SRBI I HRVATI A VOLE SE KAO BRAĆA: Najveća prijateljstva srpskih i hrvatskih sportista iz kojih bi trebalo da učimo
Prijateljstva srpskih i hrvatskih sportista, Foto: Printscreen/Instagram/ivanaspanovic/Profimedia/EPA/Saša Stanković/AP

Primeri za ceo region

SRBI I HRVATI A VOLE SE KAO BRAĆA: Najveća prijateljstva srpskih i hrvatskih sportista iz kojih bi trebalo da učimo

Dobro se zna da sportisti iz obe države oduvek su imali sjajne međusobne odnose, a često su bili i "osuđeni" jedni na druge i da se nađu jedan drugome u inostranim klubovima, ili na nekim svetskim takmičenjima

Objavljeno: 15:29h

Srpski i hrvatski sportisti su najbolji primer kako bi trebalo da se razvijaju i izgledaju odnosi ne samo između Srbije i Hrvatske, već i dva naroda.

Prošlost i ono što se desilo u prošlosti trebalo bi tamo i da ostane, i vreme je da se krene dalje u odnosima srpskog i hrvatskog naroda, baš kao što to čine sjajni sportisti iz dve zemlje čiji su međusobni odnosi za primer.

Iako svaki put kada se nađu na sportskom borilištu ti okršaji donose tenziju i poseban naboj, jer to je balkanski, komšijski derbi, ipak uvek bi sve trebalo da bude i ostane u domenu sporta, baš kao što su uostalom pokazali i u četvrtak uveče rukometni reprezentativci Srbije i Hrvatske.

Pred sam početak utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koja je i za jedne i za druge bila od izuzetnog značaja i samim time sigurno donosila tenziju u oba tima, rukometaši iz obe zemlje su se bratski izgrlili i izljubili, a isto to se dogodilo i po završetku meča.

Dobro se zna da sportisti iz obe države oduvek su imali sjajne međusobne odnose, a često su bili i "osuđeni" jedni na druge i da se nađu jedan drugome u inostranim klubovima, ili na nekim svetskim takmičenjima.

Zato je red i da se prisetimo koja su to najveća prijateljstva srpskih i hrvatskih sportista i iz kojih bi trebalo da uče oba naroda, jer ipak smo tu, jedni pored drugih, govorimo istim ili sličnim jezikom, imamo iste problem, iste karakteristike i međusobno se sigurno bolje razumemo kao uostalom i sa Bošnjacima i Crnogorcima, nego što bismo sa bilo kojim drugim narodom iz bilo kog dela sveta.

STEFAN VUJIĆ - LUKA STEPANČIĆ

Baš ova dva momka su u četvrtak uveče igrali jedan protiv drugog u "Štark areni" u meču rukometnih reprezentacija, a u nedelju će ponovo se sudariti, ovog puta u Zadru.

Međutim, njih dvojicu veže nešto veće od svega, a to je kumstvo. Vujić je rođen u Rijeci i čak odigrao nekoliko mečeva za reprezentaciju Hrvatske, a sa Stepančićem se zna još iz dečačkih dana, postali su najpre sjajni prijatelji, a prijateljstvo su dodatno učvrstili kumstvom.

LUKA JOVIĆ, MIJAT GAĆINOVIĆ, FILIP KOSTIĆ - ANTE REBIĆ

Ajntraht iz Frankfurta igra jednu od najboljih sezona u klupskoj istoriji, a najveće zasluge za to idu upravo na račun "balkanskog klana" kako su ih prozvali Nemci.

Trojica reprezentativaca Srbije i jedan hrvatski, glavni su igrači u bundesligašu, a to što se sjajno sporazumevaju na terenu, može da se pripiše i tome što su i van terena nerazdvojni.

O tome najbolje svedoči momenat od pre nekoliko meseci kada je Rebić slavio rođendan, a na večeru u restoran je izveo samo trojicu srpskih fudbalera da bi ih počastio. Čak i van sezone, oni ne mogu jedni bez drugih i često zajedno odlaze na odmore ili se posećuju.

LAZAR MARKOVIĆ, MARKO GRUJIĆ - DEJAN LOVREN

Spojio ih je Liverpul i tamo je nastalo veliko prijateljstvo. Hrvatski fudbaler je prvi dočekao kolege iz Srbije i našao im se pri ruci šta god da im je zatrebalo.

Nažalost, životni putevi su ih razdvojili, s obzirom na to da je Marković otišao iz kluba, dok je Grujić trenutno na pozajmici u Herti, pa ćemo videti da li će i sledeće sezone on i Lovren ponovo biti saigrači.

FILIP KOSTIĆ - ALEN HALILOVIĆ

Kostić ima sjajne prijateljske odnose sa još jednim hrvatskim fudbalerom, nekadašnjom velikom nadom Alenom Halilovićem. Srbin je dočekao Hrvata u Hamburgeru i pružio mu svaku pomoć koja mu je bila potrebna, što ih je učinilo nerazdvojnima, pa čak i sada kada su im karijere otišle u različitim smerovima.

MLADEN KRSTAJIĆ - IVAN RAKITIĆ

Opšte je poznato da aktuelni srpski selektor gleda sadašnjeg fudbalera Barselone kao mlađeg brata, a tako je od kada je kao igrač dočekao u Šalkeu tinejdžera iz Bazela i odmah se postavio prema njemu kao prema članu porodice.

Ne samo da mu je pomagao, već su počeli i zajedno da izlaze u noćni provod zbog čega su trpeli i sankcije u klubu, ali su i na taj način pokazali da ima nešto što neraskidivo povezuje narode sa ovih prostora, makar to bio i Mile Kitić.

- Za mene je jedan i jedini Mladen Krstajić. On mi je više od prijatelja, smatram ga delom svoje porodice. Puno mi je pomogao na početku karijere i to mu nikada neću zaboraviti - rekao je jednom prilikom Rakitić.

Ne i trebalo zaboraviti i da je Rakitić zbog svog velikog prijatelja Krstajića donirao i novac za kupovinu reflektora na stadionu Radnika iz Bijeljine, čiji je Krstajić predsednik.

MARKO PANTELIĆ - DŽO ŠIMUNIĆ

Iako ćemo Džoa Šimunića zauvek pamtiti po skandaloznom skandiraju ustaškog pokliča "Za dom spremni" na Maksimiru zbog čega je bio prinuđen da prekine igračku karijeru, ipak, pamti se i njegovo prijateljstvo sa bivšim napadačem reprezentacije Srbije Markom Pantelićem.

Njih dvojica su zajedno igrali u Herti i postali kućni prijatelji, a sam Pantelić je bio iznenađen tim ispadom Šimunića.

Marko Pantelić i Josip Šimunić dok su igrali u Herti
Marko Pantelić i Josip Šimunić dok su igrali u Hertifoto: EPA/BERND WEISSBROD

NOVAK ĐOKOVIĆ - IVAN LJUBIČIĆ

Najbolji srpski teniser i najbolji teniser sveta sa svim teniserima sa prostora bivše Jugoslavije je u fantastičnim odnosima i neretko se druže i van turnira, a posebno je dobar sa Ljubičićem sa kojim je svojevremeno na početku seniorske karijere zajedno trenirao pod palicom Rikarda Pjatija.

Njihov odnos nije poremetilo čak ni to kada je Ljubičić postao deo stručnog štaba Novakovog protivnika Rodžera Federera.

Takođe, Novak ima i sjajan odnos sa hrvatskim fudbalerima, Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem.

VLADE DIVAC, SAŠA ĐORĐEVIĆ - DINO RAĐA

Kada sa nekim zajedno odrastate, sazrevate, i napredujete u karijeri, a više vremena provedete kao cimeri nego sa rođenom ženom, onda je nemoguće da ne postanete bliski prijatelji.

Upravo takav je slučaj sa tri legende košarke bivše Jugoslavije koji su se upoznali još kao klinci u mlađim selekcijama nekadašnje države, zajedno su osvajali zlatne medalje na Evropskim i Svetskim prvenstvima, sve do raspada te države.

I uprkos tome, njihovo prijateljstvo je opstalo i traje decenijama.

VLADE DIVAC - DRAŽEN PETROVIĆ

Divac je i sa legendarnim i nažalost tragično nastradalim Mocartom takođe bio veliki prijatelj. Spojila ih je reprezentacija, u isto vreme su otišli u NBA, stalno bili u kontaktu, ali su onda užasi koji su se desili na ovim prostorima kao i rat uticali na njihovo prijateljstvo, što je prikazano u filmu "Jednom braća"

Odnosi su zahladneli, da čak ne da nisu pričali, nego nisu ni želeli da se pozdrave na utakmicama, a nažalost usled prerane pogibije Petrovića, nikada nisu dobili priliku da izglade svoje odnose.

IVANA ŠPANOVIĆ - SANDRA PERKOVIĆ

Najbolja srpska i najbolja hrvatska atletičarka su oduvek bile u fantastičnim odnosima i isticale svoje prijateljstvo. Jedna drugoj su na svakom takmičenju maltene najveća podrška.

Navijaju jedna za drugu, bodre jedna drugu i zajedno proslavljaju medalje koje osvajaju.

- Mislim, kakav užas, Srbi navijaju za Hrvate i obrnuto. Ma odlično ako se to nije nekome svidelo. Obe države su tu gde jesu zato što se nekim političarima nešto nije svidelo. Sport ne poznaje granice, zato je normalno da navijamo za Noleta, on za “vatrene”, mi za vašu Ivanu, Milicu, vi za naše “barakude”, mi za vaše “delfine”. Vulgarna ću možda biti, ali nije bitno da li je crno, belo, žuto, muško, žensko. Mi smo sportisti, svi se borimo jednim, sportskim srcem i svi smo iznutra od krvi i mesa. Mi ne dolazimo iz bogatih zemalja, mnogo teži put nam je bio svima i zato se držimo zajedno. Volimo se, pa šta - poručila je jednom prilikom Perkovićeva.

DARKO STOŠIĆ - MIRKO FILIPOVIĆ KRO KAP

Jedan od najboljih srpskih MMA boraca trenira pod palicom najvećeg hrvatskog MMA borca ikada i verovatno najvećeg MMA borca u istoriji sa prostora Hrvata, tačnije u njegovom timu u Zagrebu sa ostalim borcima.

Stošić mesece provodi trenirajući i pripremajući se za svoje mečeve i u tome mu pomaže Kro Kap, a u međuvremenu su njih dvojica i podigli svoj odnos na nivo prijateljstva.

DEJAN SAVIĆ - IVICA TUCAK

Rivalstvo između srpskih i hrvatskih vaterpolista je veliko, možda i najveće u istoriji ovog sporta i maltene konstantno igramo jedni protiv drugih u borbi za medalje.

Ali bez obzira na rivalstvo i bez obzira na celokupnu prošlost dva naroda, selektori Srbije i Hrvatske izuzetno cene i poštuju jedan drugog, nazivaju se prijateljima i njihove izjave ili ponašanje pre i posle utakmica su za primer i jednima i drugima.

Ivica Tucak I Dejan Savić su veliki prijatelji
Ivica Tucak I Dejan Savić su veliki prijateljifoto: Fonet/aleksandar Koković

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.