SKANDAL! Pojavila se informacija da je smenjeno celo rukovodstvo - neko falsifikovao dokumentaciju!
Veslanje, ilustracija, Foto: Starsport

au!

SKANDAL! Pojavila se informacija da je smenjeno celo rukovodstvo - neko falsifikovao dokumentaciju!

Medijima dostavljeno saopštenje da je smenjeno čitavo rukovodstvo, a onda usledio preokret

Objavljeno: 11:41h

Veslački savez Srbije (VSS) saopštio je da sednica Skupštine saveza, na kojoj je smenjeno čitavo rukovodstvo, u stvari nije održana zbog nedostatka kvoruma i da je bilo pokušaja falsifikovanja dokumentacije.

Medijima je sinoć poslato saopštenje u kome se navodi da je na sednici Skupštine VSS smenjeno kompletno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Miljanom Popovićem. Tada je navedeno da je vanredna sednica sazvana na osnovu pisanog zahteva više od jedne trećine redovnih članica Skupštine, koji su nezadovoljni radom dosadašnjeg rukovodstva i problemima u srpskom veslanju.

Osim Popovića navedeno je da su smenjeni i predsednik Izvršnog odbora Dušan Kovačević, generalni sekretar Vladimir Antić i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.

Međutim, u današnjem saopštenju VSS koje je potpisao generalni sekretar Vladimir Antić, navodi se da sednica zakazana za 10. april "nije održana usled nedostatka kvoruma, odnosno nedovoljnog broja prisutnih veslačkih klubova, članova Skupštine Saveza".

On je naveo da je predsednik VSS poštujući zahtev sedam klubova redovnih članova Skupštine sazvao vanrednu sednicu Skupštine koja je za dnevni red trebalo da ima smenu rukovodstva Veslačkog saveza Srbije.

- Svojim nedolaskom na zakazanu sednicu, čime nije obezbeđen kvorum za rad Skupštine, većina veslačkih klubova i sportsko-veslačkih udruženja, redovnih i pridruženih članova ukazala je poverenje aktuelnom rukovodstvu Saveza- navodi se u saopštenju.

Veslanje
Veslanjefoto: Veslački savez Srbije/Promo

U saopštenju se ističe da se posle toga u medijima ipak pojavila informacija "koju je neko lažno plasirao bez potpisa i pečata, zloupotrebljavajući zvaničan memorandum Veslačkog saveza Srbije, a u kojoj se navodi da su smenjeni čelni ljudi Veslačkog saveza Srbije".

- Uveravamo vas da je to potpuna neistina i grub pokušaj obmanjivanja javnosti- navodi se.

U saopštenju se precizira da prema Statutu, Skupština može da zaseda ako sednici prisustvuje više od polovine članova, Savez ima 16 redovnih i četiri pridružena člana, što znači da je za rad Skupštine potreban kvorum od 11 članova.

Antić je naveo da su pred početak sednice overena ovlašćenja doneli delegati iz ukupno 10 veslačkih klubova.

- To nije bilo dovoljno za rad Skupštine, odnosno nije bilo kvorma za zasedanje. Osim toga, od devet redovnih članica predstavnik jednog kluba (VK Galeb) je uz ovlašćenje za sebe doneo i rešenje iz APR-a izdato 10. aprila kojim je promenjen odnosno izbrisan do tada važeći zakonski zastupnik u tom klubu, a upisana su druga dvojica. On prema Zakonu o postupku registracije ne može da učestvuje u radu i odlučuje na sednici- navodi se.

U saopštenju piše da je na sednici bilo prisutno osam redovnih članova, Begej 1883, Danubius 1885, Liman, Partizan, Pirot, Sava, Tamiš i Čurug i jedan pridruženi član - Drina.

- Time je vanredna sednica Skupštine VSS (10.4.2023) regularno, legitimno i legalno prekinuta, odnosno završena. Potpuno je netačna vest koju su pojedini mediji objavili da predsednik VSS Miljan Popović nije želeo da započne sednicu Skupštine. Istina je da ju je započeo i da je nakon verifikacije mandata konstatovano da nema kvoruma za rad- dodaje se.

Odmah po završetku vanredne sednice VSS, grupa sedam redovnih članica Skupštine Crvena Zvezda, Smederevo, Palić, Beogradski Univerzitet, Grafičar, Jezava, Zreneks 1995, uz podršku tri pridržene članice Srebrno Jezero, Vlajko i Pobednik, je u skladu sa Zakonom o sportu zatražila od predsednika Saveza da zakaže novu vanrednu sednicu Skupštine.

Oni su zatražili da se na toj sednici opozovu potpredsednik Saveza Željko Pantović, dva člana Izvršnog odbora Tijana Jovanović i Pavle Stanković, kao i član Nadzornog odbora Radoje Đerić.

- Međutim, u nepotpisanom, bez pečata i na krivotvorenom memorandumu Veslačkog saveza Srbije, NN lice je medijima poslalo netačnu informaciju da je rukovodstvo VSS smenjeno, odnosno da je održana neka nova sednica vanredne Skupštine kojom je predsedavao Željko Pantović i na kojoj je navodno učestvovalo 11 članova Saveza- navodi se u saopštenju Saveza.

- Iz prethodno navedenog jasno je da, čak i da se neko sastao na nekoj nepoznatoj lokaciji, nije moglo da bude 11 članova (osim ako se ne radi o krivičnom delu lažnog predstavaljanja i falsifikovanja dokumenata) te da 10. aprila nije mogla legitimno i legalno da se održi sednica Skupštine VSS i tom prilikom donese bilo kakva odluka- dodaje se.

Prema Zakonu o sportu i Statutu Veslačkog saveza Srbije, Skupštinu VSS može da sazove predsednik Saveza, na zahtev Izvršnog odbora, Nadzornog odbora ili najmanje jedne trećine redovnih članova Skupštine uz predlaganje dnevnog reda.

Ako kojim slučajem predsednik Saveza ne sazove Skupštinu, nju mogu da sazvu oni članovi Saveza koji su tražili njeno sazivanje, odnosno Izvršni odbor ili Nadzorni odbor.

Međutim, na sednicu Skupštine moraju da se pozvu svi njeni članovi, mora da se zna vreme i mesto održavanja imora da se sazove najkasnije tri dana pred dan održavanja, pa se, kako se navodi, neformalno okupljanje nekoliko veslačkih klubova i vođenje tog sastanka ne može smatrati uredno sazvanom i legalno održanom sednicom Skupštine.

Veslanje
Veslanjefoto: Veslački savez Srbije/Promo

- Ni u jednom zahtevu za vanrednu sednicu Skupštine Veslačkog saveza Srbije nije navedeno da se traži smena zakonskih zastpunika VSS u APR-u odnosno promena zakonskih zastupnika, te ako se kojim slučajem to na neki način desi - to će biti direktno kršenje Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre- navodi se u saopštenju.

Savez je medije pozvao da ne nasedaju na lažne informacije, a državne organe da u skladu sa zakonom odmah reaguju i kazne one koji "pokušavaju da naprave haos u veslačkom sportu kako bi zadovoljili sopstvene interese, želeći da prikriju eventualne nelegalne radnje koje su činili prethodnih 25 godina dok su rukovodili Savezom".

Savez je podsetio da je dobio poverenje od svetskih i evropskih tela za organizaciju najvećih veslačkih takmičenja i da su u toku pripreme za Svetsko prvenstvo, koje će biti održano od 3. do 10. septembra u Beogradu i biće kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.