LAUDA DOBIO JOŠ JEDNU TEŠKU BITKU ZA ŽIVOT! Veliki as Formule 1 hitno prebačen u bolnicu, jedini spas je bila transplatacija pluća! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

Neuništivi Niki

LAUDA DOBIO JOŠ JEDNU TEŠKU BITKU ZA ŽIVOT! Veliki as Formule 1 hitno prebačen u bolnicu, jedini spas je bila transplatacija pluća! (FOTO) (VIDEO)

Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ

Objavljeno: 09:30h

Legenda Formule 1 iz Austrije Niki Lauda zasada je dobio bitku sa teškom bolesti i sada ima nova pluća!

On je nakon odmora na španskoj Ibici, otišao u bolnicu gde je zadržan zbog virusnog oboljenja.

Lauda dobija poljubac
Lauda dobija poljubacfoto: Reuters

On je mislio je da jeu pitanju samo letnji grip, ali je zbog slabog stanja njegovog imunog sistema na kraju ipak hospitalizovan.

Sve je u početku izgledalo kao da dobro reaguje na prepisanu terapiju, ali su lekari ubrzo ustanovili da moraju prvo da mu izvrše zahvat na srcu, ugradivši stent, a zatim je cela priča dobila dramatičan sled događaja koji su zadesili nekadašnjeg asa najbržeg cirkusa na planeti.

Oni su ustanovili tešku upalu pluća, a pošto su njegova pluća bila već teško oštećena u čuvenom udesu, koji je se odvio tokom 70-tih godina dok je vozio Formulu 1, a tada je skoro izgoreo na smrt u svom bolidu, Lauda se našao u ozbiljnoj životnoj opasnosti.

Lauda ipred aviona svoje kompanije
Lauda ipred aviona svoje kompanijefoto: Reuters

Doktori bečke bolnice uspeli su da iz inostranstva dobiju pluća, koja su dovežena specijalnim letom u Beč, a potom je izvršena transplantacija, koja je obavljena, kako navode mediji, gotovo u poslednjem trenutku.

Nakon zahvata saopšteno je da je transplantacija uspešna, pa se čekaju naredni dani da se vidi kako će telo Laude prihvatiti novi organ.

Inače, Lauda je započeo karijeru u Formuli 1 1971. godine, 1974. i 1975. bio je šampion vozeći za tim Ferarija, a 1984. za volanom Meklarena.

Nakon teškog udesa u trci na Nirnburgringu 1976. Lauda, koji je jedva preživeo, pošto mu se zapalilo vozilo, uspeo je da se vrati na stazu samo godinu dana kasnije.

Tokom lečenja od posledica udesa njemu su otkazali bubrezi, pa je izvršena transplatacija bubrega koju su mu 1997. donirali brat Florian, i 2005. partnerka Birgit.

On se 1979. povukao, privremeno, iz ovog sporta u koji se vratio 1982, a samo dve godine kasnije osvojio je treću titulu svetskog prvaka.

Po povlačenju iz Formule 1 Lauda, koji voli avione, osnovao je aviokompaniju „Flaj Niki“.

Niki Lauda i njegov 'novi
Niki Lauda i njegov "novi" biznisfoto: Reuters

BONUS VIDEO: Gostovanje Uroša Marjanovića na Happy TV

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.