NARKO BOS PRVI ČOVEK SVETSKIH BOKSERA: Zbog njegovih šema i kombinacija nećemo gledati borbe iz ringa na OI!
Gafur Rahimov, Foto: AP/Pavel Golovkin

OVO JE RAZLOG

NARKO BOS PRVI ČOVEK SVETSKIH BOKSERA: Zbog njegovih šema i kombinacija nećemo gledati borbe iz ringa na OI!

Doneta je odluka o zamrzavanju pripremanja olimpijskog bokserskog turnira dok se ne sredi situacija u AIBA

Objavljeno:

Prema sve sudeći, boks neće biti u programu Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta doneta je odluka o zamrzavanju svih radova na organizaciji olimpijskog turnira u boksu, s tim da se ipak nastavi tehničko planiranje u slučaju promene odluke koja će ipak teško doći, što se i očekivalo s obzirom na stanje stvari u AIBA (Međunarodna federacija amaterskog boksa).

Odavno plemenitoj veštini preti izbacivanje iz olimpijskog programa. Nije samo razlog za to surovost koja je svedena na minimum raznim pravilima, prevelikim rukavicama i zaštitnim kacigama već i mnoge kontroverze, već i kako tvrdi MOK, "pitanja finansija, upravljanja i etike".

Tu se misli na kontroverznog biznismena iz Uzbekistana Gafura Rahimova, predsednika AIBA, koji je po sumnjama američkih vlasti jedan od najvećih svetskih trgovaca heroinom i drugim narkoticima iako do sada nije podignuta ni jedna optužnica protiv njega. Osim prvog čoveka AIBA, razlog za brisanje boksa iz olimpijske porodice je i činjenica što je čak 36 zvaničnika i sudija bilo suspendovano sa Igara u Riju zbog malverzacija.

Boks je jedan od osnovnih i najstarijih olimpijskih sportova. Prvi put je ušao u olimpijski program 1904. godine, u Stokholmu 1912. je bio izostavljen zbog švedskih zakona, ali od tada je neizostavan deo Olimpijskih igara. Na Igrama u Londonu 2012. godine, uvedeno je i boksersko takmičenje u ženskoj konkurenciji. Osim boksa, izbacivanje iz olimpijskog programa preti i dizanju tegova u kojem vlada epidemija dopingovanja sa kojima zvaničnici ili ne mogu ili ne žele da izađu na kraj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.