na sličan način. Zanimljivo je da će Olimpijske igre u Tokiju biti održane u sred predsedničke kampanje u kojoj će se sadašnji predsednik Donald Tramp boriti za drugi mandat.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.