DA BISTE NEKOGA MRZELI, PRVO MORATE DA GA VOLITE: Brutalna izjava Aleksandra Šapića povodom napada na igrače Zvezde
Aleksandar Šapić, Foto: Printscreen/RTS

SLAŽETE LI SE S NJIM?

DA BISTE NEKOGA MRZELI, PRVO MORATE DA GA VOLITE: Brutalna izjava Aleksandra Šapića povodom napada na igrače Zvezde

- Opravdanja za ovakav čin ne postoje, ali činjenica je da je Split takva sredina. Bili su i u Dubrovniku i u Zagrebu, gde im se takve stvari nisu dešavale - rekao je predsednik opštine Novi Beograd

Objavljeno:

Ne jenjava priča oko napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Tri igrača crveno-belih napadnuta su u ovom primorskom hrvatskom gradu, a vinovnici incidenta bili su huligani koji predstavljaju Torcidu.

Tim povodom, na RTS u emisiji Upitnik gostovao je Aleksandar Šapić, koji je oštro osudio ono što smo svi imali prilike da gledamo prethodnih dana.

Da li je napad mogao biti sprečen? Da li policija treba stalno da prati srpske sportiste kada su u Hrvatskoj?

- Sigurno da je mogao da bude sprečen, ali nikad ne znate kada ćete da naletite na budale, kako sam ih već i nazvao. Opravdanja za ovakav čin ne postoje, ali činjenica je da je Split takva sredina. Bili su i u Dubrovniku i u Zagrebu, gde im se takve stvari nisu dešavale. Nisam siguran da na toj Rivi u Splitu možete da sednete i u trenerkama Dinamo Zagreba. Meni se jednom desilo, davno, pre 15 godina, kada sam sa jednim italijanskim klubom igrao u Splitu, da nas zbog plavih trenerki koje smo nosili zamene sa Zagrepčanima. Počeli su da nam viču: Purgeri, je.ać... i tako dalje. Nije opravdanje, ali činjenica je da kad se ode na takvo mesto, mora da se povede malo više računa. Zašto su se oni tako poneli, naročito ovi ljudi koji nisu hteli da im pomognu jer su "četnici", to je već problem za hrvatsku državu. Važno je da je čin osuđen, pa makar i neiskreno od strane hrvatske vlasti. Važno je da momci nisu doživeli teže povrede i da to neće ostaviti veće psihičke posledice na njih - rekao je Šapić pa nastavio:

- Na toj istoj Rivi gde su momci napadnuti, stajala je do 1991. godine spomen ploča u čast kralja Petra koji je oslobodio Split. Stajala je tu od 1922. Čuli ste izjavu predsednika Evropskog parlamenta koji se izvinjava zbog pozdravljanja italijanske Dalmacije i Istre. Da nije bilo nas, ne bi morao ni da se izvinjava, jer bi one i dan danas bile italijanske.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić foto: Nebojša Mandić

Treći put da se koplja lome preko vaterpola od raspada bivše Jugoslavije. Setimo se onog u Kranju kada ste vi dali odlučujući gol za srpsku reprezentaciju... Kako ste vi to doživeli kao igrač?

- Šovinizam, ultranacionalizam, to je hrvatski problem. Ta utakmica u Kranju bila je velika greška organizatora. Naši navijači nisu pušteni, pušteni su samo Hrvati. Tu smo bili ugroženi i mi, ali i njihovi vaterpolisti, sa kojima smo odigrali superkorektnu utakmicu i koji su nas čak i branili od svojih fanova. To su huligani, divljaci i ovakve stvari jedna ozbiljna država ne može da dozvoli. Mi treba da se bavimo sobom i da njima prepustimo taj problem ultranacionalizma. Da biste nekoga mrzeli, morate prvo da ga volite, pa smatram da mi ne možemo da mrzimo Hrvate.

Da li političari svađaju Srbe i Hrvate?

- Naravno, odatle sve počinje. Treba da budemo ponosni na sebe i da radimo na sebi. Nikako ne smemo da se bavimo njima.

Šta je sve pričao predsednik opštine Novi Beograd i bivši najbolji vaterpolista sveta o ovom slučaju, pogledajte na sledećem snimku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.