Olimpijska baklja je zapaljena! Počela je svoj put od najlepše zemlje na svetu do Koreje!
Foto: EPA/yonhap

milina!

Olimpijska baklja je zapaljena! Počela je svoj put od najlepše zemlje na svetu do Koreje!

Plamen će u narednih osam dana obići Grčku, da bi na kraju 1. novembra stigao u Južnu Koreju, zemlju domaćina 23. Zimskih olimpijskih igara

Objavljeno: 24.10.2017. 19:25h

Olimpijski plamen koji će goreti na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine, zapaljen je u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, uprkos oblačnom vremenu koji je ometalo ceremoniju paljenja same baklje.


Uobičajen je postupak da se plamen upali ;u Herinom hramu u Olimpiji uz pomoć sunčeve svetlosti uz pomoć konkavnog ogledala, prema drevnim običajima. Paljenje obavljaju žene obučene u odeću antičkih sveštenica boga Zevsa. Danas to ipak nije bilo moguće zbog jake kiše u Olimpiji.  Jedna glumica obučena u dugu tuniku koja predstavlja pagansku glavnu sveštenicu predala je olimpijski plamen sa generalne probe grčkom skijašu Apostolosu Angelisu koji je nakratko trčao s njim i potom ga predao nekadašnjem južnokorejskom fudbaleru Park Dži-Songu.

Posle velike sramote... Nikola, izvini... (VIDEO)


Plamen će u narednih osam dana obići Grčku, da bi na kraju 1. novembra stigao u Južnu Koreju, zemlju domaćina 23. Zimskih olimpijskih igara.
Uprkos tenzijama između SAD i Severne Koreje, s kojom je Južna Koreja tehnički u ratu, organizatori ističu da nema straha i da će ZOI biti održane od 9. do 25. februara naredne godine.


- Želimo da međunarodna zajednica shvati da smo posvećeni održavanju bezbednih Olimpijskih igara - rekao je na današnjoj ceremoniji šef organizacionog odbora Igara Li Hi-beom.


Pjongčang nalazi se na oko 80 kilometara južno od najmiltarizovanije granice na svetu koja deli dve Koreje.


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) takođe je naglasio da nema razloga za zabrinutost. Predsednik MOK Tomas Bah nije direktno spomenuo tenzije, ali je kazao da su Olimpijske igre "iznad i izvan svih razlika koje nas dele".

BONUS VIDEO: Košarkaši Barselone su izbegli novinare, potom ćaskali sa Zvezdinim igračima

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media