DOMINACIJA MERCEDESA: Luis Hamilton slavio u Barsi i popeo se na prvo mesto!
Luis Hamilton, Foto: EPA/Enric Fontcuberta

Velika nagrada ŠPANIJE

DOMINACIJA MERCEDESA: Luis Hamilton slavio u Barsi i popeo se na prvo mesto!

To je peti put ove godine, u pet trka, da su vozači Mercedesa osvojili prva dva mesta. Hamilton sada ima sedam bodova prednosti nad Botasom u generalnom plasmanu

Objavljeno:

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Španije u Barseloni i preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu.

Hamilton je ostvario treću pobedu u sezoni, a 76. u karijeri. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke i osvojio je maksimalnih 26 bodova. Aktuelni svetski prvak pobedio je rezultatom sat, 35 minuta, 50,443 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa sa zaostatkom od 4,074 sekunde, a treći je bio Maks Vestapen iz Red Bula sa 7,679 sekundi zaostatka.

To je peti put ove godine, u pet trka, da su vozači Mercedesa osvojili prva dva mesta. Hamilton sada ima sedam bodova prednosti nad Botasom u generalnom plasmanu.

Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Šarl Lekler, a šesti je bio Pjer Gasli iz Red Bula. Vozač Hasa Kevin Magnusen zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Karlos Sainc iz Meklarena, deveti je bio Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso, a 10. Roman Grožan iz Hasa.

Hamilton je dobro krenuo, obišao je Botasa koji je krenuo sa pol pozicije i preuzeo prvo mesto. U borbu se umešao i Fetel, koga su zatvorila oba Mercedesa, on je napravio grešku na kočenju pa je ušao široko u krivinu, što je iskoristio Fetel i preuzeo treće mesto. Nemac se ubrzo požalio na problem sa prednjom desnom gumom.

Najlošije je krenuo Raikonen, izašao je sa staze, izgubio je šest pozicija i pao na poslednje, 20. mesto.

Do petog kruga Hamilton je stekao skoro dve sekunde prednosti nad Botasom, nizao je najbrže krugove i uvećavao prednost, koja je do 10. kruga iznosila tri sekunde.

Od vodećih, prvi u boks otišao je Fetel, koji se zadržao nešto duže i na stazu se vratio kao 10. Odmah posle njega i Verstapen je otišao na zamenu guma i posle toga bio je peti.

Lekler je u 26. krugu otišao na zamenu guma, ponovo su u Ferariju bili nešto sporiji, pa se on vratio na stazu kao peti, ispred timskog kolege. U boks je zatim otišao i Botas i bez problema se vratio na drugo mesto iza Hamiltona, koji je odmah posle njega otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao prvi.

Iza dvojca Mercedesa vozili su Verstapen, Lekler, Fetel i Gasli.

Hamilton je u 33. krugu stekao 8,6 sekundi nad Botasom.

Iz boksa Ferarija naredjeno je da Lekler propusti Fetela na četvrto mesto, što je on i učinio i ubrzo je Nemac stekao 2,7 sekundi prednosti nad timskim kolegom. Kasnije u trci, Fetel je uzvratio Lekleru.

U 41. krugu Fetel je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, iza Gaslija, koga je obišao krug kasnije i popeo se na peto mesto. U 44. krugu na zamenu guma otišao je Verstapen i izašao je iza Leklera na stazu, ali ispred Fetela, na peto mesto.

Dva kruga kasnije na zamenu guma otišao je i Botas i zadržao je drugo mesto.

U tom trenutku došlo je do kontakta Landa Norisa iz Meklarena i Lensa Strola iz Rejsing Pointa, posle čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. Obojica vozača su tada završili trku.

To je iskoristio Hamilton koji je otišao u boks, a za njim i Lekler, koji je izašao na stazu iza Fetela, na četvrto mesto. Britanac se zatim požalio na to što "sejfti kar" ide sporo, ali i jer staza nije čista.

Trka je nastavljena u 53. krugu, Hamilton je poveo ispred Botasa, Verstapena i Fetela, koga je napao Gasli, ali se Nemac odbranio. Posle toga došlo je do kontakta dva Hasa, Grožana i Magnusena, a danski vozač bio je sedmi, ispred timskog kolege.

Hamilton je vozio najbrži krug i stekao 3,9 sekundi prednosti nad Botasom u 55. krugu. Finac je posle toga pojačao i smanjio zaostatak, ali je u tim trenucima najzanimljivija bila borba Sainca i Grožana. Grožana je ubrzo obišao i Kvjat, a to nije uspeo Aleksandru Albonu iz ekipe Toro Roso, pa je Francuz na kraju osvojio bod.

Naredna trka u šampionatu vozi se 26. maja u Montekarlu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.