15 FINALA NA GLAVNOM STADIONU, MEŠOVITA ŠTAFETA: Kraljica sportova na Olimpijskim igrama neće više biti ista!
Detalj sa trke sa Olimpijskih igara u Riju, Foto: AP/Matt Dunham

PROMENE u ATLETICI

15 FINALA NA GLAVNOM STADIONU, MEŠOVITA ŠTAFETA: Kraljica sportova na Olimpijskim igrama neće više biti ista!

Najveći sportski svetski događaj sledeće godine biće održan u Tokiju 2020. godine od 22. jula do 9. avgusta

Objavljeno:

Kraljica sportova atletika dobiće status kakav zaslužuje na Olimpijskim igrama.

Najveći sportski svetski događaj sledeće godine biće održan u Tokiju 2020. godine od 22. jula do 9. avgusta, a ljubitelji atletike moći će da uživaju u omiljenom sportu čak deset dana sa još nekim novitetima.

Atletska takmičenja počinju 31. jula, a otvoriće ga hodači na 20 kilometara, dok će poslednja disciplina biti muški maraton 9. avgusta.

- Raspored u Tokiju 2020. bitno se razlikuje od naših prethodnih olimpijskih rasporeda, ali će ponuditi velikoj većini atletskih navijača koji prisustvuju igrama priliku da se odluči za gledanje atletskih osvajača olimpijskih medalja. Petnaest od sedamnaest finala disciplina će biti na glavnom stadionu. Neka od finala biće u prepodnevnim sesijama, kako je tražio Međunarodni olimpijski komitet. Time će se povećat vidljivost atletike u svim vremenskim zonama. Događaji koji se baziraju na stadionu ostaju u večernjim satima kako bi se smanjio rizik od velikih vrućina za naše sportiste izdržljivosti, dok će se disicpline koje se odvijaju na putu početi što je ranije moguće. Novi raspored obuhvata i tradicionalne štafete ali i istorijsku, mešovitu štafetu 4x400m. Prvi put će atletika zajedno kombinovala talente i muškaraca i žena u jednom događaju na Igrama - rekao je Pol Hardi, direktor IAAF takmičenja.

Novine su i da će devet finala biće održana tokom jutarnje sesije kao i završetak oba maratona i sva tri hodanja što će omogućiti većem broju publike da gleda finale u udarnom terminu, zbog većeg broja dana biće veći razmak između podudarajućih disciplina u kojima jedan atletičar može da učestvuje u dve (100m / 200m, 200m / 400m, 800m / 1500m, 1500m / 5000m, 5000m / 10.000m), svih pet disciplina na putu će se održati u različitim danima, bez preklapanja kako bi svi dobili svojih ''5 minuta''. Sve trke će početi u 6 ujutru ili ranije (pištolj će označiti početak muške trke na 50km hodanja u 5:30) kako bi sportisti dobili najspremnije i najsigurnije moguće trke.

Prvi atletski događaj na programu biće muško hodanje na 20 km koje je i finale. To je disciplina gde će domaćin Japan imati značajnu ulogu u borbi za medalje. Desetobojci i sedmobojke će se takmičiti istovremeno,5. i 6. avgusta. Po rečima ljudi iz IAAF-a, to će podići gledanost jer će ljubitelji višeboja moći odjednom da isprate sve događaje. Novi raspored omogućiće dovoljno vremena 400-metrašima da se odmore između mešovite i standardne štafetne trke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.