DRAMA NA JAHORINI: Legendarni Boža Maljković sa saradnicima spašavao devojčice iz zavejanog kombija!
Božidar Maljković, Foto: Beta/Dragan Gojic

HEROJ

DRAMA NA JAHORINI: Legendarni Boža Maljković sa saradnicima spašavao devojčice iz zavejanog kombija!

Herojski podvig napravili su pre dva dana kada su se vraćali sa Jahorine

Objavljeno:

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, potpredsednik OKS Žarko Zečević i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki postali su heroji u Bosni i Hercegovini.

Herojski podvig napravili su pre dva dana kada su se vraćali sa Jahorine. U povratku su naišli na kombi slovenačkih registarskih tablica koji je bio zatrpan snegom zbog oluje koja se širila planinom.

U kombiju su bile takmičarke u biatlonu iz Slovenije i njihov trener Janez Marič.

- Spuštajući se sa Jahorine, pri samom vrhu, primetili smo u snegu četiri devojčice i jednoga čoveka, u kombiju sa slovenačkom registracijom. Bili su zatrpani i nisu mogli da se izvuku. Devojčice su već bile dobro promrzle i uplašene. Mariču su ruke bile potpuno plave. Mi smo zaustavili službeni auto i pokušali da poguramo, nije išlo. Setio sam se da mi je kolega stavio novi komplet lanaca od plastike, pa smo stavili na točkove. Tako smo ih izvučemo. Bila je teška situacija. Mogli su dobro da se smrznu. Možda nešto i gore - rekao je Božidar Maljković za "Blic".

Božidar Maljković
Božidar Maljković foto: Beta/Branislav Bozic

Kako kaže narodna poslovica "dobar glas se daleko čuje".

- Mi smo išli ispred, oni iza nas, dok se nismo spustili. Čim smo stigli, stigle su i čestitke, jer je Marič u međuvremenu javio telefonom da smo ih spasili. Primili smo čestitke od predsednika Olimpijskog komiteta Slovenije Bogdana Gabroveca, generalnog sekretara, čak je i predsednik Olimpijskog komiteta Evrope Janez Kocijančić došao da čestita. Ma, bila je cela Evropa tu, proneo se glas - dodao je predsednik OKS.

Žarko Zečević
Žarko Zečević foto: Dragana Udovičić

Iako je njihovo delo vredno pažnje, čelnici OKS su ostali čvrsto na zemlji.

- Ne mislim da je to neki poseban podvig. Smatram da ljudi koji su vaspitavani kao nas trojica, za nas je to normalna stvar. Svako od nas trojice ima ćerku i mi smo zamišljali naše kćeri u toj nevolji. Ne vidim da je to podvig. Svako ko ima vaspitanje nas trojice i olimpizam u krvi bi to uradio. Mene brine 30, 40 automobila, džipova i kamiona koji nisu stali i pružili pomoć. Koliko je nevreme bilo pokazuje i to da su sva takmičenja odložena - rekao je Maljković.

Đorđe Višacki
Đorđe Višacki foto: Zorana Jevtic

Na kraju se sve završilo šalom.

- Ja sam bio tri godine selektor košarkaške reprezentacije Slovenije. Rekao sam Mariču u šali 'Neka ti je ovo prvi i poslednji put u životu da te spašava selektor'. On mi je odgovorio 'A, vidim ja, nešto si mi poznat' - rekao je za kraj Maljković beogradskom listu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.