DIVIO JOJ SE CEO SVET, BILA JE PONOS JUGOSLAVIJE: Sve je ŠOKIRALA kad se povukla sa 21 godinom! Evo ŠTA RADI danas
Mateja Svet, Foto: Printscreen 24ur.com

Nebo je bilo granica

DIVIO JOJ SE CEO SVET, BILA JE PONOS JUGOSLAVIJE: Sve je ŠOKIRALA kad se povukla sa 21 godinom! Evo ŠTA RADI danas

Jugoslovenska javnost je tih dana nagađala razloge iznenadnog povlačenja devojke koja je sa 15 godina zasenila najveće zvezde

Objavljeno: 11:41h

Bila je i ostala jedna od najboljih sportistkinja Jugoslavije, a mnogi se i danas pitaju koje bi tek visine dosegla da se nije tako rano penzionisala.

Mateja Svet je potekla iz sportske porodice - otac joj je bio dugogodišnji reprezentatvica Jugoslavije u kajaku, a majka odličan plivač. Ali ovu Slovenku rođenu 1968. godine u Ljubljani je očigledno više od vode privlačio - sneg.

Postala je jedna od najboljih skijašica svog vremena, a sve je počelo skromno kada je sa 15 godina bila probni vozač na jednoj slalomskoj trci.

Mereći vreme pokraj staze, zvaničnici Svetskog kupa ostali su zabezeknuti kada su na kraju prve trke shvatili da je najbolji rezultat imala mlada reprezentativka Jugoslavije, koja je bila „samo“ probni vozač na trci. Zato su prikrili njeno vreme kako ne bi izazvali haos među ostalim takmičarkama, a mala Mateja je vredno nastavila da trenira.

U Svetskom kupu u skijanju, Mateja Svet je debitovala te sezone, 1983/84. sa samo 15 godina. Već 1984. godine je postala svetska prvakinja u veleslalomu u juniorskoj konkurenciji, a svi znamo šta se te godine održavalo u Sarajevu.

Kao sada već svima dokazan talenata, Mateja je predstavljala domaćina Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Prvu pobedu u Svetskom kupu, Ljubljančanka je ostvarila u sezoni 1985/86, u veleslalomu, i time je postala prva Jugoslovenka koja je pobedila u trci Svetskog kupa.

Na Svetskom prvenstvu u Kran-Montani 1987. godine Mateja je sa nepunih 19 godina osvojila tri medalje: srebro u veleslalomu i bronzane medalje u slalomu i superveleslalomu, što joj je na kraju godine donelo priznanje za sportistu godine u Jugoslaviji.

Sledeće sezone u Svetskom kupu Mateja Svet osvaja mali kristalni globus u veleslalomu, a onda je stigla i olimpijska medalja - na ZOI u Kalgariju 1988. godine Mateja osvaja srebro u slalomu, dok joj je u veleslalomu izmakla medalja, bila je četvrta.

Uspesi su se nizali, pa je na Svetskom prvenstvu u Vejlu 1989. godine Mateja Svet postala šampionka planete.

To takmičenje u Vejlu će zauvek ostati u sećanju svim ljubiteljima sporta na ovim prostorima, po prvoj zlatnoj medalji za jugoslovensko skijanje na Svetskim prvenstvima, do kog je Mateja došla na impresivan način. Fenomenalnom drugom slalomskom vožnjom, prosto je deklasirala do tada nepobedivu legendarnu švajcarkinju Freni Šnajder. Na tom takmičenju, Mateja je osvojila i bronzu u veleslalomu.

Svi skijaški stručnjaci su za Mateju Svet govorili da je najtalentovanija devojka koja se do tada pojavila u svetskom skijanju, procenjivali su da će se takav ili sličan talenat roditi tek za 100 godina ili možda nikad. U pet sezona nastupa na najjačim takmičenjima osvojila je šest medalja, a u Svetskom kupu je došla do sedam pobeda i još 22 plasmana na pobedničko postolje.

A onda je, pre nego što je dostigla sportski vrhunac, nestala sa scene. Mateja Svet je odlučila da završi profesionalnu ski karijeru 1990, kada je imala samo 21 godinu!

Mateja Svet
foto: Printscreen/YouTube/Alexx87

Jugoslovenska javnost je tih dana nagađala razloge iznenadnog povlačenja iz skijanja ove legendarne Ljubljančanke, ali se nije saznala puna istina.

Mnogo godina kasnije Mateja je u jednom razgovoru sa novinarima rekla da se iz skijanja povukla zbog sukoba sa skijaškim savezom Jugoslavije, ali i ne samo zbog toga, već i da je imala utisak da je predugo u skijanju i da je vreme za nove životne izazove. Često je isticala kako nema vremena za druženje i školu i da "želi da budem samo mamina i tatina".

Danas radi kao psihoterapeut u jednom psihijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Bilo kako bilo, bila je sportska heroina “od Vardara do Triglava”, devojka koja je uradila mnogo a čini se mogla je i još više u svetskom skijanju, najbolja jugoslovenska skijašica svih vremena i do pojave Tine Maze najbolja slovenačka skijašica svih vremena – legendarna Mateja Svet.

Bonus video:

00:47

ESPRESO TIKTOK: DEBAKL VATERPOLISTA SRBIJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.