SKANDAL PROTRESA SVETSKU ATLETIKU: Ovo je najsramnija trka 21. veka! Od prvih 9, njih 6 je palo na doping testu!
Od devet učensica finala u Londonu čak šest je imalo problema sa dopingom, Foto: Printscreen/Youtube

OTKRIVENO

SKANDAL PROTRESA SVETSKU ATLETIKU: Ovo je najsramnija trka 21. veka! Od prvih 9, njih 6 je palo na doping testu!

Finale Olimpijskih igara na 1500 metara u Londonu sa razlogom je ponelo ovu neslavnu titulu

Objavljeno:

Sport, osim rezultata i rekorda, neretko prate i doping skandali.

O dopingu se najviše govori za vreme velikih takmičenja, naročito tokom Olimpijskih igara. Iako je san svakog sportiste, nekima čak i vrhunac karijere, na najveći svetski sportski događaj često senku bacaju razni skandali.

Ovo je priča o skandalu koji je vratio film na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i finale trke na 1500 metara u konkurenciji dama. Prvi krug trke nije bio naročito zanimljiv, u drugom i trećem temperatura i ritam trke počeli su da se pojačavaju, dok je vrhunac borbe bio u poslednjem.

Dvostruka svetska šampionka iz Osake (2007) i Berlina (2009) Marijam Jusuf Džamal iz Bruneja na 200 metara pre kraja, krenula je po prvo olimpijsko zlato. Međutim, Turkinje Čakir Alptekin i Gamze Bulut su je prestigle, isto je učinila i takmičarka iz Etiopije, a i Ruskinja je imala svoje ambicije.

Na kraju je Džamalova stigla treća na cilj, iza atletičarki iz Turske, a ispred Tatjane Tomaševe i Abebe Aregavi. Od te trke prošlo je šest godina, a sada je ponovo u centru pažnje zbog nekih učesnica koje su dale sve od sebe da finale na 1500 metara iz Londona ponese neslavnu titulu najprljavije trke 21. veka i svih vremena.

Od devet najuspešnijih učesnica, čak šest je bilo kažnjavano pre ili neposredno posle takmičeja u Londonu zbog korišćenja dopinga. Pobednica Apltekin služi osmogodišnju kaznu zbog anomalija koje su primećene u njenom biološkom pasošu i zbog čega su joj obrisani svi rezultati. Njena koleginica iz turskog olimpijskog tima koja je bila srebrna Gamze Bulut je odmah posle trke bila pod istragom Svetske atletske federacije zbog identičnih problema. Njeni nalazi krvi i urina osvežavali su se neprirodno brzo, što je izazivalo sumnju da koristi krvni doping ili neko drugo nedozvoljeno sredstvo. Suspendovana je na četiri godine.

Četvrtoplasirana Tatjana Tomaševa iz Rusije nije uhvaćena u prekršaju na Igrama, ali je pre njih morala da odsluži dvogodišnju suspenziju zbog dopinga. Petoplasirana Abeba Aregavi, koja je 2013. godine osvojila svetsku titulu suspendovana je zbog meldonijuma, a Natalija Karajeva, koja je u Londonu bila sedma, odslužila je kaznu zbog problema sa biološkim pasošem. Suspenzijom je kažnjena i devetoplasirana Jekaterina Kostetskaja.

- Volela bih da se vratimo u taj trenutak, da ponovo trčimo. Prosto da se setim tih lepih osećaja. Ali, da sada stvarno uživam. Htela sam da se prepustim činjenici da je sjajna stvar biti akter olimpijskog finala, kao što bi olimpijsko iskustvo i trebalo da bude... ali, ono je sada zauvek uništeno - rekla je za "Independent" Liza Dobriski iz Engleske koja je bila deseta u Londonu i koja smatra da je bila četvrta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.