HRVATI, DOSTA JE BILO VAŠIH PODMUKLIH UDARACA: VAR tehnologija od sada i na vaterpolo mečevima!
Filip Filipović, Foto: Dado Đilas

noviteti

HRVATI, DOSTA JE BILO VAŠIH PODMUKLIH UDARACA: VAR tehnologija od sada i na vaterpolo mečevima!

FINA je osim VMS tehnologije odobraila još nekoliko novih ili modifikovanih pravila

Objavljeno: 19:33h

Svetska plivačka federacija (FINA) izglasala je uvođenje video sistema (VAR) u vaterpolu.

Vaterpolo "VAR" sistem, u ovom slučaju VMS (Video Monitoring System) će da služi za "utvrđivanje i sankcionisanje brutalnog i ekstremnog nasilja" koje se u suprotnom ne vidi.

Osim toga, uvodi se i gol tehnologija, a cilj FINA je da učini vaterpolo poštenijim, konkurentinijm i atraktivnijim sportom.

Nova pravila u svetskom vaterpolu
Nova pravila u svetskom vaterpolu foto: Reuters

FINA je osim VMS tehnologije odobraila još nekoliko novih ili modifikovanih pravila: - faul nad igračem s leđa dok ima loptu i kreće se ka protivničkom golu i pokušava da šutira unutar šest metara od gola biće peterac. - svaki tim može da traži dva tajm-auta u bilo kom trenutku dok imaju posed nad loptom - gol može biti postignut direktnom udarcem iz prekida sa udaljenosti veće od šest metara od gola. - dozvoljene su "leteće" izmene do linije sredine bazena, a ne samo u "kućici" u korneru. - posle kornera, odbitka ili isključenja vreme novog napada se smanjuje sa 30 na 20 sekundi. - golman može da učestvuje u napadu i na protivničkoj polovini bazena. - igrač koji izvodi korner ili aut ne mora više da doda loptu da bi počeo napad, može da šutira direktno ili da zapliva i šutira. - pauza između druge i treće četvrtine je smanjena sa pet na tri minuta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.