UMRO MATI NIKANEN - LEGENDA, LUDAK I EKSCENTRIK: Bio je alkoholičar, a bio je u zatvoru zbog pokušaja ubistva!
Mati Nikanen je bio i u zatvoru, Foto: Profimedia

Uvek će biti upamćen

UMRO MATI NIKANEN - LEGENDA, LUDAK I EKSCENTRIK: Bio je alkoholičar, a bio je u zatvoru zbog pokušaja ubistva!

Još tokom aktivne karijere bio je sklon porocima, a sa divljim životom je nastavio i po njenom završetku

Objavljeno:

Jedan od najvećih ski skakača svih vremena, legendarni Mati Nikanen, preminuo je u 56. godini.

Ekscentrik, ludak i genijalac, obeležio je čitavu eru ovog sporta, porušio je sve rekorde i postao je ikona, simbol, ne samo ovog ski skokova već osamdesetih godina.

Mati Nikanen je umro u 56. godini
Mati Nikanen je umro u 56. godinifoto: Profimedia

U karijeri je osvojio sve. Ima četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet je puta bio prvak sveta. Na Igrama u Sarajevu 1984. i Calgaryju 1988. nije imao pravu konkurenciju i već tokom karijere postao je mit.

Mati Nikanen je bio istinska legenda sporta
Mati Nikanen je bio istinska legenda sportafoto: Profimedia

Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobedio u obe pojedinačne discipline te u ekipnom takmičenju.

Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja sa Svetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere Nikänen se smatra jednim od najboljih skakača u istoriji.

Koliko je god bio savršen na zaletištu i sa skijama na nogama, toliko je bio autodestruktivan u privatnom životu. Genij u sportskom smislu, ali ekscentrik i ludak. Postao je alkoholičar još tokom karijere, a zbog sklonosti čašici rano je ju je i prekinuo. Nije napunio ni 30.

Nakon što je prekinuo sa takmičenjima, izgubio je kompas i privatni život pretvorio mu se u haos. Nekoliko se puta venčavao, u zatvoru je bio više puta zbog nasilničkih ispada, a zbog pokušaja ubistva prijatelja nožem osuđen je na 26 meseci zatvora.

Mati Nikanen je pokušao i sa pevanjem
Mati Nikanen je pokušao i sa pevanjemfoto: Profimedia

Zbog fizičkog napada na tadašnju suprugu 2004., zaradio je novih 16 meseci. Bankrotirao je i prodao je sve svoje medalje i trofeje, okušao se u kao pop-pevač, ali i to se završilo katastrofom. Poslednjih nekoliko godina živeo je kao pustinjak. Sam, otuđen od okoline, umro je u 56. godini života. Umro je od života, odnosno od načina kako ga je živeo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.