OSVOJIO SVE ČETIRI SKAKAONICE, PA OBOLEO OD TEŠKE BOLESTI: Najpotresnija priča u istoriji ski skokova: Sanjam da letim, ali onda...  (VIDEO)
Sven Hanavald na turneji Četiri skakaonice Profimedia, Foto: Profimedia

životna drama

OSVOJIO SVE ČETIRI SKAKAONICE, PA OBOLEO OD TEŠKE BOLESTI: Najpotresnija priča u istoriji ski skokova: Sanjam da letim, ali onda... (VIDEO)

Životna drama... Neverovatna priča koja će vas ostaviti bez teksta

Objavljeno: 16:10h
Aleksa Radosavljević

Četiri skakaonice i svet ski skokova su čekali skoro celo jedno punoletstvo da bi se pojavio neko kao Kamil Štoh. Momak iz Poljske, jedini legitimni naslednik velikog Adama Mališa, osvojio je prestižnu novogodišnju turneju pobedivši na sva četiri brda. Takav podvig do sada je tokom cele istorije za rukom pošao samo jednom čoveku...

Ko može da mu zabrani?! NBA as najavio da će igrati za Srbiju u kvalifikacijama za SP! (VIDEO)

Ovo je priča o njemu.

Kako li se Sven Hanavald osećao tog prijatnog i sunčanog zimskog jutra 2001. godine kada je ustao iz kreveta; da li je znao da će promeniti istoriju ski skokova? U konkurenciji sa legendama ovog sporta kakve su Adam Mališ, Jane Ahonen, Martin Šmit, Tomas Morgenštern, retko ko je mogao da se nada da će postati jedno od imena koje će obeležiti celu deceniju na zaletištima i sletištima širom sveta.

Sve je počelo u Oberstdorfu 30. decembra 2001. Na programu je bila prva skakaonica jubilarne 50. novogodišnje turneje. Hanavald je u celoj 2001. godini samo jednom bio prvoplasiran, i to na prilično dugačkoj skakaonici u nemačkom Titise Nojštatu. Upravo takva sletišta su za njega bila najpogodnija, pošto je od sedam prvih mesta u individualnoj konkurenciji do tada, samo tri puta bio najbolji na kratkim brdima. O tome koliko je on više voleo daljinu svedoči i činjenica da se gotovo tri puta viša peo na podijum na letaonicama i dugačkim skakaonicama.

Ovom nemačkom skakaču kladionice nisu davale gotovo nikakve izglede nasuprot već afirmisanih zvezda koje su bile u formi, a uz to i dosta mlađe od njega. Međutim, u momentu kada se on u prvoj seriji popeo na zaletište u Oberstdorfu, svima koji na njega nisu računali usta su bila zapušena. Izgledao je vrlo samouvereno, a kada je poleteo videlo se zašto više voli letove od skokova – prosto je poleteo i zaustavio se na 122 metra od mesta sa kog je krenuo. Fantastičan skok, U drugoj rundi je ostvario identičnu daljinu, sa malo slabijim ocenama, i na taj način zavladao jednom novogodišnjom skakaonicom po prvi put u karijeri.

Grobari čekaju svog miljenika: Sanjam da se vratim u Partizan! (FOTO)

Pre tačno 17 godina, Sven se popeo na zaletište i opet mu je na licu pisalo da će poleteti. To je i uradio preskočivši 122 metra po treći put zaredom na ovom kultnom takmičenju. Tačnije, sad je otišao i stepen dalje pošto je njegov rezultat iznosio 122,5 metra. Međutim, njegov protivnik nije očajavao, pokazao je da je jedan od najboljih na svetu u tom trenutku tako što je prevalio razdaljinu za pola metra manju od rivala, ali uz bolje ocene. Srećom po Svena, niko osim Vidhelcla nije ostvario bolji rezultat nego on, pa je prošao u drugu seriju, gde se sa velikom pažnjom iščekivao njihov ponovni dvoboj.

Pretposlednji se na skakaonicu popeo junak naše priče, i preskočio 125 metara. Kada se Austrijanac zaleteo, Hanavald se sledio, ostao je ukopan u mestu. Izgledalo je kao da će ga isti rival savladati i u drugoj rundi, skok je bio gotovo savršen, ali presudio je jedan metar i nepuna dva poena u korist čoveka koji je u tom trenutku već na najbolji mogući način obeležio 50. jubilarnu zimsku turneju. Tada nije postojao koeficijent vetra, tako da nikada nećemo saznati šta bi se desilo da su se u obzir uzimala nova pravila.

Branilac titule Adam Mališ završio je tek kao treći i ostao gotovo bez šansi za željeni novogodišnji poklon, drugu titulu zaredom. Za Svena, to je bio najbolji novogodišnji poklon u životu, što i sami možete da vidite po njegovoj reakciji.

Na red je došao Bišofshofen. Čim je poleteo, pola sveta je zadržalo dah. Posle pola razdaljine se već videlo da će to biti najbolji skok na celoj turneji te godine, te za Svena Hanavalda najsrećnije godine u životu. Tako je i bilo, legendarni Nemac je pojeo 139 metara za doručak, a umeo je to i da proslavi. Krenuo je nekontrolisano da skače na sve strane, da se baca, da slavi kao da je postigao gol u finalu Svetskog prvenstva. Za njega je ovo i bio Mundijal, a za sve nas koji smo to gledali, bila je ogromna čast, što smo mogli da posvedočimo rađanju legende o kojoj će se pričati još dugo, dugo. U drugoj seriji je rutinski odradio posao i počeo da roni suze radosnice zajedno sa porodicom i trenerom, koji takođe nije mogao da prikrije emocije.

Posle 2 godine rehabilitacije jagnjetinom, vratio se! Bivši igrač Zvezde ponovo na terenu, ali sa 100 kg viška! (FOTO)

Posle tog uspeha, imao je najbolju sezonu u karijeri, sa najviše podijuma i čak osam prvih mesta, što individualnih, što ekipnih. Nažalost, postavio je sebi previsoka očekivanja pa ga je svaki kiks sve više doticao. Forma je počela da pada, težnje su ostale iste, pa je samim tim i zadovoljstvo svojim učinkom bilo sve slabije i slabije. U 2004. godini, Sven je postao samo obris onoga što je bio pre manje od 20 meseci, pa je upao u depresiju (imao je takozvani "Burnout" sindrom, bio je sklon depresiji).

Zbog toga se zauvek povukao iz profesionalnog sporta i slomio srca brojnim fanovima. Više nije mogao da podnese pritisak, bilo je to previše za njega.

BONUS VIDEO: Evo kako je izgledao trening Đokovića u Rod Lejver areni


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.