ULOG JE VELIKI, OLIMPIJSKE IGRE SU U PITANJU: Dejan Savić očekuje podršku navijača i priželjkuje pehar Svetske lige
Dejan Savić, Foto: Marina Lopičić

PRVI PUT VAR NA VATERPOLU

ULOG JE VELIKI, OLIMPIJSKE IGRE SU U PITANJU: Dejan Savić očekuje podršku navijača i priželjkuje pehar Svetske lige

- Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost - istakao je selektor

Objavljeno: 22:36h

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić ocenio je danas da je ulog završnog turnira Svetske lige u Beogradu veoma veliki, obzirom na to da će pobednik izboriti i plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

- Pripreme za Svetsku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača - rekao je Savić.

Filip Filipović
Filip Filipović foto: EPA/Alejandro Garcia

Sve je spremno za početak završnog turnira Svetske lige koji se od 18. do 23. juna održava na otvorenom bazenu Tašmajdan.

- Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskanja protivnika - rekao je kapiten Srbije Filip Filipović.

On se osvrnuo i na nova pravila koji će se primenjivati na završnom turniru Svetske lige.

- Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ali, ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas - rekao je Filipović.

Prvi protivnik reprezentacije Srbije je selekcija Australije, a taj meč je na programu u utorak, od 21.00.

- To je ozbiljna ekipa što je pokazala kroz ove zajedničke treninge koje smo imali. Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova prednost mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila, pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu spremniji, ali to ne mora da bude neka velika prednost - istakao je.

Dejan Savić
Dejan Savić foto: Beta/Branislav Božić

Savić je potom analizirao i ostale rivale:

- Za Hrvatsku ne treba trošiti reči. To je jedna izuzetna reprezentacija sa kojom već nekoliko godina igramo dosta finalnih i polufinalnih utakmica. Oni dolaze sa velikim ambicijama, da reše pitanje kvalifikacija za Olimpijske igre, a Kazahstan je autsajder. Što se tiče druge grupe, Španci su došli u najjačem sastavu, što se po spisku igrača Mađarske ne bi moglo reći. Ali, to ne znači da Mađarska nije spremna i jaka. Imamo i večito neugodni Japan, koji ume da iznenadi favorite sa svojim specifičnim stilom igre i Kanadu, koja je meni nepoznanica i zato treba biti oprezan - rekao je Savić.

Pobedniku Svetske lige, pored trofeja, pripašće i viza za Olimpijske igre u Tokiju, a nagradni fond je povećan za 350.000 dolara.

U Beogradu će prvi put u istoriji vaterpola biće korišćena i video tehnologija, slično VAR sistemu u fudbalu, gde će uz pomoć video snimaka sudije donositi odluke u spornim situacijama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.