Ova braća i sestre doneli su nam više radosti nego što smo mogli da sanjamo! Večno im hvala na tome! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia/Nebojša Mandić/Dado Đilas

PORODICA - OSNOVA SPORTA (1. deo)

Ova braća i sestre doneli su nam više radosti nego što smo mogli da sanjamo! Večno im hvala na tome! (FOTO) (VIDEO)

Bez podrške porodice nema ni rezultata

Objavljeno: 09:57h

Vaterpolisti su u nedelju osvojili četvrtu uzatopnu titulu prvaka Evrope, a deo šampionskog tima su bila i braća Pijetlović, Duško i Gojko.

Osim braće Pijetlović, srpski sport je prepun primera braće i sestara koji su Srbiji priređivali radost kada su pobeđivali i donosili medalje, ali i sekiraciju kada su gubili.

Najpoznatiji par braće koji su branili boje Srbije i ranijie Jugoslavije su odbojkaši braća Grbić, Nikola i Vladimir. Sinovi bivšeg reprezentativca Miloša Grbića krenuli su očevim stopama. Reprezentativni uspesi braće Grbić počinju na Olimpijskim igrama 1996. godine kada je osvojena bronza, a četiri godine kasnije pripala im je zlato na OI u Sidneju 2000. godine. Na Svetskom prvenstvu 1998. godine bili su drugi, a na Evropskim šampionatima osvojili su zlato (2001. godine), srebro (1997. godine) i dve bronze (1995. i 1997.). U Svetskoj ligi, braća Grbić su osvojili srebrnu medalju 2003. godine i dve bronzane medalje (2002. i 2004.). U nastavku serijala, pisaćemo o uspesima njihovog oca, MIloša.

Vaterpolo verzija braće Grbić su braća Pijetlović. Reprezentativci Duško i Gojko su sa reprezentacijom Srbije u pravom smislu reči pokorili vaterpolo svet. Olimpijski šampioni postali su u Riju 2016. godine, a u Londonu 2012. godine su bili treći. Na Svetskim prvenstvima najbolji su bili u Rimu (2009. godine) i u Kazanju (2015. godine), srebro su osvojili 2011. godine u Šangaju, a bronzu 2017. u Budimpešti.

Na EP u Zagrebu 2010. godine braća su bila treća, a dominaciju evropskim vaterpolom su potvrdili zlatima u Budimpešti (2014. godine), Beogradu (2016. godine) i nedavno u Barseloni (2018. godine). U Svetskoj ligi, Pijetlovići imaju sedam medalja: šest zlata (2010, 2011, 2014, 2015, 2016, 2017) i jednu bronzu (2009. godine).

Nisu samo braća dominantna u srpskom sportu. Rođene sestre Milica i Ana Dabović napravile su iznenađenje 2015. godine kada su osvojile zlato na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji i izborile plasman na OI u Riju na kojima su osvojile bronzu.

Kajakašice Nikolina i Olivera Moldovan nastupaju u dvosedu na 200 i 500 metara. Od 2009. godine nižu medalje. Na 500 metara bile su zlatne kao mlađe seniorke 2009. i 2010. godine, a u seniorskoj konkurenciji bile su svetske vicešampionke 2014. godine i treće u Evropi iste godine. Na 200 metara imaju srebro u kategoriji mlađih seniorki, a u seniorskoj konkurenciji osvajale su svetsku i evropsku bronzu.

Sestre Moldovan nižu medalje
Sestre Moldovan nižu medalje foto: Fonet

Mnogi nisu verovali da Srbija može da postane svetski prvak u fudbalu, ali se i to desilo 2015. godine. Na Novom Zelandu selekcija Srbije do 20 godina je osvojila svetsku titulu, a deo tima bila su braća Sergej Milinković Savić i Vanja Milinković Savić.

Sergej Milinković Savić sa bratom je bio svetski šampion
Sergej Milinković Savić sa bratom je bio svetski šampion foto: Saša Pavlić Koky

Najviše uspešne braće ima u klupskom fudbalu. Najveći uspeh braće Srnić, Slavoljuba i Dragoljuba u klupskoj karijeri je osvajanje Kupa Srbije kada su u sezoni 2014/15 nastupali za Čukarički. U Crvenoj zvezdi igrali su Ivan i Milan Dudić. Uspešniji je bio Milan, jer je sa Crveno -belima osvojio dve duple krune. Uzdanice večitih rivala bili su braća Lazetić, Nikola i Žarko. Stariji Lazetić, Nikola, osvojio je Kup Srbije sa Crvenom zvezdom 2010. godine, a Žarko je vlasnik duple krune sa Partizanom u sezoni 2007/08. Još jedna porodica je bila podeljena na crvenu i crnu stranu. Za Crvenu zvezdu igrao je Ilija Ivić, a njegov brat Vladimir nastupao je za Partizan.

Vladmiri Ivić danas je trene Makabija iz Tel Aviva
Vladmiri Ivić danas je trene Makabija iz Tel Aviva foto: Reuters

Reprezentativac Srbije Nemanja Matić osvajao titule sa Čelsijem i Benfikom, a njegov brat Uroš u kolekciji ima duplu krunu sa Kopenhagenom. Za braću Ilić, Luku i Ivana, tek će se čuti, jer su kao najveći biseri Zvezdine škole otišli u Mančester siti na kaljenje.

Nemanja Matić
Nemanja Matić foto: Reuters

Odbojka ima još tri porodice, a zanimljivo je da braća i sestre igraju na istim pozicijama. Na poziciji primača igraju Uroš i Nikola Kovačević, korektori su Sanja i Saša Starović, a uloga libera pripala je Nikoli i Nini Rosić.

Uglavnom se braća i sestre opredele za isti sport. Tako su Bora Milutinović i Miloš Milutinović igrali fudbal za Partizan, veslači Nenad Beđik i Aleksandar Beđik su izdanci veslačke škole crno - belih, Petar Aranitović igra košarku za Partizan, a njegov brat Aleksandar za Crvenu zvezdu. Slavni primeri su i rukometaši Predrag i Nenad Peruničić koji su nastupali za večite rivale.

Postoje i slučajevi kada se članovi iste porodice bave različitim sportom. Tako se sestra košarkaša Vase Micića, Nina Micić bavi snoubordom, a brat odbojkaške reprezentativke Ane Bjelice, Milko je košarkaš.

Nikako ne smemo zaboraviti braću Bunjevčević, Mirka i pokojnog Gorana, koji su žarili i palili srpskim fudbalom pre nešto više od decenije...

Izvinjavamo se ako smo nekoga izostavili. Ukoliko se setite još poznatih parova braće i sestara, slobodno nam pišite u komentarima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.