POSTIGNUT ISTORIJSKI DOGOVOR: Južna i Severna Koreja zajedno na Zimskim Olimpijskim igrama sa jednom zastavom!
Foto: AP

Ko bi rekao da će se ovo desiti?!

POSTIGNUT ISTORIJSKI DOGOVOR: Južna i Severna Koreja zajedno na Zimskim Olimpijskim igrama sa jednom zastavom!

Ovo je epilog sastanka koji je trajao danima u selu Panmundžom

Objavljeno: 15:38h

Predstojeće Zimske olimpijske igre u Pjongčangu biće istorijske, jer će se desiti nešto što je pa dokle god ova informacija nije objavljena u javnosti, bilo nezamislivo.

Dve Koreje, Južna i Severna, prvi put od početka sukoba pre skoro 68 godina nastupiće zajedno pod istom zastavom.

foto: AP

Ovo je epilog sastanka koji je trajao danima u selu Panmundžom, u kome je svojevremeno 1953. godine potpisano i primirje između dve države koje su nekada bile jedna.

Kako je saopšteno na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara, sportisti Južne i Severne Koreje će zajedno izaći i prošetati i noseći jednu, zajedničku zastavu.

Uz sve to, ženski hokejaški tim će nastupiti kao zajednički.

foto: AP

Dogovor mora da potvrdi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dve zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Podsećamo da je sukob između dve države počeo još 1950. godine i da je tokom rata nastradalo 1,2 miliona ljudi, a da dve zemlje nikada nisu potpisale ni primirje.

Tenzija između njih je svakodnevna, granice prepune vojnika i svaki gest se nekada tumači kao povod za novi rat. Međutim, ovo je prava poruka, poruka mira koja je neophodna.

Osim ovog sportskog ujedinjenja, vredi pomenuti da će na predstojećim ZOI po prvi put učestvovati i ženski bob tim sa Jamajke, 30 godina nakon što je muški bob tim ove zemlje osvojio srca svih širom planete i inspirisao čak i čuveni film "Cool runnings". Posadu čine bivša svetska prvakinja u atletici Keri Rasel, zatim Audra Segri i Džazmin Fenlator-Viktorijan

Isto tako će i Nigerija imati svoje prve takmičarke u istoriji na ZOI, a Afrika dobiti prvu žensku ekipu u bobu, što su izborile Seun Adigun, Akuoma Omeoga i Ngozi Onumere, kao prve predstavnice sa "crnog kontinenta" u ovom sportu.

BONUS VIDEO: Doček za Čarlsa Dženkinsa pre meča Crvena zvezda - Himki

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.