TEŠKO DA NEKO U SRBIJI ZNA BOLJE NFL OD NJEGA: Uradili smo zajedno predviđanja za plej-of! Iznenadićete se za koga misli da će osvojiti Superboul! (FOTO) (VIDEO)
Predrag Jurišević, komentator NFL-a na Sport klubu, Foto: Filip Plavčić

UOČI POČETKA LUDILA

TEŠKO DA NEKO U SRBIJI ZNA BOLJE NFL OD NJEGA: Uradili smo zajedno predviđanja za plej-of! Iznenadićete se za koga misli da će osvojiti Superboul! (FOTO) (VIDEO)

On spada u red onih koji su srpsku naciju obrazovali kada je reč o američkom fudbalu i NFL-u

Objavljeno: 18:21h

Prošlog vikenda smo spustili zavesu na ligaški deo NFL sezone, saznali smo sve učesnike plej-ofa u dramatičnom poslednjem kolu, a od ove subote počinje ono pravo - borba za mesto u Superboulu, jednom od najvećih sportskih događaja na planeti.

Doigravanje počinje takozvanim "vajld kard" utakmicama, odnosno, kako bismo mi kod nas rekli osminom-finala, u kojoj će se osam timova boriti za četiri mesta u četvrtfinalu, dok su četiri ekipe već obezbedile plasman među 8 najboljih. To su: Nju Ingland, Filadelfija, Minesota i Pitsburg.

Uoči početka plej-ofa, ali i radi sumiranja ligaškog dela sezone, Espreso je u pomoć pozvao eksperta za NFL u Srbiji, čoveka koji je svojim prenosima, da tako kažemo, obrazovao srpsku naciju i naučio je američkom NFL-u, još od prvih onih prenosa na " Trećem kanalu", a sada radi kao komentator na "Sport klubu", Predraga Juriševića.

S njim smo porazgovarali o svemu što se događalo tokom dosadašnjeg dela sezone, ali i o onome šta nas očekuje u plej-ofu, a na kraju smo napravili i takozvane "breketse", odnosno kako će teći razvoj situacije u doigravanju i koji će biti put budućeg NFL šampiona, koji se završava Superboulom 4. februara u Mineapolisu.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Počeli smo od onih najsvežijih dešavanja, od svega što se dogodilo u poslednjem kolu, gde je svakako bilo najveće iznenađenje neuspeh Baltimor Rejvensa da zicerom protiv Sinsinatija overe plasman u plej-of, ali oni to nisu učinili i to su iskoristili Bafalo Bilsi i ušli u plej-of posle 18 godina.

- Mislim da je najveće iznenađenje poraz Baltimora od Bengalsa, iako je Sinsinati jako dobra ekipa. Ipak, oni nisu imali svoju sezonu, dogodile su im se neke stvari koje su uticale da ne budu ono što je trebalo da budu po prognozama. To je za mene najveće iznenađenje, kao i poraz Sijetla od Arizone, ali manje. Poznato je da su i jedni i drugi bolji u gostima kad igraju međusobno, mada sam lično mislio da će Sihoksi pobediti, jer bi tom pobedom ostali u igri za prolaz dalje. Sve ostalo je došlo po predviđanjima i očekivanjima. Sad imamo situaciju da su u plej-ofu tri ekipe s juga, što nije redak, ali ni toliko čest slučaj. Ispostavilo se da je koncentracija kvaliteta tu na jugu, da su te tri ekipe iskoristile dobar raspored.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Što se tiče kompletne sezone, bilo je iznenađujućih rezultata, neočekivanih formi i padova pojedinih ekipa. Koja su najneprijatnija iznenađenja, a koja su najprijatnija?!

- Ova sezona je bila prilično problematična iz vrlo prostog razloga - toliko povreda mislim da se nije dogodilo u poslednjih nekoliko sezone. Toliki važni igrači nisu mogli da završe sezonu. Rodžers, odbrana Sijetla, mlađi raning bekovi koji su počeli sezonu... Jednostavno, te povrede su zaista desetkovale brojne timove. Ipak, za mene su Džajantsi najneprijatnije iznenađenje, pogotovo jer sam očekivao da će predvođeni Ilajom Meningom koji je iskusan, stići možda i do Superboula, ali nešto se očigledno dogodilo na relaciji trener - igrači - uprava. Povreda Odela Bekama je direktno uticala na njih, uz još nekoliko igrača. Bilo je tu još ekipa, lično sam više očekivao od Detroita, pa i Majamija koji se dosta mučio i tražio sebe. Od onih koji su neprijatna iznenađenja, to su još i Ouklend i Denver. Očekivao sam da Rejdersi naprave korak dalje, što je bilo finale AFC, ali ništa od toga.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

- Što se tiče najprijatnijih iznenađenja, onda je za mene to čitav jug. Od Atlante sam očekivao da uđe u plej-of s obzirom na to da su nesrećno izgubili prošlogodišnji Superboul, ali nisam očekivao od Nju Orleansa da uradi to što je uradio, iako su neki igrači pred početak sezone upravo njih proglasili kao favorita za osvajanje Superboula, što je za mene bilo potpuno neshvatljivo, ali se ispostavilo da su ljudi mnogo bolje upućeniji nego tamo. I Karolina s Kemom Njutnom uspela je da nametne svoj prepoznatljivi stil, gde "Super Kem" ponovo izgleda kao onaj od pre dve sezone kad ih je odveo do Superboula. Bafalo mi je otkrovenje, pogotovo što je ušao na "mala vrata" i voleo bih da odu što dalje. Džeksonvil je konačno odradio posao, on je trebalo prošle godine da bude ono što su sad i mogli bi mnogo u plej-ofu. Ali plej-of je nešto specifično. Sad imamo 7-8 ekipa koje su prošle godine bile 3. ili 4. u svojim divizijama, a evo ih u plej-ofu i to se sigurno nije dogodilo više od 10 godina.

- I LA Remsi su možda čak i najprijatnije iznenađenje od svih, s novim trenerom koji još nema ni 40 godina, postali su najefikasniji tim, pravo čudo i to s čovekom koji je prošle sezone delovao kao neko ko je zalutao u NFL, ali uz Toda Grlija i odličnu odbranu Vejda Filipsa su došli dokle su došli, ali mislim da im je u ovom trenutku ovo vrhunac, jer je plej-of posebna stvar i kod njih treba očekivati dosta padova, kao i uspona, jer su rukiji.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Brojni poznavaoci prilika u NFL-u, bivši igrači i treneri, analitičari, trenutno apostrofiraju to da je Filadelfija prerano stigla do sjajnih rezultata koje je ove godine beležila, bila najbolja u svojoj konferenciji, imaće prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali zbog toga smatraju da je put do Superboula mnogo lakši preko njih.

- Ne bih se složio s mišljenjem da je lakši put do Superboula preko Filadelfije, jer je nezahvalno predviđati bilo šta. Iglsi imaju prednost domaćeg terena, a to je ogromna prednost u plej-ofu. Filadelfija ima vrlo kvalitetnu ekipu, pre svega odbranu, ali problem jeste što je Karson Venc povređen, ali poseban je taj osećaj igrati u plej-ofu i mislim da će Nik Fols biti potpuno spreman i ne bih ih ja uopšte tek tako otpisivao, pogotovo jer su slobodni na početku i imaće priliku da vide s kim će igrati. Dosta zavisi i od vremena, imamo primer utakmice Bilsa i Koltsa gde je bilo 7:7 u regularnom toku pa je Bafalo dobio posle u produžetku, gde je snega bilo preko kolena. To je spektakl. Mislim da Filadelfija ima vrlo realne šanse da se nađe u finalu NFC, a posle ćemo videti.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Najbolji tim u 21. veku, aktuelni šampioni, Nju Ingland Pejtriotsi, imali su izuzetno "čudan" početak sezone. Turbulencije, oscilacije u rezultatima, ali onda je u jednom trenutku došlo sve na svoje i oni su ponovo najbolji u svojoj konferenciji i put do velikog finala će ponovo ići preko njih i njihovog "Džilet stadiona".

- Jeste da i dalje Nju Ingland spada među prve favorite za osvajanje Superboula, ali... Tek sada je izbilo u javnosti da je došlo do sukoba unutar kluba na relaciji Tom Brejdi - Bil Beličik i vlasnik Kraft. Poenta cele priče je da je Beličik, koji je nesumnjivo najzaslužniji za uspon ove generacije Pejtriotsa, takoreći imperije novog milenijuma, trener praktičar i on ne želi da u svom timu ima više od jedne superzvezde oko koje se vrti čitava ekipa, i u ovom trenutku to je Tom Brejdi. Ali on ima 40 godina, on daje izjave da bi voleo da igra do 50. i radi na tome, godinama već unazad hrani se na poseban način i zaista deluje da ima 10 godina manje, ali ne možeš da pobediš vreme. I cela frka je nastala zbog trejda Geropula u San Francisko. On bi trebalo da posle ove sezone postane slobodni agent i oko njega će biti neverovatna fama, gde će ići, jer je on zalog za budućnost. Ima 26 godina, a pokazao je u San Francisku, gde je od jedne gubitničke ekipe, napravio fenomenalan tim koji je zaređao pet pobeda. I generalno gledano, on je jedan kvoterbek koji nije poražen na bilo kom terenu u NFL-u. Beličik je želeo da ga zadrži po svaku cenu, on je zamislio da on u neko dogledno vreme bude prvi kvoterbek, ali se Kraft uključio u taj duel između Brejdija i Beličika i odlučio da je Brejdi i dalje neprikosnoven. Mnogo se u SAD ceni i poštuje to što je neko uradio, njegova zaostavština, a Tom Brejdi ima 5 prstenova i ako osvoji šesti Superboul, biće bez dileme najbolji u istoriji. Veliko je pitanje sad šta će se dogoditi nakon svega. Beličik je posle turbulentnog početka sezone skockao svoju odbranu i posle se sve dovelo u red, našao je prava mesta za igrače, ali Nju Ingland više nije neranjiv i nepobediv. Možda zvuči nerealno, ali moje lično mišljenje je da oni čak neće osvojiti ni svoju konferenciju ove godine.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Za ljubitelje NFL-a u Srbiji je uvek interesantan Kanzas Siti, pre svega zbog kvoterbeka Aleksa Smita, koji je našeg porekla i zato mnogi navijaju za njih, ali koliko Čifsi mogu u plej-ofu?

- Ja lično mislim da oni zaista mogu daleko i za mene su oni, ako smem da kažem, favoriti iz senke. Mislim da su konačno potpuno sazreli, lično navijam za njih, između ostalog i zbog toga što Aleks Smit ima naše krvi, što igra sezonu života, i što su mu spremili zamenu u liku Patrika Mahomsa, ali on se ne predaje i igra fascinantno dobro. On je strahovito siguran kvoterbek, ne rizikuje previše, ne gubi lopte previše, uz odbranu koju imaju, realne su im šanse da pomrse svima račune u AFC, a kad uđete u Superboul, to je jedna utakmica, protiv koga god da igrate, sve je otvoreno.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

Večito je pitanje šta donosi titule - odbrana ili napad?!

- Uh, to je mnogo teško pitanje. Kažu da napad donosi prva mesta u ligaškom delu, ali da odbrana donosi Superboul titule, i moram da se složim s tim. Mislim da je ključ uspeha jedne ekipe ta čvrsta ofanzivna linija koja štiti kvoterbeka, ali i oni koji iz odbrane kidišu na njega. Ali to vam je kao u MMA, ne možete da budete ekspert u boksu i džudou i da očekuješ da ćeš da pobeđuješ, jer moraš da znaš i ostale stvari. Tako da moraš da imaš dobro izbalansiranu ekipu, ne možeš da imaš super tim, ali mora da se napravi timska hijerarhija gde se tačno zna ko šta radi, za šta su primer recimo Remsi, jer oni svojom odbranom omogućavaju napadu da se iskaže i zato su između ostalog i najefikasniji tim. Više volim napad, ali ipak odbrana donosi uspeh, iako je prošlogodišnji Superboul incident i nije pravi primer.

I sada da se okrenemo predviđanju kako će teći ovogodišnji plej-of i da napravimo "breketse", a ovo je mišljenje našeg sagovornika, koji je pre svega napomenuo da je vrlo loš prognozer.

Predrag Jurišević
Predrag Juriševićfoto: Filip Plavčić

OSMINA FINALA

Kanzas Siti - Tenesi

Odmah da kažem da će to biti Kanzas Siti. Ako u nešto mogu da budem siguran u NFL-u, a to je retkost, onda je ovo najveći kec u ovom trenutku.

LA Rems - Atlanta

Lično mislim da će Falkonsi dobiti tu utakmicu iz razloga što Remsi igraju prvi put u plej-ofu utakmicu u ovom sastavu, gde je Gof prvi kvoterbek i Grli raning bek. Mislim da je to preveliki pritisak za mlade igrače i da neće ga izdržati. Ipak je to mnogo velika utakmica, a Atlanta zna kako se pobeđuje i ima iskustvo iz izgubljenog Superboula prošle godine, iako se igra u Los Anđelesu.

Džeksonvil - Bafalo

Saglasan sam s ogromnom većinom da će Džeksonvil dobiti, jer posebno ako Mekoj ne bude igrao, a sva je prilika da će tako biti. Moje simpatije su s druge strane usmerene ka Bilsima, uz Čifse, jer su čekali 18 godina na plej-of, a to je ekipa koja je svojevremeno četiri puta igrala Superboul zaredom i nisu osvojili nijednu titulu. I nažalost, ostaće upamćeni uz Minesotu kao najveći gubitnici, pa bih voleo da se napravi jedna "Pepeljuga" priča, pa da nesrećni Bafalo dođe na svoje noge i pokaže šta zna. Videli smo kako su ispratili završnicu Rejvensa i Bengalsa i koliko su se radovali što idu u plej-of, kao da su osvojili titulu. Voleo bih zato da se ta priča nastavi, da sreća bude uz njih, ali Džeksonvil je ipak previše jak.

Nju Orleans - Karolina

Po zakonu verovatnoće mnogo je teško jednu ekipu pobediti tri puta u jednoj sezoni, ali mislim da je Dru Bris potpuno spreman i da imaju najbolji bekovski tandem, Ingram i Kamara, i mislim da im je odbrana mnogo dobra da zaustave Kema Njutna. Očekujem da Sejntsi pobede, jer imaju i domaći teren, a tu igraju jako dobro.

ČETVRTFINALE

Nju Ingland - Kanzas Siti

I dalje stojim iza Kanzas Sitija. Naravno, pod uslovom da svi budu živi i zdravi, da ih mimoiđu povrede.

Aleks Smit kvoterbek Kanzas Siti Čifsa
Aleks Smit kvoterbek Kanzas Siti Čifsafoto: AP

Pitsburg - Džeksonvil

Mislim da je Pitsburg, pre svega zbog domaćeg terena, tu favorit i da je bliži pobedi, pa očekujem finale konferencije protiv Čifsa.

Pitsburg Stilers
Pitsburg Stilersfoto: AP

Filadelfija - Atlanta

E, to će biti zanimljiv duel. Igra se u Filadelfiji, gde bi domaćin trebalo da apsolutni favorit, ali dajem Falkonsima šansu, prosto na osnovu iskustva koje imaju i činjenicu da su odigrali mnogo tih velikih utakmica, a da Iglsi još traže prosto sebe, još uvek je to ekipa koja je u drugoj sezoni sazrevanja i pitanje je koliko će moći da nadomeste nedostatak Karsona Venca. To je i problem koji analitičari apostrofiraju s Filadelfijom, uz iskustvo koje imaju Falkonsi.

foto: AP

Minesota - Nju Orleans

Ufffff, meni je Minesota simpatična, zbog čitave atmosfere, zbog frenetičnog navijanja, fanatične odanosti ekipi. Njihov lajt-motiv je "vratite trofej kući" iako ga nikada nisu ovojili, ali to mi je ljupko i simpatično. Lično ne verujem da je Kejs Kinum dovoljno kvalitetan kvoterbek da u plej-ofu napravi čudo, ali nisam ni ranije verovao u njega, pa me je on razuverio, jer kao da su se kockice sklopile njegovim dolaskom i da je on bio začin koji im je nedostajao. Imaju verovatno najbolju odbranu u ligi, posebno igrači koji prave pometnju i jurišaju na protivničke kvoterbekove, ali i dalje mislim da Kinum nije kalibar da donese Superboul titulu. Zato mislim da će i ovde pobediti Nju Orleans.

foto: AP

FINALE KONFERENCIJA

Pitsburg - Kanzas Siti

Teška srca moram da priznam da bi u tom duelu favoriti bili Stilersi i da bi oni prošli dalje.

Nju Orleans - Atlanta

E, ovde mislim da će Falkonsi zastati i da će Sejntsi ući u to veliko finale, ali opet ponavljam da sam jako loš prognozer i obično kažem ljudima da igraju kontra od onoga što ja kažem. Svako od nas ima neko svoje mišljenje i svako ima omiljene igrače, ali prosto jedan igrač ne može da donese titulu. Jeste ovo derbi jer su dve ekipe koje imaju najizbalansiranije napade.

foto: Filip Plavčić

SUPERBOUL

Pitsburg - Nju Orleans

Mnogo teško, mnogo teško, ali voleo bih da Stilersi pobede. Oni su moja druga omiljena franšiza uz Grin Bej, bio sam na njihovoj utakmici. Znam kakva je to glad za pobedama, čitav grad je u žuto-crnim bojama. Oni nemaju čirlidersice, jedina ekipa, a razlog je zato što se sve koncentriše na igru, gledaju svaki detalj, pitaju se da li je levon Bel doručkovao dobro, da li su se vajd-risiveri dovoljno drogirali, gde su bili sinoć, da li vode sportski život i zbog toga bih voleo da oni osvoje, ali s druge strane dragi su mi Sejnts, jer igraju fantastično. Ali usudio bih se da kažem da su Stilersi glavni favoriti za osvajanje Superboula, iako bih voleo da Čifsi mogu da naprave pometnju i iznenade.

Dakle, ovo je predviđanje Predraga Juriševića, jednog od najupućenijih ljudi u Srbiji kada je reč o NFL-u. Ko sme, može i da ga posluša, pa da naplati svoje znanje u kladionici, a vi ako ste drugačijeg mišljenja, pokažite glasanjem u našoj anketi ili u komentarima.

BONUS VIDEO: Šta košarkaši Zvezde i Partizana žele jedni drugima u 2018. godini

(Uroš Marjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.