NIJE DUGO BIO U BEKSTVU: Uhapšen Zdravko Mamić!
Foto: EPA/Antonio Bat

POo međunarodnoj poternici

NIJE DUGO BIO U BEKSTVU: Uhapšen Zdravko Mamić!

On će sada biti izveden pred ekstradicionog sudiju u BiH koji će odlučiti da li biti izručen Hrvatskoj

Objavljeno: 13:09h

Nekadašnji čelnik Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić uhapšen je u Bosni i Hercegovini!

Prvostepeno osuđeni aktuelni savetnik u zagrebačkom klubu je od izricanja presude u Županijskom sudu u Osjeku, boravio na području Međugorja, odbijavši da se javi na izdržavanje kazne, zbog čega je sud raspisao za njim domaću i međunarodnu poternicu.

Pripadnici SIPA su uhapsili Mamića na području BiH, gde se sklonio dan nakon izricanja presude po kojoj je osuđen na 6 i po godina zatvora zbog malverzacija prilikom transfera igrača iz Dinama i nanošenja materijalne štete klubu i državi Hrvatskoj na ime poreza.

Mamić je tvrdio da poseduje uverenje o državljanstvu Bosne i Hercegovine i da je na osnovu toga predao zahtev za dobijanje dokumenata BiH.

Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora
Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora foto: Beta

Posle hapšenja, Mamić će biti izveden pred ekstradicionog sudiju koji će utvrditi koje dokumente poseduje. Ukoliko se utvrdi da ima državljanstvo BiH u skladu sa zakonskim propisima ove zemlje on neće biti izručen Hrvatskoj, makar ne odmah.

Bosna i Hercegovina ima sa Hrvatskom potpisan ugovor po kojem je u nekim slučajevima moguće izručenje osoba po poternici iz Hrvatske, moguća je i obnova postupka pred BiH sudom ili izdržavanje zatvorske kazne u BiH, ali sve zavisi od vrste krivičnog dela kao i vremena njegovog izvršenja. Sporazum između dve zemlje potpisan je 2012. godine, a Mamić se tereti za dela iz 2008. i 2009. godine, pa bi prema tumačenjima pojedinih pravnih stručnjaka to značilo da on ne može biti izručen Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: Vladimir Štimac na 3. meču finala KLS između Crvene zvezde i FMP-a

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.