SKANDAL ZA SKANDALOM SE NIŽE: Svetskoj šampionki zabranili da učestvuje na Svetskom prvenstvu!
Kaster Semenija, Foto: AP/Jeff Chiu

HAOS NEMA KRAJA

SKANDAL ZA SKANDALOM SE NIŽE: Svetskoj šampionki zabranili da učestvuje na Svetskom prvenstvu!

Tu odluku je donela posle neuspeha žalbenog postupka na pravila IAAF

Objavljeno: 14:03h

Atletičarka iz Južne Afrike Kaster Semenija rekla je da neće braniti titulu na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Žalbeni postupak na pravila IAAF (Međunarodna atletska federacija) o smanjivanju nivoa prirodnog testosterona nije uspeo pa je Semenija sprečena da odbrani svetsko zlato. Južnoafrikanka je navela da će nastaviti da se bori za ljudska prava iako je razočarana.

- Razočarana sam što ću biti sprečena da branim teško stečenu titulu. Ali to me neće odvratiti od borbe za ljudska prava svih sportistkinja - rekla je Semenija, prenoser britanski mediji.

Protiv pravila IAAF koja je sprečavaju da se takmiči bez upotrebe lekova za smanjivanje nivoa testosterona, Semenija se žalila dva puta. Prema propisima IAAF, atletičarke koje imaju prirodno viši nivo testosterona treba da smanje vrednost tog hormona kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom bi morale ili da promene discipline ili da nastupaju u muškoj konkurenciji.

Pravila IAAF su bila suspendovana dok je trajao žalbeni proces pred Federalnim švajcarskim sudom nakon što je Semenijinu žalbu u maju odbio Sud za sportsku arbitražu. Za to vreme, Južnoafrikanka je mogla da se takmiči, ali sada joj je Federalni sud poništio dozvolu za takmičenja i Semenija neće moći da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Dohi.

IAAF je tražila da se preinači odluka o suspenziji pravila kako bi se izbegla ozbiljna zabuna medju sportistima i organizatorima takmičenja i kako bi se zaštitio integritet sporta. U pismu, IAAF je odbacila optužbu da njena pravila sprovode nejednakost polova, rekavši da je to pravio uvedeno "upravo zato što je IAAF posvećen zaštiti prava sportista". Advokat atletičarke je naveo da odluka nema uticaj na žalbu i da će nastaviti da se bori za Kasterina osnovna ljudska prava.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.