BEZ DILEME, POBEDNICI: Nacionalni tim Roma Srbije najbolji na Balkanu
Foto: Promo

OLIMPIJSKE IGRE

BEZ DILEME, POBEDNICI: Nacionalni tim Roma Srbije najbolji na Balkanu

Na takmičenju je učestvovalo osam nacionalnih timova

Objavljeno: 13:52h

Od 29. septembra do 01. oktobra, organizovane su četvrte sportske olimpijske igre za Rome i Romkinje u Murskoj Soboti u Sloveniji. Na ovom prestižnom takmičenju učestvovalo je osam nacionalnih romskih timova iz isto toliko zemalja sa Balkana.

Nacionalni tim Roma Srbije predstavljalo je ukupno 30 takmičara, uglavnom fudbalera i atletičara. Fudbalski seniorski tim Roma iz Srbije uspeo da pobedi u finalu, favorizovani nacionalni tim Roma iz Slovenije rezultatom 5:3.

Fudbal
Fudbal foto: Promo

Viđena je odlična igra jednog i drugog tima, puno lepih poteza i nekoliko fantastičnih golova. Za najboljeg igrača čitavog turnira, proglašen je odlični vezni fudbaler Nacionalnog tim Roma iz Srbije Milan Marinković.

- Veoma sam srećan i zadovoljan osvojenim prvim mestom. Iskoristiću priliku da se zahvalim organizatorima i našem Nacionalnom stručnom štabu, koji je uložio mnogo napora da dođemo na ovo takmičenje i da ga na kraju i osvojimo. Presrećan sam što sam, po mišljenju stručnih kolsutanata, baš ja proglašen za najboljeg igrača turnira, ali moram da kažem da bez mojih saigrača, koji su zaista uložili svoj maksimum, ne bih uspeo da ponesem ovo priznanje – rekao je Marinković.

Mali fudbaleri
Mali fudbaleri foto: Promo

Pored seniorskog nacionalnog tima Roma iz Srbije, na olimpijadi učestvovala su i romska deca iz Srbije, uzrasta od 9. do 13. godina koja su u svim disciplinama imala veoma zapažene rezultate. Najveću pažnju privukla je finalna fudbalska utakmica između dečaka iz Srbije i Slovenije. Dečaci iz Srbije su izgubili u poslednjim sekundama meča i na kraju rezultat je glasio 5:4 u korist domaćina.

Za najboljeg igrača na turniru proglašen je Gusti Ivanov iz Nacionalnog tima Roma Srbije koji je u finalnoj utakmici postigao 4 gola, a za najboljeg golmana proglašen je Dušan Nedeljković, koji je, između ostalog, od 2015. godine i prvi golman reprezentacije Srbije u mlađim kategorijama.

- Žao mi je što nismo uspeli da osvojimo ovaj turnir. Mislim da smo najviše pokazali od svih ekipa na turniru. Drugo mesto u ovako jakoj konkurenciji, nije loš rezultat, ali mislim da ćemo sledeći put imati malo više sreće i da ćemo podići pobednički pehar – kratko je prokomentarisao kapiten Nacionalnog tima Roma iz Srbije za uzrast do 13. godina Dušan Nedeljković.

Fudbaleri
Fudbaleri foto: Promo

Organizator četvrte romske olipijade, gospodin Didi Horvat iz Murske Sobote, na zatvaranju olimpijskih igara iskoritio je priliku da se svim učesnicima zahvali i da ih pozove na prvo Evropsko prvestvo u fudbalu za romske nacionalne timove, koje će se održati početkom juna naredne godine.

- Pripala mi je velika čast da ja budem organizator ovih četvrtih romskih olimpijskih igara. Zahvaljujem se svima vama na učešću, a naročito sportskom savezu Slovenije koji je obezbedio sve potrebne resurse kako bi se ovo naše takmičenje organizovalo. Još jednom smo pokazali čitavoj Evropi da je romska nacija veoma talentovana i da možemo da se nosimo i sa najvećim svetskim reprezentacijama u mnogim sportovima. Posebno sam zadovoljan našom decom koja su pokazala veliki sportki duh i fer-plej. Ceo svoj radni vek proveo sam u sportu, pre svega u fudbalu. Zato sam odlučio da naredne godine organizujemo prvo romsko Evropsko fudbalsko prvenstvo, ovde u Sloveniji. Dobio sam potpunu podršku sportskog saveza Slovenije za ovaj veoma veliki poduhvat. Na ovom turniru će učestvovati 16. Nacionalnih timova Roma iz čitave Evrope. Ovim putem pozivam njighove matične zemlje da daju podršku svojim Romima, kako bi smo tu sportsku manifestaciju učili što boljom i kvalitetnijom.

Prijem
Prijem foto: Promo

Milorad Popović, direktor sportskog romskog društva iz Srbije, rekao je da je prezadovoljan postignutim rezultatima i da nakon svih osvojenih medalja, očekuje još veću podršku od nadležnih institucija.

- Pokazali smo ogromnu volju i sportski dug na ovim olimpijskim igrama. Iako smo imali velikih problema da odemo na ovo takminjenje, uspeli smo da svoju zemlju prezentujemo na najbolji mogući način. Iskoristiću priliku da se zahvalim Sportskom savezu Srbije na velikoj pomoći, pokrajinskom sekretariijatu koji nam je obezbedio prevoz i naravno Didiju Hohrvatu kome sam simbolično uručio pehar za humanost i napore koje je uložio da pomogne našem nacionalnom timu. Očekujem u narednom periodu još bolju saradnju sa ministartsvom za omladinu i sport, sportskim savezom Srbije, kao i sasvim drugim akterima koji mogu da daju svoj doprinos u unapređivanju sporta kod pripadnika romske zajednice – zaključio je Popović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.