SRBIJA OSTAJE BEZ POTENCIJALNE MEDALJE NA OI: Reprezentativac preleteo i plivaće za Mađare!
Sebastijan Sabo dok je za Srbiju plivao na prvenstvu Evrope, Foto: Printscreen / Facebook

NE VALJA

SRBIJA OSTAJE BEZ POTENCIJALNE MEDALJE NA OI: Reprezentativac preleteo i plivaće za Mađare!

Dvadesettrogodišnji momak iz Sente će svoju karijeru u potpunosti nastaviti u zemlji severnog suseda, njegovoj matičnoj

Objavljeno: 13:04h

Reprezentativac Srbije u plivanju Sebastijan Sabo podneo je zahtev Svetskoj plivačkoj federaciji da ubuduće pliva pod zastavom Mađarske.

Dvadesettrogodišnji momak iz Sente će svoju karijeru u potpunosti nastaviti u Mađarskoj u koju je otišao prošlog septembra da bi trenirao kao član Đera.

Sabova odluka je "pala" samo mesec i po dana nakon što je delfin stilom na 50 metara imao najbolje svetsko vreme za ovu sezonu, takmičeći se na državnom prvenstvu Mađarske.

Sebastijan Sabo
Sebastijan Sabo foto: Facebook/Plivački savez Srbije

Plivački savez Srbije je o tome obavešten, što je potvrdio i predsednik Boris Drobac.

- Obrazložio je da tamo živi i trenira, da je već ušao u njihov sistem rada i da želi da se takmiči pod zastavom Mađarske. Odluku su dodatno ubrzali sjajni rezultati koje je ostvario na njihovom državnom šampionatu u Debrecinu. U mejlu je istakao da nema nikakve zamerke na odnos Plivačkog saveza Srbije prema njemu, kao ni na rad Stručnog saveta. Suština je da u Mađarskoj ima daleko bolje uslove, kvalitetniju grupu plivača, tu se pronašao. Ono što mu oni nude, mi to ne možemo. Još uvek ništa nije zvanično, ali realno je završena priča - rekao je Drobac za Žurnal.

Razlog zašto bi se srpsko državljanstvo zamenilo mađarskim je veoma jasan - uslovi za treniranje. Nedavno smo pisali o tome kakvi su mu bili u Srbiji, čega su svesni i u našem savezu.

- To je veliki gubitak za srpsko plivanje. On je predvodnik nove generacije i od njega smo u narednih pet, šest godina mogli da očekujemo vrhunska ostvarenja. U individualnim trkama na 50 i 100 metara delfin, gde je trenutno drugi na svetu po rezultatima, ali i u štafeti 4x100 metara, gde bismo sa njim u ekipi imali realne šanse da izborimo mesto na Olimpijskim igrama 2020. Sada je to daleko teže. Znao sam da ovo može da se dogodi, ali sam se nadao da do toga neće doći. I dalje priželjkujem neko čudo dok sve ne bude zvanično, ali, nažalost, čuda se veoma retko događaju -priznaje Drobac.

Tim povodom se oglasio i Sabo koji je rekao da još nije ništa definitivno, te da nije siguran dokle se stiglo i da zbog toga ne može da priča ništa.

Da podsetimo, Sebastijan Sabo je 2017. godine na Evropskom prvenstvu u Kopenhagenu, u malim bazenima osvojio bronzu u trci na 50 metara leptir stilom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.