TO MOGU SAMO SRBI I SRPKINJE! ODBOJKA, VATERPOLO, KOŠARKA... Naši momci i devojke rade ono što drugi samo sanjaju!
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je prvak Evrope i sveta, Foto: Promo/OSSRB

SRPSKI Sport - rudnik zlata (1. deo)

TO MOGU SAMO SRBI I SRPKINJE! ODBOJKA, VATERPOLO, KOŠARKA... Naši momci i devojke rade ono što drugi samo sanjaju!

Uz Srbiju, objedinjene titule ima još samo Rusija

Objavljeno: 16:31h

Srpske odbojkašice su osvojile prvu titulu svetskog šampiona savladavši u finalu Italiju 3:2 u setovima i donele prvu zlatnu medalju sa Svetskih prvenstava za našu seniorsku odbojku.

Na taj način su objedinile zlatne medalje sa Evropskog (2017. godina) i Svetskog prvenstva i pridružile se Rusiji koja je to uspela da uradi 2005. (Evropsko prvenstvo) i 2006. godine (Svetski šampionat).

U poslednje tri godine ovo odličje je sedmo u nizu za srpsku žensku odbojku - 2015 - Evropske igre (bronza), Evropsko prvenstvo (bronza) i Svetski kup (srebro), 2016 - Olimpijske igre (srebro), 2017 - Gran pri (bronza), Evropsko prvenstvo (zlato).

Ovo je prvi put da dame spoje zlata na velikim takmičenjima.

Zlatne nizove smo imali i ranije, a u ovom tekstu ćemo se podsetiti kada su i kako srpski sportisti pobeđivali u kolektivnim sportovima i osvajali zlata na Evropskim i Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

1 / 10 Foto: Promo/OSSRB

Momci su najpre osvojili zlato na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju (odlično se sećamo te utakmice) pobedom nad Rusijom. Sledeće, 2001. godine usledilo je Evropsko prvenstvo u Češkoj kada su u polufinalu savladani Rusi, a u borbi za zlato Italijani.

Kada se pomenu zlatni nizovi srpskog sporta neizostavni deo su košarkaši kojima su objedinjene titule kao dobar dan. Prvi dvostruki trijumf tada košarkaša Jugoslavije bio je 1977. godine kada je osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu. Oba puta savladan je Sovjetski savez.

U međuvremenu je bilo mnogo medalja za košarkaše, a novi zlatni niz počeo je 1989. godine kada se košarkaška reprezentacija popela na krov Evrope pobedom nad Grčkom u finalnom meču u Zagrebu.

Košarkaška rapsodija u plavom nastavljena je na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Argentini. Već smo pisali o pojedinostima puta plavih na svetski tron, a na videu ispod pogledajte detalje finala sa Sovjetskim savezom.

Na Evropskom prvenstvu u Italiji 1991. godine, Jugoslavija je odbranila titulu evropskog šampiona pobedom nad domaćinom u finalu i tako vezala tri uzastopne zlatne medalje sa velikih takmičenja, a generacija Vlada Divca, Žarka Paspalja, Dražena Petrovića, Dina Rađe, Tonija Kukoča i drugih predvođena Dušanom Ivkovićem smatra se evropskim drim-timom.

Posle raspada SFRJ i sankcija, košarkaši Jugoslavije su se vratili na veliku scenu 1995. godine pobedom na Evropskom prvenstvu. Zlatna žila ponovo je počela odbranjenom titulom evropskog prvaka 1997. godine, a godinu dana kasnije pridodato je zlato sa Svetskog prvenstva. Poslednji put srpski košarkaši su objedinili titule evropskog i svetskog šampiona 2001. i 2002. godine.

U senci košarkaša uvek su ostajali vaterpolisti iako su i oni uspevali da vežu titule na velikim takmičenjima. Uspesi su počeli da se nižu 1991. godine kada je Jugoslavija osvojila titulu evropskog i svetskog šampiona.

Nove objedinjene titule usledile su 2005. i 2006. godine. Na Svetskom prvenstvu u Montrealu 2005. godine tada Srbija i Crna Gora u finalu je pobedila Mađarsku sa 8:7. Sledeće godine domaćin Evropskog prvenstva bio je Beograd. U borbi za zlato, rivali su, kao i godinu ranije bili Mađari. Uz podršku domaće publike, Mađarskoj je bilo jasno da nema šta da traži u bazenu, a Srbija je slavila sa 9:8.

Iako su osvajali medalje, srpski vaterpolisti do 2014. godine nisu uspeli da naprave zlatni niz na velikim takmičenjima. Za zlata od 2014. do 2018. godine zaslužan je selektor Dejan Savić. U tom periodu srpski vaterpolisti su osvojili tri Evropska prvenstva (2014, 2016, 2018), jedno Svetsko prvenstvo (2015) i najveći uspeh srpskog vaterpola zlato sa Olimpijskih igara u Riju (2016).

U drugom delu ovog feljtona bavićemo se zlatnim nizovima u individualnim sportovima.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.