NJEGOVI OTAC I MAJKA SU SEKIROM UBILI ČOVEKA: Život Mate Parlova je bio filmski! Zbog te tragedije je postao bokser
Mate Parlov, Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

OTKRIVENO

NJEGOVI OTAC I MAJKA SU SEKIROM UBILI ČOVEKA: Život Mate Parlova je bio filmski! Zbog te tragedije je postao bokser

Slavni bokser rođen je 1948. godine u selu Ričice kod Imotskog, a boksom počinje da se bavi sa 16 godina u Bokserskom klubu "Pula"

Objavljeno: 11.03.2019. 17:37h
  • 4

Jedna od sportskih legendi Jugoslavije bio bokser Mate Parlov.

Slavni bokser rođen je 1948. godine u selu Ričice kod Imotskog, a boksom počinje da se bavi sa 16 godina u Bokserskom klubu "Pula". Bio je evropski, svetski i olimpijski šampion. Kao amater je imao 310 borbi i 13 poraza, a u profesionalnoj karijeri u 29 mečeva je zabeležio 24 pobede. Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu bio je selektor bokserske reprezentacije i dva puta je bio dobitnik Zlatne značke "Sporta", nagrade za najboljeg sportistu Jugoslavije. 

Međutim, iza uspeha Mate Parlova krila se porodična tragedija o kojoj nikada nije pričao. Poznato je da se njegova porodica odselila u Pulu, ali ne i zašto je to učinila. On nije pričao o detinjstvu u Imotskom, a povodom selidbe je davao i različite izjave - u jednima je tvrdio da je došao sa 10 godina, u drugima sa 12.

Čak je bilo i priča da su otac i majka zajedno ubili sekirom nekog čoveka i da su Parlova deca zadirkivala, jer su mu roditelji u zatvoru i da je ustvari zbog toga počeo da se tuče.

Kasnije se saznalo da je otac boksera, Mate Parlov stariji, osuđen na zatvorsku kaznu u Puli nekoliko godina posle Drugog svetskog rata kao i da je posle odsluženja kazne povukao porodicu u taj grad. Pošto je porodica Parlov bila trgovačka, prepostavljalo se da su je komunističke vlasti progonile kao kapitalističku i nacionalističku. Ispostavilo se da je Parlov stariji osuđen na smrt streljanjem zbog ubistva koje je počinio kako bi prikrio druge zločine. On je posle rata postao direktor preduzeća "Turija" koje je bilo zaduženo za izgradnju škola i domova kulture. Njegov poznanik i lokalni partijski funkcioner Nikica Rako je odobravao novac za te projekte. Kako se navodi u presudi, Rako je Parlovu dao novac koji je otac boksera zadržao za sebe. Pošto mu je zapretio prijavom vlastima, Parlov je odlučio da ga ubije. Na suđenju se pojavio i element koji je sve dodatno začinio. Tužilac je tvrdio da je Nikica Rako bio u ljubavnoj vezi sa suprugom Mate Parlova.

Optuženi je po unapred stvorenom planu na okrutan način lišio života Nikicu Raku. To je činio koristeći ljubavnu vezu pokojnika i svoje supruge Mire, za koje je i ranije znao i tolerisao ih. On je pratio suprugu i Nikicu Raku do blizine Vujčića Doca, udaljenog oko dva kilometra od Imotskog. Prišunjao im se i sa leđa skočio na leđa pokojnog Nikice. Stegao ga je rukom oko vrata, a istovremeno mu je velikim opančarskim nožem zadao ubod s desne strane pluća. Nakon toga zadao mu je još nekoliko teških uboda. Kako bi bio siguran da je žrtvu dotukao, uzeo je kamen i udario ga dva puta u glavu i razbio mu lobanju. Nakon toga se mirno vratio kući ostavivši žrtvu na mestu zločina - stoji u sudskim spisima. 

Stariji Parlov je osuđen i zbog raznih malverzacija. Sud je doneo presudu da je kao sudija partizanskog pokreta skupljao pomoć za NOB koju nije predavao onima kojima je bila namenjena već ju je zadržavao za sebe, a posle oslobođenja Imotskog, uzimao je robu iz radnji čiji vlasnici nisu bili po volji novim vlastima. Posle ubistva Nikice Rake u istražnom pritvoru u Splitu završila je i Mira Parlov, bokserova majka. Mlađi Mate Parlov rođen je 1948. godine u Splitu pa je otuda potekla priča da je “rođen u zatvoru”. Smrtna presuda nad ocem Mate Parlova nije izvršena, nego je otišao na izdržavanje kazne u zatvor u Pulu. Mali Mate je s majkom, bratom i dve sestre ostao u Imotskom, a poznanici iz detinjstva opisivali su budućeg bokserskog šampiona kao dominantnu, ali u isto vreme i vrlo osećajnu osobu. 

Nikada nije dozvolio da ga porodična drama omete na putu ka uspehu, a Mate Parlov je preminuo 2008. godine od raka pluća.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media