SPORT JE OPET BIO PONOS SRBIJE: Odbojkašice šampionke sveta, Nole opet kralj, Zvezda u LŠ, dominacija vaterpolista
Odbojkašice Srbije i Novak Đoković, Foto: Odbojkaški savez Srbije

REKAPITULACIJA 2018. godine

SPORT JE OPET BIO PONOS SRBIJE: Odbojkašice šampionke sveta, Nole opet kralj, Zvezda u LŠ, dominacija vaterpolista

Podsećamo vas kako je izgledala sportska 2018. godina kroz srpski i svetski sport

Objavljeno: 17:13h

Januar

Na tradicionalnoj novogodišnjoj turneji u ski skokovima "Četiri skakaonice" pobedio je Poljak Kamil Stoh. Na jubilarnom 40. Dakar reliju kroz Peru, Boliviju i Argentinu, pobedili su Karlos Sains (automobili), Matijas Vokner (Motori), Ignasio Kasale (kvadro), Rusija (kamioni), Reinaldo Varela (UTV).

Od 15. do 28. januara održan je prvi teniski gren slem Australijan open. Titule su osvojili Rodžer Federer i Karolin Voznijacki, a Novak Đoković je poražen u četvrtom kolu od Čunga sa 3:0. Na Evropskom prvenstvu u rukometu održanom u Hrvatskoj, srpski rukometaši su u ukupnom plasmanu bili 12., a titulu je osvojila Španija.

Februar

Na Evropskom prvenstvu u futsalu čiji je domaćin bila Slovenija, reprezentacija Srbije je prošla u četvrtfinale u kome je izgubila od Kazahstana sa 3:1. U ukupnom plasmanu, Srbija je bila osma, a titula je pripala Portugaliji. Od 9. do 25. februara održane su 23. Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Srbija je imala četiri predstavnika: Nevenu Ignjatović, Marka Vukićevića, Marka Stevovića i Damira Rastića koji su nastupili u alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

Svi takmičari su ostvarili najbolje rezultate od kada se naša zemlja takmiči kao samostalna, a najuspešnija je bila Ignjatovićeva koja je u alpskoj kombinaciji zauzela 14. mesto. Drugi mesec 2018. godine obeležio je i najveći uspeh srpskog klupskog fudbala od kada je Crvena zvezda osvojila Kup šampiona 1991. godine. Partizan i crveno-beli rival obezbedili su plasman u 1/16 finala Lige Evrope što se nikada ranije nije dogodilo.

Žreb je odredio da se Crvena zvezda suoči sa CSKA, a crno-beli sa Viktorijom iz Plzenja. Izabranici Vladana Milojevića su eliminisani minimalnim rezultatom (0:0, 0:1), a klub iz Humske je izgubio u gostima (1:1, 0:2).

Mart

Na Svetskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Birmingemu, Ivana Španović je osvojila zlato sa skokom od 6.96 metara. Od 9. do 18. marta u Pjongčangu održane su Zimske Paraolimpijske igre. Srbija je imala jednog predstavnika, Miloša Zarića, prvi srpski parolimpijac koji se takmičio i na letnjim i na zimskim Paraolimpijskim igrama. Nastupio je u kroskantri skijanju u disciplini sprint, stazu od kilometar je prešao za vreme 6:02.51 što je njegov lični i državni rekord. Ipak, to nije bilo dovoljno da se plasira u polufinale.

April

Od 9. do 14. aprila održano je finale plej-ofa košarkaške ABA lige u kome su se sastale Crvena zvezda i Budućnost. Titula regionalnog prvaka i plasman u Evroligu pripali su podgoričkom timu koji je slavio sa 3:1 u pobedama. Od 13. do 15. aprila održan je finalni turnir regionalne rukometne SEHA lige. Srbija je u tom takmičenju imala dva predstavnika, pančevački Dinamo i novosadsku Vojvodinu, ali nijedan se nije plasirao u borbu za medalje. Šampion je postao skopski Vardar.

Srpski rukomet je ostao bez Branislava Pokrajca, trenera i reprezentativca Jugoslavije (180 nastupa, 510 golova). U karijeri je igrao za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i pančevački Dinamo. Sa reprezentacijom je kao igrač osvojio dve bronze na Svetskim prvenstvima (1970. i 1974.) i zlato na OI u Minhenu 1972, a kao trener srebro na SP 1982. i zlato na OI 1984. u Los Anđelesu.

Maj

Danska je bila domaćin Svetskog prvenstva u hokeju od 4. do 20. maja, a svetski prvaci postali su Šveđani. U Novom Sadu od 9. do 11. maja održano je Evropsko prvenstvo u karateu i parakarateu na kome su srpski takmičari osvojili tri medalje - Stefan Joksić (borbe do 67 kg, srebro), muška ekipa (borbe, bronza) i Dragana Ugrenović (srebro u kategoriji za slabovide osobe). U finalu UEFA Lige Evrope, 16. maja sastali su se Marsej i Atletiko Madrid. Španski tim je pobedio francuski sa 3:0. Olimpijski stadion u Kijevu 26. maja ugostio je Real Madrid i Liverpul u finalu fudbalske Lige šampiona. Slavili su Madriđani sa 3:1.

Finalni turnir Evrolige održan je od 18. do 20. maja u Kombank Areni. Šampion je postao Real Madrid. U odbojci, Ligu šampiona osvojili su Vakifbank za koji nastupa Milena Rašić, i Zenit iz Kazanja u konkurenciji odbojkaša. Rukometnu Ligu šampiona u muškoj konkurenciji osvojio je Marsej koji je u finalu bio bolji od Nanta, a kod dama mađarski Đer savladavši u finalu Vardar. Od 27. maja do 10. juna održan je drugi teniski gren slem sezone Rolan Garos. Trofeje u Parizu osvojili su Rafael Nadal i Simona Halep, a Novak Đoković je takmičenje završio u četvrtfinalu porazom od Marka Čekinata.

Jun

U junu je potvrđeno da su Srbi sportska nacija. Od. 1. do 3. juna na Adi Ciganliji održan je Svetski kup u veslanju, a najuspešnji srpski veslač bio je Miloš Vasić koji je finale skifa završio na petom mestu. Od 7. do 10. juna održana je tradicionalna biciklistička “Trka kroz Srbiju” na kojoj je trijumfovao Argentinac Nikolas Žermen Tivani. Na Adi Ciganliji, od 8. do 10. juna održano je Evropsko prvenstvo u kajaku za seniore, a sa tog takmičenja srpskim kajakašima pripale su tri medalje - zlato u K2 1000 osvojili su Marko Tomićević i Milenko Zorić, srebrni su bili Nebojša Grujić i Marko Novaković u K2 200, a bronzu je osvojio Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 metara. Novi Sad je bio organizator još jednog Evropskog prvenstva, ovog puta u mačevanju od 16. do 21. juna, a najuspešnija selekcija bila je ruska sa 11 medalja.

Na Mediteranskim igrama održanim u Taragoni (22. Jun - 1. jul) srpskim takmičarima pripalo je 32 odličja (12 zlata, 11 srebra i devet bronzi). Preminuo je legendarni fudbaler Partizana Fadilj Vokri za koji je odigrao 55 prvenstvenih utakmica i postigao 18 golova i sa kojiim je osvojio titulu prvaka i Kup Jugoslavije. Za reprezentaciju je odigrao 12 mečeva i postigao šest golova. Sa druge strane Topčiderskog brda, preminuo je Goran Bunjevčević, bivši kapiten Crvene zvezde za koju je nastupao od 1997. do 2001. godine . U crveno-belom dresu odigrao je 169 utakmica i postigao 19 golova i osvojio dve šampionske titule i dva kupa.

Jul

Na najprestižnijoj biciklističkoj trci Tur de Frans (7. - 29. jul) pobedio je Britanac Gerent Tomas. Od 14. juna do 15. jula, Rusija je bila domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je prvi put korišćena VAR tehnologija. Reprezentacija Srbije nastupila je u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom. Orlovi su šampionat počeli pobedom protiv Kostarike, ali porazima od Švajcaraca, kome je kumovao nemački sudija Feliks Brih i Brazila, nije uspela da se plasira u osminu finala. Šampion sveta postala je Francuska koja je u finalu ubedljivo pobedila Hrvatsku sa 4:2.

Vimbldon 2018. ostaće u lepom sećanju svim ljubiteljima tenisa u Srbiji pošto je na najprestižnijem turniru trijumfovao Novak Đoković, pobedivši u finalu Kevina Andersona sa 3:0 i time započeo put ka broju jedan svetske liste. Ako su fudbaleri ponovo razočarali naciju, vaterpolisti nisu. Na Evropskom prvenstvu održanom u Barseloni, od 16. do 28. jula, u finalu su savladali Španiju i osvojili novo zlato na takmičenju najboljih evropskih reprezentacija.

Da navijači ne treba da brinu za tenis u Srbiji kada Novak Đoković završi karijeru pokazala je mlada Olga Danilović. Ona je na turniru u Moskvi osvojila prvu WTA titulu u karijeri. Beogradski bazen “Milan Gale Muškatirović” i Ada Ciganlija (16. - 20. jul) bili su domaćini jubilarnog 20. Svetskog prvenstva u plivanju perajima. Od srpskih takmičara najuspešniji je bio Andrej Matić koji je u disciplini na 6000 metara zauzeo šesto mesto. Održana su i prva takmičenja Liga nacije u odbojci, koja su zamenila Svetsku ligu i Gran pri, a muška i ženska reprezentacija Srbije zauzele su peta mesta na Finalnom turniru.

Avgust

Srpski kajakaši nastupili su na Svetskom prvenstvu u Portugaliji i osvojili tri medalje - Vekić i Torubarov bili su srebrni u dvosedu na 500 metara, Milenko Zorić i Marko Tomićević su osvojili bronzu na K2 1000, a treći su bili i Nebojša Grujić i Marko Novaković u K2 200. Mladi košarkaši Srbije (igrači do 18 godina) osvojili su zlato na Evropskom prvenstvu pobedivši u finalu domaćina Letoniju sa 99:90.

Evropsko prvenstvo u atletici održano je od 6. do 12. avgusta. Srpski predstavnici nisu osvojili medalje, a najbliže tome je bila Dragana Tomašević u bacanju diska koja je zauzela šesto mesto, Ivana Španović je zbog povrede Ahilove tetive morala da odustane od finala skoka u dalj, a Marija Vučenović je u bacanju koplja bila 11. U finalu u Talinu fudbalskog Super kupa Evrope sastali su se madridski rivali, Real i Atletiko. Pobedila je ekipa Dijega Simeonea sa 4:2.

Na Evropskom prvenstvu u paraaetletici (20. - 26. avgust) srpski takmičari su osvojili 13 medalja. Dugo su čekali navijači FK Crvene zvezde da se njihovi ljubimci plasiraju u Ligu šampiona. Zahvaljujući remiju protiv Salcburga u Austriji (2:2) 29. avgusta posle beogradskih 0:0, crveno-beli su dobili priliku da se posle više od dve decenije odmere sa najvećim evropskim fudbalskim imenima. Žreb im je dodelio grupu C i Napoli, PSŽ i Liverpul.

Septembar

Od 9. do 30. septembra u Italiji i Bugarskoj održano je Svetsko prvenstvo za odbojkaše. Reprezentacija Srbije je uspela da dođe do borbe za medalje, ali je u meču za bronzu izgubila od SAD i zauzela četvrto mesto. Tamo gde je stao na Vimbldonu, Novak Đoković je nastavio na US openu. Osvojio je i taj gren slem i još više se približio prvom mestu ATP liste.

Na Svetskom prvenstvu za košarkašice, Srbija nije učestvovala, a svetske prvakinje postale su Amerikanke. Septembar će ostati upamćen i po tome što je Zorana Arunović na Svetskom prvenstvu osvojila srebro u disciplini vazdušni pištolj i time obezbedila prvu normu Srbiji za Olimpijske igre u Tokiju. Osim nje, srebrni su bili i Damir Mikec i muška ekipa u neolimpijskoj disciplini MK pištolj.

Srpski paraolimpijski sport zadesila je neopisiva tragedija pošto je paraatletičar Miloš Mitić preminuo u 31. godini. On se takmičio u disciplini bacanje čunja, a sportsku karijeru je započeo 2011. godine. Značajne rezultate počeo je da beleži 2014. godine osvajanjem srebra na Evropskom prvenstvu u Velsu, a naredne godine na Svetskom šampionatu u Dohi osvaja bronzu. Najveći uspeh postigao je na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine kada je osvojio srebro sa ličnim rekordom od 26,84 metra. U septembru je region plakao zbog smrti Marijana Beneša, jednog od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena.

Oktobar

Najveći uspeh ženske odbojke napravila je Srbija. Odbojkašice su osvojile zlato na Svetskom prvenstvu u Japanu pobedivši u finalu Italiju sa 3:2.

Na Letnjim olimpijskim igrama mladih, Srbiju je predstavljalo 16 takmičara, a osvojeno je pet medalja.

Sportski novinar i veliki poznavlac takozvanih malih sportova streljaštva, biciklizma i kuglanja Branimir Vasić preminuo je u oktobru. Sportska tragedija zadesila je fudbalski klub Lester čiji je vlasnik poginuo u helikopterskoj nesreći. Parastonoteniserka Borislava Perić Ranković osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Sloveniji pobedivši u finalu prvoplasiranu na svetskoj rang listi Jing Žou sa 3:0. Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u generalnom plasmanu TCR šampionata zauzeo je treće mesto sa 154 boda.

Mlada fudbalska reprezentacija pod vođstvom Gorana Đorovića plasirala se na Evropsko prvenstvo u Italiji. U oktobru su takođe preminuli dugogodišnji predsednik Kik boks saveza Srbije Borislav Pelević i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman. Srpski rvači na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvojili su tri medalje.

Novembar

Trkom u Abu Dabiju okončana je još jedna sezona Formule 1, titulu je osvojio Luis Hamilton sa 408 bodova. Trku u Abu Dabiju obeležio je i završetak karijere Fernanda Alonsa, dvostrukog šampiona najbržeg cirkusa na svetu.

Sportska novinarka RTS Sanja Vujisić preminula je u 56. godini posle duge i teške bolesti. Karatistkinja Jovana Preković osvojila je zlato na SP u Madridu u kategoriji do 61 kilograma savladavši u finalu Jin Sjaojan iz Kine sa 8:5.

Posle niza loših rezultata, KK Partizan dobio je novog trenera. Na klupu crno - belih seo je harizmatični Italijan Andrea Trinkijeri koji je uvek sa oduševljem govorio o jugoslovenskoj školi košarke. U Moto GP šampionatu, novu titulu osvojio je Španac Mark Markez sa 321 bodom. Fudbaleri Srbije obezbedili su plasman u B diviziju Lige nacija. U novembru je preminuo parastrelac Siniša Vidić u 46. godini.

Decembar

Fudbaleri Srbije dobili su rivale u kvalifikacijama za EP 2020. godine, igraće u grupi B sa Portugalijom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom. Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera sveta dobio je član Real Madrida i kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić, prvi put je nagrada dodeljena i najboljoj fudbalerki Adi Hederberg, a priznanje za najboljeg mladog fudbalera pripalo je Kilijanu Mbapeu.

Na Evropskom prvenstvu u parastreljaštvu održanom u Beogradu, srpski takmičari osvojili su četiri medalje: Dejan Jokić srebro vazdušnom puškom, ekipa bronza vazdušnom puškom, Dragan Ristić zlato vezdušnom puškom u ležećem stavu i ekipa zlato u istoj disciplini. Na Svetskom prvenstvu u 25 - metarskom bazenu održanom u Kini, Velimir Stjepanović nastupio je u trkama na 100, 200 i 400 metara slobodno, ali nije osvojio nijednu medalju. U izboru Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu proglašen je Novak Đoković, najbolja sportiskinja je Tijana Bošković, najbolji tim je basketaška reprezentacija Srbije, a trener godine je Zoran Terzić.

Titulu fudbalskog klupskog prvaka sveta osvojio je Real Madrid, sedmu u istoriji. Preminuo je bivši predsednik Barselone Đuzep Luis Nunjez sa kojim je klub osvojio 27 trofeja. Kraj godine obeležila je i odluka UEFA da osnuje novo takmičenje.

Na Svetskom prvenstvu odbojkaških klubova titula u muškoj konkurenciji je pripala Trentinu za koji nastupaju Uroš Kovačević i Srećko Lisinac pobedivši u finalu Lube Dragana Stankovića sa 3:1. U ženskoj konkurenciji slavio je Vakifbank Milene Rašić koja je ujedno ponela i titulu najboljeg srednjeg blokera, dok je Ezačibaši Tijane Bošković zauzeo treće mesto, a srpska odbojkašica je proglašena za najboljeg korektora.

Srećko Lisinac i Uroš Kovačević osvojili su Svetsko klupsko prvenstvo
Srećko Lisinac i Uroš Kovačević osvojili su Svetsko klupsko prvenstvofoto: FIVB

Na EP za rukometašice u Francuskoj, Srbije je osvojila 11. mesto iako su Srpkinje odlično počele takmičenje, a titula je pripala Francuskoj. Srpskoj reprezentaciji je ostala uteha što je kapiten Katarina Krpež Šlezak proglašena za najboljeg strelca prvenstva sa postignutih 50 golova.

Bokserka Nina Radovanović osvojila je svetsku titulu u muva kategoriji IBO verzije pobedivši u Briselu Belgijanku Sanae Jah posle 10 rundi. Teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu Evrope ispred Luke Modrića.

Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu Evrope
Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu Evropefoto: EPA/Ballesteros/Reuters

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.