ONA JE OBELEŽENA JER JE POMOGLA 'ČETNIKU': A ima tu i drugi vaterpolista koga su aplauzima pozdravljali na Poljudu!
Žena pomaže Aleksandru Kralj da izađe iz mora, Foto: Printscreen/Youtube/Slobodna Dalmacija/Beta/Branislav Božić

Tekst hrvatskog novinara sve digao na noge

ONA JE OBELEŽENA JER JE POMOGLA 'ČETNIKU': A ima tu i drugi vaterpolista koga su aplauzima pozdravljali na Poljudu!

Novinar portala u Hrvatskoj napisao je komentar koji je izazvao brojne reakcije u regionu

Objavljeno: 12.02.2019. 15:29h
  • 101

Isto kao što je u Srbiji, tako je i u većem delu javnosti Hrvatske, napad na vateproliste Crvene zvezde u Splitu izazvao zgražavanje, sram i stid.

Atak huligana na trojicu igrača srpskog kluba dok su pili kafu u lokalu na splitskoj rivi samo zato što su na sebi imali odeću u obaležjima kluba za koji nastupaju i koja je u stvari i njihova uniforma šokirao je i izazvao ogorčenje i brojne osude u Hrvatskoj.

Brojni poslenici javne reči su se oglasili, bivši i sadašnji sportisti i sportski radnici, političari, neki su se od srca izvinili, neki su to uradili iz kurtoazije ili zato što moraju tako da postupe pred očima javnosti, ali veliki deo njih je zaista osetio stid i sram zbog toga što se i dalje dešava ono što ne bi smelo da se dešava.

Jedan od njih je i novinar portala "Dnevno.hr" Patrik Mršnik koji je u svom komentaru na ovaj događaj pod naslovom "SRBI NAPADNUTI U SPLITU: Hrvati, sećate se što ste napravili tom zvezdašu pre dve godine?!" izneo svoje mišljenje o celom slučaju, kao i svoje zgražavanje nad ponašanjima pojedinih, ali i pohvalio one koji su bili spremni i po cenu osude svog društva da pritrče i pomognu "četniku".

 

Prenosimo vam deo njegovog teksta.

- Voleo bih, među drugima, da upoznam još dvoje ljudi.

Hteo bih da stisnem ruku jednoj ženi, onoj jedinoj koja je u subotu posle podne napravila ključan korak. Ženu koja se spustila i dala ruku nesrećnom Aleksandru Kralju, golmanu Vaterpolo kluba Crvena zvezda. On je, ne turistički i ne zato što je on tako hteo, usred februara završio u moru ispred splitske Rive. Žena je, ta prva koju bih hteo da sretnem i sa njom popijem kafu, ponudila pomoć. Ruku nade, spasa, istinske ljudskosti. Nije joj bilo lako ni tada da pomogne mladom vaterpolisti. Jeste, njemu je voda, slatka ili slana - domaći teren. A njoj je, toj ženi, sad je verovatno obeležena čitava budućnost.

Devojka koja je pomogla igraču Crvene zvezde
Devojka koja je pomogla igraču Crvene zvezdefoto: Printscreen/Youtube/Slobodna Dalmacija

Ipak je ona ta koja je pomogla - “četniku”.

Ima i jedna druga žena, žena koja je bila u mnoštvu onih, amaterskih snimatelja tog nesrećnog događaja. I nju bih takođe voleo da upoznam. Razne profile ljudi srećemo na svetu, ima ih ovakvih i onakvih, ali ta osoba je po mnogo čemu specifična. Jer, ne samo da je isprobavala kameru na pametnom telefonu potencijalno novijeg datuma, već je i uzviknula “...ipak je on četnik!” Verovatno je na mestu ove tri tačkice ispred završetka rečenice trebalo da stoji: Ne morate mu pomagati, nek se utopi, ipak je on četnik!

Postoji i drugi vaterpolista, jedan od dvojice koji su bežali pred najezdom huligana. Dušan Vasić. Čovek koji, kako kažu očevici, nije na sebi imao obeležja beogradskog kluba. Njega je, do pre samo dve godine publika na poljudskom bazenu pozdravljala zdušno, prilikom svakog predstavljanja. Jer, igrao je za splitski Jadran, u sezoni 2016/17. i bio jedan od predvodnika toga kluba. U subotu je bio na pogrešnoj strani, a premalo je u gradu vaterpolo zaljubljenika koji će reći: “Hej, ljudi, pa to je do juče bio naš igrač!”

Dušan Vasić koji je pre dve godine igrao za Jadran iz Splita
Dušan Vasić koji je pre dve godine igrao za Jadran iz Splitafoto: Starsport©

Nema takvih, ni među mladima koji po školama pišu i crtaju ustaške grafite, ni među onim starijima koji su ih – ne mislim naravno na sve, nečemu i naučili - piše između ostalog u komentaru Patrika Mršnika.

 

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Dnevno.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media