FILADELFIJA JE NFL ŠAMPION! Rezervista za velika dela srušio Brejdija i moćne Pejtriotse! (FOTO) (VIDEO)
Nik Fols sa peharom šampiona NFL, Foto: Reuters

Orlovi lete visoko

FILADELFIJA JE NFL ŠAMPION! Rezervista za velika dela srušio Brejdija i moćne Pejtriotse! (FOTO) (VIDEO)

Iglsi su poleteli do nebeskih visina i osvojili prvu NFL titulu još od 1960. godine

Objavljeno: 10:10h

Istorija je ispisana! Filadelfija Iglsi su novi NFL šampioni! Srušili su u finalu velikog Toma Brejdija i moćne Pejtriotse 41:33.

Oči planete su bile uprte prethodne noći ka Mineapolisu gde se igrao najvažniji meč Amerike i jedan od najvećih sportskih događaja na planeti - 82. Superboul.

Za titulu šampiona borili su se, najuspešnija franšiza u istoriji, Nju Ingland, predvođen MVP-ijem lige i verovatno najboljim kvoterbekom svih vremena Tomom Brejdijem, a na drugoj strani Filadelfija čija je glavna pokretačka snaga bio rezervni kvoterbek Nik Fols.

Nik Fols je proglašen za MVP-ija Superboula
Nik Fols je proglašen za MVP-ija Superboulafoto: EPA/Tannen Maury

I kao u bajkama, autsajder je na kraju izašao kao pobednik iz ovog po mnogo stvari istorijskog duela, i svoje veče iz snova krunisao na kraju i potpuno zasluženom nagradom najboljeg igrača velikog NFL finala.

Bio je to duel kakav dugo nije viđen u Superboulu, bez garda, pa neki bi rekli i bez odbrana s obzirom na to liko je tačdaun pasova palo i koliko su i jedni i drugi u drajvovima brzo i lako prelazili jarde i jarde.

Obe ekipe su sve karte bacile na napad, a na kraju je za onu nijansu koja odlučuje šampiona bili bolji Iglsi i zato su zaslužili i da ih posluži sreća na dva minuta pre kraja kada je Fols pronašao Zeka Erca u "end zoni", pa iako nakon toga nisu uspešno pretvorili pokušaj za dva poena.

Pokušao je Brejdi u preostalih nešto manje od dva i po minuta da izvede još jedno svoje prepoznatljivo čudo uz iskusnog vuka Bila Beličika, ali nije uspeo, na kraju je doživeo fambl i izgubio loptu, a samim time i veliko finale, tek treće od 8 u koliko ih je igrao do sada.

Nik Fols je uskočio u kopačke povređenog Karsona Venca i pokazao da nije uopšte onaj obični rezervni kvoterbek i da mu ta uloga nikako ne pristaje, već da je igrač stvoren za velika dela i važne utakmice (uostalom sva četiri meča u plej-ofu koja je igrao je pobedio).

Ukupno je bacio 373 jarde, imao tri tačdaun pasa i jedan je sam uhvatio, čime je postao prvi kvoterbek u istoriji koji je imao na Superboulu bačen i uhvaćen tačdaun. Sve to je bilo dovoljno za MVP nagradu finala.

Uz njega najveće zasluge za trijumf ima i prošlogodišnji šampion sa "patriotama", La Geret Blant svojim ubitačnim trčanjima i jednim tačdaunom.

Sa druge strane, Tom Brejdi je, uprkos tome što je bacio čak 506 jardi i tri tačdaun pasa, nastavio crnu tradiciju kvoterbekova MVP-ijeva lige da u velikom finalu gube mečeve, koja traje evo sada već 19. godina. Poslednji kome je pošlo za rukom da bude MVP sezone i osvajač Superboula bio je Kurt Vorner 1999. godine.

Tom brejdi je izgubio tek treći Superboul od 8 u koliko ih je igrao
Tom brejdi je izgubio tek treći Superboul od 8 u koliko ih je igraofoto: AP

Možda i najveći tragičar ovog finala jeste kiker Nju Inglanda Stiven Gostkovski koji je promašio jedan fild gol i jednom dodatni poen.

Kakav je ovo meč bio napadački i pun tenzije govori i taj podatak da je prvo poluvreme ušlo u istoriju jer su obe ekipe do tada osvojile čak po 300 jardi. Takođe, trijumfom Filadelfije, divizija NFC Istok je postala prva koja ima sva četiri šampiona (Dalas Kaubojs, Njujork Džajants, Filadelfija Igls, Vašington Redskins)

Da ne zaboravimo da se i legendarni Kobi Brajant radovao pobedi Iglsa, jer je on rođen u Filadelfiji.

A post shared by Kobe Bryant (@kobebryant) on

A post shared by Kobe Bryant (@kobebryant) on

BONUS VIDEO: Navijanje na meču Partizan - Mega 2

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.