BRIH I ŠAĆIRI, LUKA VS KRSTAJIĆ, TOMPSON I HRVATI, PIJANI SELEKTOR: Ovo su najveći sportski skandali u 2018. godini
Šaćiri, Tompson, Brih, Cvetković, Milivojević i Krstajić, Foto: Dado Đilas, Beta/Branislav Božić, Beta/Milan Sabić, EPA/Antonio Bat

ZBOG NJIH NAS JE BIO BLAM

BRIH I ŠAĆIRI, LUKA VS KRSTAJIĆ, TOMPSON I HRVATI, PIJANI SELEKTOR: Ovo su najveći sportski skandali u 2018. godini

Podsećamo vas na najveće skandale koji su obeležili prethodnu godinu

Objavljeno: 11:21h

Mir božji, Hristos se rodi!

Prethodna godina je bila puna sportskih skandala. Najviše ih je bilo u fudbalu, ali ni u drugim sportovima ih nije manjkalo.

Kako ne bismo previše dužili sa uvodom, pređimo na stvar!

Redakcija Espreso.co.rs spremila vam je podsetnik na sve ružne stvari u sportu koje su se dogodile u prethodnoj godini, a kada je bolje podsetiti kako ne treba da se ponašamo, nego na najsrećniji hrišćanski praznik?

Fudbal

U centru pažnje srpskih medija bila je odluka selektora fudbalera Mladena Krstajića da na spisak za mečeve Lige nacije ne uvrsti kapitena Kristal Palasa Luku Milivojevića koji ga je kritikovao zbog debakla na Svetskom prvenstvu u Rusiji. U nemilost selektora pala su još dva igrača. Sve je počelo nakon što je pomoćnik selektora Milan Obradović optužio Milivojevića da je sa menadžerom Falijem Ramadanijem pokušao da preuzme reprezentaciju. Kulminacija u taboru Orlova bila je kada je Mijat Gaćinović ušao u sukob sa Krstajićem i Kolarovim na poluvremenu utakmice protiv Litvanije u Ligi nacija u novembru.

Svetsko prvenstvo u Rusiji, osim po sukobu selektora i igrača u srpskoj reprezentaciji ostalo je upamćeno i po fudbalerima selekcije Švajcarske Granitu Džaki i Džerdanu Šaćiriju koji su postignute golove na meču sa Srbijom proslavljali provokativnim simblom orla koji se nalazi na albanskoj zastavi. Duel između Srbije i Švajcarske obeležio je i nemački sudija Feliks Brih koji je skandalozno vodio taj meč pošto nije dosudio očigledan penal nad Aleksandrom Mitrovićem.

Hrvatska fudbaska reprezentacija je osvojila srebro na Šampionatu sveta u Rusiji, ali je senku na uspeh Luke Modrića i drugova bacio doček u Zagrebu na kome je pevao Marko Perković Tompson poznat po repertoaru koji veliča hrvatsku naciju i ustašku NDH.

Večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana nikada nije samo fudbal. Tako je bilo i na 158. večitom derbiju kada je Ričmond Boaći šutirao, sudija priznao izjednačujući gol, a Vladimir Stojković zagrmeo posle meča kako je sve to sramno i kako će se odreći srpskog pasoša. Zatim su usledile analize spornog momenta, angažovani su čak i stručnjaci, ali se na kraju ništa nije promenilo i rezultat je ostao 1:1.

FK Partizan našao se i krajem jesenjeg dela šampionata u centru skandala pošto su čelnici najavili da će crno-beli napustiti Superligu ukoliko se utakmica sa Mačvom koja je odigrana po lošim vremenskim uslovima ne ponovi.

Kada se pomene ime Nenada Lalatovića zna se da će biti skandala u najavi. Najnoviji je napravio posle duela Radničkog iz Niša i Napretka iz Kruševeca kada je stratega nišlija napao novinar, a on sasuo paljbu po finasijeru Kruševljana Marka Miškovića i portparolki kluba.

Skandal je potresao srpski fudbal kada je objavljeno da je UEFA došla do saznanja da su mečevi Superlige namešteni, a posebnu pažnju privuklo je i pisanje “Lekipa” da je duel Crvene zvezde i PSŽ u Parizu namešten i da se čelnik beogradskog kluba kladio da će razlika biti 5+ golova u korist francuske ekipe.

Mediji su bili puni priča o zvezdi Juventusa Kristijanu Ronaldu. Njega je za silovanje optužila studentkinja Ketrin Majorga, a posle nje oglasilo se još nekoliko žena sa istim optužbama. Epilog svega je da je policija u saveznoj američkoj državi Nevadi pokrenula istragu protiv Portugalca.

Košarka

Navikli smo da čelnici KK Crvena zvezda i KK Partizan ratuju saopštenjima, ali u 2018. godini otišlo se korak dalje. Sukob je buknuo između crno-belih, tačnije novinara Željka Pantića, autora emisije "Partizanov vesnik" i predsednika košarkaškog kluba Ostoje Mijailovića.

Skandal je priredio i košarkaš Denvera Nikola Jokić kome je na utakmici NBA lige protiv Klipersa sviran nepostojeći faul nad Gortatom posle čega je isključen zbog žestoke reakcije.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske godinama već ne može da napravi značajniji rezultat na velikom takmičenju, a kako stvari stoje u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini neće učestvovati ni na najvećem svetskom košarkaškom događaju naredne godine. Nezadovoljstvo je kulminiralo u septembru kada je, prema pisanju medija, nekoliko igrača uhvaćeno u pijančenju posle poraza od Litvanije.

Tenis

Jedna od najboljih teniserki u istoriji Serena Vilijams napravila je veliki povratak na scenu posle porođaja. Igrala je u prethodnoj godini na gren slemovima, na Vimbldonu i US openu došla do finala, ali više od rezultata pažnju je privuklo njeno ponašanje tokom finalnog duela u Njujorku protiv Naomi Osake. Tada je ušla u sukob sa sudijom koji ju je opomenuo zbog komunikacije sa trenerom zbog čega ga je nazvala najpogrdnijim imenima. Takođe je na Rolan Garosu izazvala pažnju javnosti pošto je nastupila u više nego skandaloznom trikou.

Ostali sportovi

Srpske odbojkašice su osvojile Svetsko prvenstvo u Japanu, a to takmičenje obeležilo je skandalozno ponašanje i neozbiljnost organizatora. Prvo su dva puta menjali termine odigravanja utakmica druge faze prvenstva na zahtev najpre brazilske televizije Globo, a potom i brazilske reprezentacije. Zatim je usledila i promena sistema takmičenja, a vrhunac je bio kada su u Nagoji gde je igran finalni turnir igračice smeštene u ćumeze od soba u kojima dve devojke nisu mogle da otvore kofere u isto vreme. Uprkos organizatorima, Srpkinje su se popele na krov sveta.

U polufinalu Evropskog prvenstva za vaterpoliste izabranici Dejana Savića pobedili su Hrvatsku sa 9:7. Kolika je bila nemoć i nervoza Hrvata u tom duelu govori i činjenica da je kapiten srpske selekcije Filip Filipović bio nokautiran od strane Fatovića.

Najviše skandala zabeleženo je u januaru posle još jednog debakla rukometne reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu. Međusobne optužbe za alkoholizam između selektora Jovice Cvetkovića i igrača kao i pretnje, naterale su Rukometni savez da reaguje, ali je sve završeno Cvetkovićevom smenom. Privremeno je na klupi Srbije bio Ljubomir Obradović koga su igrači bojkotovali. Rukomet nije mogao da prođe ni bez dopinga zbog čega je EHF kaznio žensku reprezentaciju Rusije do 19 godina oduzimanjem medalje.

Poznat je i skandal Darka Stanića, bivšeg golmana reprezentacije Srbije koji je danas državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta koji je po zadnjici udario koleginicu na skupu o rodno zasnovanom nasilju. Skandal se dogodio i na ceremoniji dodele priznanja najboljim sportisitma u Makedoniji pošto je jedan od dobitnika nagrade počeo obraćanje na albanskom jeziku. To je iznerviralo prošlogodišnjeg dobitnika rukometaša Stojančeta Stoilova koji je odmah napustio skup.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.