ODBOJKAŠICE, SILOVATELJ, PRELETAČ, SRBI U NBA: Ovi sportisti su obeležili 2018! Neki na lep, neki na odvratan način
Ženska odbojkašak reprezentacija Srbije, Foto: Odbojkaški savez Srbije

ZBOG NJIH SMO SE RADOVALI

ODBOJKAŠICE, SILOVATELJ, PRELETAČ, SRBI U NBA: Ovi sportisti su obeležili 2018! Neki na lep, neki na odvratan način

Srpske odbojkašice, Luka Modrić, fudbaleri Crvene zvezde su oni koji obradovali sportske zaljubljenike

Objavljeno:

U 2018. godini srpski i svetski sportisti bili su u centru pažnje na razne načine. Neki su ostvarili značajne sportske rezultate, a drugi su punili medije zbog skandala koje su pravili.

Fudbaler Real Madrida i kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić najviše je pažnje privukao u 2018. godini. Sa klubom je osvojio Ligu šampiona i klupsko prvenstvo sveta, a sa reprezentacijom je napravio najveći uspeh hrvatskog fudbala posle 20 godina pošto je sa Svetskog prvenstva u Rusiji doneo srebrnu medalju.

Kako uspeh na uspeh ide tako je i on pokupio skoro sve individualne nagrade: pripala mu je titula najboljeg igrača Svetskog šampionata, kao i trofeji UEFA i FIFA i Zlatna lopta “Frans fudbala”. Jedina nagrada koju nije uspeo da osvoji je ona za najboljeg sportistu Evrope koja je otišla u ruke tenisera Novaka Đokovića.

Fudbaleri Crvene zvezde ispisali su klupsku istoriju pošto su se plasirali u Ligu šampiona posle remija sa Salcburgom u Austriji (2:2). Žreb je izabranicima Vladana Milojevića doneo grupu smrti: Liverpul (finalista Lige šampiona), PSŽ (najskuplji tim) i neugodni Napoli (pod vođstvom starog lisca Karla Anćelotija).

Igrači srpskog šampiona su uspeli da osvoje četiri boda zahvaljujući remiju sa Italijanima i pobedom nad Liverpulom (oba meča igrana su u Beogradu), ali nisu uspeli da obezbede proleće u Evropi.

Portugalska zvezda Kristijano Ronaldo prešao je iz Real Madrida u Juventus posle devet godina provedenih u kraljevskom klubu. Iako nije odmah pružio partije koje se od njega očekuju, proradio je na vreme i postao strah i trepet za golmane u Serija A. Isti fudbaler bio je u centru pažnje tokom 2018. godine i zbog skandala sa sliovanjem za koje ga je optužila studentkinja Ketrin Majorga.

Igrač koji je obeležio srpsku košarku je Stefan Janković koji je posle niza peripetija prešao iz Crvene zvezde u Partizan i odmah postao miljenik Grobara.

Da je srpska škola košarke posebna dokaz su i igrači koji nastupaju u NBA ligi. U Denveru je prva zvezda Nikola Jokić koji na svakom meču bude među najboljima, Bogdanović i Bjelica su glavne karike Sakramenta, a boje Klipersa brane Miloš Teodosić i Boban Marjanović. Svih pet srpskih košarkaša nalaze se u konkurenciji da budu deo Ol-stara tima na tradicionalnom meču koji je na programu 17. februara.

Niko nije očekivao, ali on je uspeo da napravi povratak godine na ATP turu. Srpski teniser Novak Đoković je u 2018. godini osvojio četiri trofeja od toga dva gren slema - Vimbldon i US open, kao i titule na Mastersima u Sinsinatiju i Šangaju. Takođe je igrao i finala Mastersa u Parizu i završnog Mastersa u Londonu i vratio se na prvo mesto ATP liste. Srpski tenis obeležila je i Olga Danilović koja je osvojila prvu WTA titulu u karijeri na turniru u Moskvi.

Veliki povratak posle porođaja napravila je i Serena Vilijams koja je igrala dva finala gren slema - Vimbldona i US opena. U finalu poslednjeg turnira iz velike četvorke Vilijamsova je napravila skandal pošto se posvađala sa glavnim sudijom meča protiv Naomi Osake koja je osvojila titulu. Teniserka iz Japana je pobedom nad Amerikankom osvojila prvi gren slem trofej u karijeri.

Svetski tenis obeležila je i Dejvis kup reprezentacija Hrvatske koja je osvojila poslednji Dejvis kup u starom formatu. Već od 2019. godine takmičenje teniskih reprezentacija izgledaće drugačije.

Srpski sport definitivno su obeležile dame. Odbojkašice su osvojile Svetsko prvenstvo u Japanu i time napravile najveći uspeh ženske odbojke na ovim prostorima. Bilo bi teško izdvojiti jednu igračicu koja je najviše doprinela svetskoj tituli, ali tri dame su najzaslužnije za to.

Pre svih, kapiten Maja Ognjenović koja je letos odlučila da se vrati u reprezentaciju i predvodi tim do novog uspeha. Zatim Tijana Bošković koja je proglašena za najbolju igračicu SP u Japanu, a ista priznanja dobila je i od CEV, Odbojkaškog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, dok je sa Ezačibašijem na SP za klubove osvojila bronzu i bila proglašena za najboljeg korektora turnira.

Treća dama je Milena Rašić koja je bila u idealnoj postavi na finalnim turnirima svih velikih takmičenja u 2018. godini - Ligi šampiona i klupskom prvenstvu sveta sa Vakifbankom (gde je osvojila zlatnu medalju) i u Japanu sa reprezentacijom.

Na tron sveta popele su se parastonoteniserka Borislava Perić Ranković, karatistkinja Jovana Preković kao i bokserka Nina Radovanović.

BONUS VIDEO:

(S.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.