POLJAK ISPISAO NOVE STRANICE ISTORIJE! Kamil Štoh pobedom na sve ČETIRI SKAKAONICE ušao u društvo Svena Hanavalda! (FOTO) (VIDEO)
Foto: EPA

svaka čast

POLJAK ISPISAO NOVE STRANICE ISTORIJE! Kamil Štoh pobedom na sve ČETIRI SKAKAONICE ušao u društvo Svena Hanavalda! (FOTO) (VIDEO)

Voleo bih da moje kolege iz reprezentacije takođe osete kako izgleda pobediti na najvećem sportskom takmičenju...

Objavljeno:

Poljski ski skakač Kamil Stoh ispisao je nove stranice istorije tog sporta dominantnim trijumfom na Novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice.

TEŠKO DA NEKO U SRBIJI ZNA BOLJE NFL OD NJEGA: Uradili smo zajedno predviđanja za plej-of! Iznenadićete se za koga misli da će osvojiti Superboul! (FOTO) (VIDEO)

Stoh je pobedio na sve četiri stanice Turneje i posle Svena Hanavalda postao tek drugi čovek kojem je pošlo za rukom da kompletira takozvani "Grend slem".

foto: EPA

Tridesetogodišnjak iz Zakopana je na poslednju skakaonicu u Bišoshovenu došao kao deseti skakač koji je osvojio Oberstdorf, Garmiš i Insbruk, da bi u austrijskom mestu slavio skokovima od 132,5 i 137 metara (275,6 bodova).

- Nisam mnogo razmišljao o rekordu. Znao sam od početka takmičenja da je potrebno da budem fokusiran na ono što radim i uspeo sam. Presrećan sam, ovo je veliki uspeh. Sledeće su Olimpijske igre, za to počinju pripreme, ali sam već bio olimpijski šampion. Voleo bih da moje kolege iz reprezentacije takođe osete kako izgleda pobediti na najvećem sportskom takmičenju - rekao je Stoh.

Jedan od prvih koji su mu čestitali bio je upravo Hanavald, a Poljak je ušao u malu grupu odabranih koji su odbranili trofej Četiri skakaonice, ali i vezali pet vezanih trijumfa, pa će na prvoj stanici u 2019. imati šansu da obori još jedan rekord.

Na drugoj poziciji našao se Anders Fanemel iz Norveške sa 272,4 boda (skokovi od 130 i 139 metara), dok je podijum kompletirao Andreas Velinger iz Nemačke. U generalnom plasmanu Novogodišnje turneje sakupio je 1.108,8 bodova, Velinger je zauzeo drugo, a Fanemel treće mesto, dok se Rihard Frajtag, jedan od favorita pre početka takmičenja, povukao nakon pada od pre dva dana.

Već u prvoj seriji u Bišoshofenu otpala su imena poput Domena Prevca, Norijakija Kasaija, Romana Kudelke, Gregor Šlirencauer, dok su za razliku od prethodnih sezona veoma loši bili Forfang, Hajbok, Tande, Kobajaši, Peter Prevc… Prvih dvadesetak skokova u drugoj seriji nije donelo mnogo uzbuđenja, ali je onda krenula prava borba posle desetorice – Junširo Kobajaši je "povukao nogu" skokom od 134,5 metra, da bi Robert Johanson odmah potom prvi probio granicu od 140 metara. Tada su, između ostalih, nešto slabije skokove imali Prevc, Kubacki i Ajzenbihler, pre nego što je Stoh u ne baš dramatičnoj završnici stigao do trijumfa.

BONUS VIDEO: Košarkaši Partizana pozdravljaju obe frakcije Grobara posle meča sa Zadrom

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.