PUTIN ZAPRETIO ČELNICIMA MOK-a: "Ako nastave da tako postupaju, SAHRANIĆE olimpijski pokret!"
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

kritika

PUTIN ZAPRETIO ČELNICIMA MOK-a: "Ako nastave da tako postupaju, SAHRANIĆE olimpijski pokret!"

Olimpijski pokret je stvoren da bi ujedinio ljude, a ne da ih delio - rekao je Vladimir Putin

Objavljeno:

Predsednik Ruske federacije, Vladimir Putin, održao je tradicionalu konferenciju za medije na isteku kalednarske godine u kojoj je odgovorao na pitanja novinara, al i građana, vezana za aktuelnosti i događaje iz 2023.

Bilo je i pitanja vezana za sport, pošto ruski sportisti ispaštaju otkako je počela Putinova invazija na Ukrajinu.

Kao deo sankcija za Rusiju, njihovi sportski timovi i klubovi su sprečeni da nastupaju u raznim takmičenjima, izbačeni iz brojnih organizacija a najbolnije je što bi na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu mogli da se takmiče samo pod neutralnom zastavom, bez himne i pod skraćenicom AIN koja bi značila Individualni Neutralni Sportisti (na francuskom Athlètes Individuels Neutres).

Putin smatra da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na ovaj način krši sopstvena načela.

- Sve što međunarodni zvaničnici rade u vezi sa ruskim sportom je potpuna kontradikcija i izobličenje ideje Pjera de Kubertena – „Sport je svet”. Olimpijski pokret je stvoren da bi ujedinio ljude, a ne da ih delio - rekao je Vladimir Putin i nastavio:

- Savremeni međunarodni zvaničnici su se previše zainteresovali za poslovnu stranu sportskog pokreta. Postali su izuzetno zavisni od sponzora. Sponzori obraćaju pažnju na cenu minuta reklamnog vremena na televiziji. Ali ima i dovoljno unutrašnjih problema. Ako nastave da tako postupaju, sahraniće olimpijski pokret. Sama ideja olimpizma danas pati.

Olimpijski komitet Rusije
foto: EPA/Sergey Ilnitsky

Treba li pristati na ove uslove?

- Da li da idemo ili ne idemo? Moramo pažljivo da pogledamo sve uslove – zastavu, himnu... Uvek sam govorio, sportisti treniraju godinama i moramo im dati priliku da idu na velika takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

- Svi znaju da li je to naša zastava ili ne. Svi znaju da je to naš sportista. Podržavam odlazak naših sportista na ovakva takmičenja. Ali sada moramo pažljivo da analiziramo koje uslove postavlja MOK - rekao je predsednik Rusije i zaključio:

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

- Ako ovi veštački, politički motivisani uslovi za cilj imaju eliminisanje naših sportista iz borbe za medalju... Ako žele da eliminišu naše reprezentacije... Sportisti iz CSKA ili Dinama neće moći da odu na OI, jer su navodno povezani sa Oružanim snagama Rusije. Iako CSKA danas nema bilo kakve veze sa ruskom vojskom, jer je to uglavnom privatna organizacija. Možete smisliti bilo šta. Neophodno je da Ministarstvo sporta i Ruski Olimpijski Komitet analiziraju i donesu najbolju odluku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.