BRUKA KAKVU NE PAMTIMO! SRBIJE NEMA NA UNIVERZIJADI: Kosovo je tu, a gde smo mi?
Srbija prvi put u istorji nije učestovala na Letnjoj univerzijadi, Foto: Printscreen/Youtube

SRAMOTA

BRUKA KAKVU NE PAMTIMO! SRBIJE NEMA NA UNIVERZIJADI: Kosovo je tu, a gde smo mi?

Ovo se nije desilo ni tokom najtežih sankcija

Objavljeno: 19:36h

Srbija prvi put u istoriji nije učestvovala na Letnjoj univerzijadi, koja je od 3. do 14. jula ove godine održana u Napulju, a razlog su pare.

Iako su na prethodnim Univerzitetskim igrama pre dve godine u Kineskom Tajpeju naši sportisti osvojili čak četiri zlatne medalje, ove godine Srbija je ostala bez ijednog predstavnika jer Ministarstvo omladine i sporta nije uplatilo novac na račun Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS).

Koliko je to zapanjujuć podatak, pokazuje i činjenica da su se čak i u vreme najžešćih sankcija 1993. godine naši sportisti takmičili na Univerzitetskim igrama, i to u SAD, mada ne pod zastavom Jugoslavije, već kao "nezavisni učesnici".

- Išlo se na Univerzijadu i kada je bilo sankcija, rata, manjka para. Nije bilo prepreke koja je studente sportiste mogla da spreči da učestvuju. Tekvondo je učestvovao na svim univerzijadama u poslednjih petnaestak godina i skoro uvek se vraćao sa medaljama, a najveće zasluge imao je tada Siniša Jasnić - kaže za "Blic" Jović.

Siniša Jasnić
Siniša Jasnićfoto: Beta/ Branislav Božić

U Napulju su se ove godine takmičili studenti iz čak 119 zemalja sveta, i to u 18 sportova i ukupno 220 disciplina. Koliko je Univerzijada veliko i značajno takmičenje, pokazuje i podatak da je ona, posle Letnjih olimpijskih igara, po broju učesnika i sportskih disciplina najveće sportsko takmičenje na svetu. Na Igrama u Italiji učestvovali su sportisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, pa čak i predstavnici Kosova, a po jednu bronzanu medalju osvojili su Hrvati i Slovenci.

U USSS-u su rekli za "Blic" da je neodlazak na Univerzijadu "nezapamćena bruka za celu državu"

- Smešno je da Ministarstvo sporta sadašnjem rukovodstvu USSS ispostavlja račun za nezakonito i nenamensko trošenje novca bivšeg predsednika Saveza Siniše Jasnića. Za njegove finansijske malverzacije misle da kažnjavaju novo rukovodstvo USSS, ne shvatajući da kažnjavaju studente i brukaju državu. Dakle, mi treba da odgovaramo što je Jasnić plaćao hiljada evra za vile, iznajmljivao luksuzne automobile, kupovao najskuplje mobilne telefone u Sloveniji, plaćao avionske karte za Njujork... Mi smo još prošle godine od Ministartsva tražili da njihova inspekcija proveri gde se troši novac i da se zaustave Jasnićeve finansijske malverzacije. Umesto provere, njemu su davali još novca. Sramota je i da niko u Italiji nije mogao da predstavi Beograd kao domaćina Evropskih studentskih igara sledeće godine, što do sada nije zabeleženo - rekli iz USSS- a za Blic.

Srbija na Univerzitetskim igrama nije imala ni sportiste, ali ni zvaničnike, pa tako u Napulju niko nije predstavio Beograd kao domaćina Evropskih studentskih igara sledeće godine, iako je to bilo predviđeno protokolom.

BONUS VIDEO:

(Esperso.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.