Hteli su da unesu obeležja nepriznatog Kosova i da isprovociraju! Srbija objasnila zašto su karatisti vraćeni s Merdara!
Foto: AP

Pojašnjeno

Hteli su da unesu obeležja nepriznatog Kosova i da isprovociraju! Srbija objasnila zašto su karatisti vraćeni s Merdara!

Napominje se da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza

Objavljeno:

Vladina kancelarija za KiM saopštila je da sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo Evropskog prvenstva, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu.

Lica koja su, kako se navodi, pokušala u dve grupe i u dva različita termina da dođu na takmičenje mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i u sredu ujutru sa administrativnog prelaza.

I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države "Kosovo", sa nesumnjivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju, navodi se u saopšteju.

Administrativni prelaz Merdare
Administrativni prelaz Merdarefoto: Aleksandar Jovanović Cile

Nakon toga, dodaje se, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog "Kosova".

- Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Karatisti sa Kosova su hteli pod svojim obeležjima da nastupaju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu
Karatisti sa Kosova su hteli pod svojim obeležjima da nastupaju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadufoto: EPA/Petrit Prenaj

To je, podsećaju, učinila sa kašnjenjem od tri dana, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavljena je tek u ponedeljak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17 časova.

- Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta - stojii u saopštenju.

Napominje se da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza.

Ukazuje se i da su nadležni organi u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija.

BONUS VIDEO: CECIN SIN PREBIO BUGARINA PRED OČIMA DAČIĆA I PALME: Pogledajte brutalni nokaut Veljka Ražnatovića u prvoj profesionalnoj borbi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.