Srbija dobila i drugog sigurnog učesnika Olimpijskih igara u Tokiju!
Damir Mikec je drugi siguran predstavnik Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju, Foto: Beta

bravo, majstore

Srbija dobila i drugog sigurnog učesnika Olimpijskih igara u Tokiju!

Zorani Arunović se priključio i Damir Mikec

Objavljeno:

Damir Mikec je drugog dana Svetskog kupa u Nju Delhiju osvojio srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i tako izborio kvotu za Olimpijske igre u Tokiju! Ovo je druga viza za OI 2020. za srpsko streljaštvo i srpski sport uopšte, posle kvote koju jeZorana Arunović osvojila na Svetskom prvenstvu u Čangvonu.

Sem Mikeca, danas je vazdušnim pištoljem gađao i Dimitrije Grgić, koji je zauzeo 21. mesto. U takmičenju malokalibarskom puškom iz trostava učestvovali su Milenko Sebić (18. pozicija) i Stevan Pletikosić (48. mesto).

Damir Mikec je u finale takmičenja ušao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Uz našeg strelca, među osam najboljih našla su se šestorica Azijata i Nemac Mihael Heise, juniorski prvak MK pištoljem iz Beograda 2011, ali debitant u finalima na velikim seniorskim takmičenjima. Mikec je „ubio“ 586 krugova, u finale se ulazilo sa 583. Dimitriju Grgiću je 21. poziciju doneo rezultat 577 krugova.

Damir Mikec je osvojio srebro na Svetskom kupu
Damir Mikec je osvojio srebro na Svetskom kupufoto: Beta

Na Svetskim kupovima se dele dve kvote po disciplini. Samo jedan od današnjih finalista pištoljem je u Nju Delhi došao sa izborenom olimpijskom vizom, Demjung Li (Južna Koreeja), bronzani sa SP u Čangvonu. Ali on je ispao posle 12. serije, kao osmoplasirani, pa je brzo postalo jasno da samo zlato i srebro donose olimpijske vize.

Naš reprezentativac je dobro počeo finale, posle serije od prvih pet dijabola delio je čelno mesto sa 16-godišnjim Indijcem Šaudarijem Saurabom, svetskim juniorskim prvakom i šampionom Olimpijskih igara mladih.

Saurab se ubrzo odvojio i dominirao finalom, koje je završio ubedljivo osvojivši zlato sa novim svetskim rekordom finala– 245,0 kruga (1,4 bolji od dosadašnjeg koji je bio u vlasništvu Olega Omelčuka).

Damir Mikec nije uspeo da uhvati Indijca, ali je sigurno gađao do kraja i sačuvao drugo mesto. U trenutku kada otpada trećeplasirani, Mikeca na drugom mestu i Kineza Vanga na trećem delila su čak 4,3 kruga. Naš reprezentativac je takmičenje završio sa 239,3 kruga.

U gađanju MK puškom iz trostava Milenko Sebić je osvojio 18. mesto sa 1.172 kruga, od finala ga je delilo šest krugova. Stevan Pletikosić je 1.160 zauzeo 48. poziciju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.