SAVIĆ I TUCAK DŽABA KREČE: Huligani se umirit' ne mogu!
Tucak i Savić, Foto: Fonet/aleksandar Koković

DOKLE VIŠE?

SAVIĆ I TUCAK DŽABA KREČE: Huligani se umirit' ne mogu!

Dok se deca trude da starije nauče pameti, oni divljaju i vraćaju nas u ružnu i bolnu prošlost

Objavljeno:
Sofija Vrebac

Vaterpolisti Crvene zvezde su nedavno bili žrtve huliganskog napada u Splitu.

Dok se deca trude da starije nauče pameti, a selektori vaterpolo reprezentacija Srbije i Hrvatske Dejan Savić i Ivica Tucak pokazuju fer plej i prijateljstvo, huligani divljaju i vraćaju nas u ružnu i bolnu prošlost.

Od 1990. godine kada je došlo do incidenta na "Maksimiru" pred raspad SFRJ i posle razbijanja zajedničke države utakmice reprezentacija Srbije i Hrvatske i klubova koji dolaze iz tih zemalja uvek su označeni kao dueli visokog rizika.

Podsetićemo se nekih incidenata koje su izazvali navijači kada su se sastajali srpski i hrvatski klubovi ili reprezentacije.

Fudbal

Već smo pominjali incident na zagrebačkom stadionu "Maksimir", a ni igrači na malom fudbalu nisu pošteđeni. Na utakmici u "Domu sportova" u Zagrebu na futsal meču između Dinama i Nacionala 2016. godine, Bed Blu Bojsi uleteli su na teren, golmanu razbili glavu, potukli se sa policijom, a srpskim igračima Mladenu Kociću i Borku Surudžiću pretili da će ih zaklati.

Incidenata nisu pošteđene ni prijateljske utakmice. Jedna takva bila je i ona iz 2003. godine kada su se u finalu turnira u Krinsu sastali Partizan i Dinamo Zagreb. Zagrepčani su vodili sa 2:0 kada je došlo do prekida. U 26. minutu crvene kartone dobili su Duljaj i Kranjčar, a nastavilo se Drpićevim udarcem Ilieva. Došlo je do koškanja, navijači su utrčali u teren, a sudija je bio primoran da prekine susret.

Košarka

Najviše napada hrvatskih huligana na srpske ekipe i igrače zabeleženo je od osnivanja regionalne ABA lige. Pravo je čudo kada neki meč prođe bez incidenata.

Kao najvatreniji do sada pokazali su se navijači Zadra. Posle meča 11. kola regionalnog takmičenja 2010. godine, nepoznati počinioci kamenovali su autobus koji je prevozio Beograđane. Incident na meču ovih ekipa desio se i dve godina ranije kada su pristalice zadarskog tima skandirali "Srbe na vrbe" i "Ubij, ubij Srbina".

Novi napad pristalica Zadra na Partizan desio se 2014. godine. Tada je jedan domaći navijač pljunuo igrača crno-belih Đorđa Gagića koji mu je istom merom uzvratio, ali većih incidenata nije bilo.

"Ubij Srbina" je standardna pesma na mečevima između srpskih i hrvatskih klubova, a na duelu Cedevite i Crvene zvezde iz 2016. godine je intervencijom hrvatske policije izbegnuta veća tuča.

Posle utakmice Cedevite i Partizana iz 2017. godine, zagrebački huligani, koji pripadaju Bed Blu Bojsima, su napali pristalice Partizana koji su se našli u kafiću u "Domu sportova". U blickrigu koji su izveli, jedan čovek je pogođen kriglom u glavu i kamenom u leđa, ali srećom nije bilo životno ugroženih.

Vaterpolo

U finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu održanom u Kranju 2003. godine sastali su se Srbija i Crna Gora i Hrvatska. Slavili su naši vaterpolisti sa 9:8, a senku na sve bacilo je divljanje hrvatskih huligana na tribinama. Nezadovoljni igrom Hrvatske počeli su da prave nerede na tribinama, a sve se otelo kontroli pošto je obezbeđenje bilo veoma loše.

Reprezentativac SCG Nikola Kuljača je tada pogođen tvrdim predmetom u glavu, a veći linč sprečili su hrvatski vaterpolisti koji su ostali u bazenu i zaštitili igrače Srbije i Crne Gore. Napada nije bio pošteđen ni tadašnji ministar odbrane SCG Boris Tadić koji je pogođen kamenom.

Da huligani ne vode računa o starosnom dobu sportista iz Srbije pokazuje i događaj iz 2016. godine. Na kadetskom turniru “Mali medo” održanom u Zagrebu, vaterpolisti Partizana su osvojili drugo mesto. Kada su izašli u grad, napala ih je grupa od 20 huligana. Posledice napada su bile slomljena kost u šaci Lazara Radojevića, Arsenije Mitrović je opečen bakljom, a Stefan Branković je zadobio modrice po licu.

U aprilu 2006. godine vaterpolisti Juga i Partizana igrali su četvrfinalni meč vaterpolo Lige šampiona. Tada su napadnuti novinar Dejan Ignjatović i fotoreporter Peđa Milosavljević. Iako nisu nosili nikakva obeležja, huligani su čuli da pričaju srpskim jezikom, naneli im povrede i oštetili opremu, a tokom meča su ih gađali raznim predmetima.

Rukomet

Ni rukomet nije pošteđen napada huligana. Tako su pred drugu fazu Svetskog prvenstva 2009. godine predstavnici zadarske navijačke grupe "Tornado" navijačima iz Srbije poručili da nisu dobrodošli u taj grad.

Devet godina kasnije, ovog puta na Evropskom prvenstvu 2018. godine, na otvaranju takmičenja u Splitu, sastali su se Hrvatska i Srbija. Hrvatski navijači su pretili Srbima da ih treba "dočekati onako kako zaslužuju", a kako se meč bližio tako su rasle i tenzije pa su, prema tada nepotvrđenim informacijama, navijači Hajduka izazivali incidente i koristili pirotehnička sredstva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.