ODLAZAK LEGENDE: Umro čovek koji je prvi 100 m istrčao za manje od 10 sekundi, OLIMPIJSKI ŠAMPION a bio i fudbaler!
Džim Hajns, Foto: Facebook/PJ Vazel

svetski rekorder

ODLAZAK LEGENDE: Umro čovek koji je prvi 100 m istrčao za manje od 10 sekundi, OLIMPIJSKI ŠAMPION a bio i fudbaler!

Tokom čuvene „Noći brzine“ na stazi u Sakramentu, sprinter je trčao 9,9 sekundi, a onda potvrdio svetski rekord na Igrama u Meksiku

Objavljeno: 11:43h

Jedan od najvećih atletičara svih vremena, Džejms Rej Hajns, poznat kao Džim Hajns, preminuo je u subotu u 77. godini života.

Američki sprinter je postao sportska legenda 1968. godine tako što je bio prvi čovek koji je trčao 100 metara ispod 10 sekundi.

Te godine je osvojio dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Meksiku (100m i štafeta 4x100m). Njegov svetski rekord je bio nedostižan skoro 15 godina, sve do Kalvina Smita koji je 1983. godine sprint trku istrčao za 9,93 sekunde.

Rođen 10. septembra 1946, kao sin građevinskog radnika iz Oklenda, Hajns je bio relativno mršav, ali moćan sportista (1,83 m; 81 kg). U toj čuvenoj 1968. godini oborio je dva istorijska rekorda: 20. juna, tokom čuvene „Noći brzine“ na stazi u Sakramentu, sprinter je iskoristio prvenstvo Sjedinjenih Država da sruši barijeru od deset sekundi - 9,9 sekundi ručnim merenjem vremena koje se tada još koristilo.

Četiri meseca kasnije, protiv električnog sata, Džim Hajns je dominirao u finalu Igara istrčavši "stotku" za 9,95 sekundi. Prvi rezultat je pokazao 9,89, ali snimak "Polaroida" je pokazao da je Hajns liniju cilja prošao ipak na 9,95. Ovaj rezultat će Međunarodna atletska federacija (IAAF) 1977. usvojiti kao jedini svetski rekord, u isto vreme kao i svi električni brendovi.

- Ispravljali su vreme jer niko nije mogao da veruje da čovek može tako brzo da trči - rekao je Hajns u intervjuu za francuski Ekip 2016. godine.

Nije bio za bojkot Olimpijskih igara od strane afroameričkih sportista, pa je izrazio iznenađenje i neodobravanje protestnog gesta svojih sunarodnika Tomija Smita i Džona Karlosa na podijumu na 200 metara.

Verujući da je zbog toga izgubio nekoliko ugovora, odustao je od atletike dve nedelje nakon završetka Igara, sa samo 22 godine.

Umesto toga, Džim Hajns je potpisao profesionalni ugovor za američki NFL tim Majami Dolfins i odigrao deset utakmica za njih, pa jednu sledeće sezone za Kanzas Siti Čifse, ali pokazao se kao neuspeh. Izuzetna brzina mu nije mnogo značila bez fudbalskih veština.

Radio je potom kratkotrajno sa mladim talentima u Hjustonu, a onda se definitvino povukao iz sporta i radio na naftnim platformama.

Bonus video:

00:30

Dragana Katić prvi intervju uradila sa Mokom Slavnićem

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.