Botas uzeo Veliku nagradu Austrije! (FOTO)
Foto: AP

Formula 1

Botas uzeo Veliku nagradu Austrije! (FOTO)

Ipak, Fetel je uvećao prednost u generalnom plasmanu na 20 bodova u odnosu na Hamiltona. Fetel ima 171 bod, Hamilton 151, dok je Botas treći sa 136 bodova

Objavljeno:

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

Botas je od početka vodio, a u samoj završnici je uspeo da odbije napade vozača Ferarija Sebastijana Fetela. Botas je trku završio za sat, 21 minut, 48 sekundi,527 i ostvario drugu pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je Fetel, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula, koji je uspeo da odbrani poziciju od Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Peto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesti je bio Roman Grožan iz Hasa. Bodove su još osvojili vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon, kao i vozači Vilijamsa Felipe Masa i Lens Strol.

foto: Reuters

Fetel je uvećao prednost u generalnom plasmanu na 20 bodova u odnosu na Hamiltona. Fetel ima 171 bod, Hamilton 151, dok je Botas treći sa 136 bodova.

Botas je dobro krenuo, zadržao je prvo mesto ispred Fetela, dok je Rikardo pretekao Raikonena na trećem, a Hamilton se sa osmog popeo na šesto mesto. Odmah je došlo do incidenta, Danil Kvjat je udario u Fernanda Alonsa, koji je zakačio Maksa Verstapena, posle čega su vozači Meklarena i Red Bula završili trku. To je bilo peto odustajanje Verstapena u poslednjih sedam trka. Hamilton je pao na sedmo mesto, a njegov klupski kolega je sigurno čuvao vođstvo.

Hamilton je posle toga pretekao Peresa na šestom mestu i zaostajao je 12

sekundi za Botasom, koji je imao 2,8 sekunde prednosti nad Fetelom. Britanac je zatim bio brži i od Grožana i našao se na petom mestu, iza Raikonena. On je posle toga napadao vozača Ferarija, primakao mu se na pola sekunde i pokušavao da ga obiđe.

foto: EPA/Christian Bruna

U 32. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Raikonena. Posle njega u boks je otišao Rikardo, a u 35. krugu i Fetel. Botas je stekao 28 sekundi prednosti na Nemcem, ali je u 42. krugu otišao u boks, gde se zadržao nešto duže, pa je vođstvo preuzeo Raikonen. Iza Botasa vozili su Fetel, Rikardo, Hamilton i Masa.

U 44. krugu Botas je iskoristio grešku Raikonena i preuzeo prvo mesto, a Finac je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio na petom mestu, iza Hamiltona.

Fetel je u nastavku smanjivao zaostatak za Botasom, spustio se ispod tri sekunde, a šest sekundi za Nemcem vozio je Rikardo. Trostruki svetski prvak Hamilton prišao je Red Bulovom bolidu na 1,8 sekunde, a Rikardo je zatim za ceo krug obišao Masu, što je ubrzo učinio i Hamilton. Britanac je u tim trenucima u više navrata putem radija pitao o stanju prednjih guma, pošto se brinuo da su istrošene, ali su ga iz boksa uveravali da ne treba da brine o tome.

U samoj završnici Fetel je jurio Botasa, smanjio je zaostatak ispod sekunde, a onda je izgubio malo vremena dok je pretekao za ceo krug Grožana. Hamilton je u pretposlednjem krugu napao Rikarda, ali se Australijanac dobro odbranio. U obe borbe za prvu, odnosno treću poziciju, Botas i Rikardo su imali po 0,6 sekundi prednosti nad Fetelom i Hamiltonom i uspeli su da se odbrane.

Naredna trka u šampionatu vozi se za sedam dana na stazi Silverston, za Veliku nagradu Velike Britanije.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.